Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. október 6. 11:10 Világ

Lehetetlen lesz biztosítást kötni a klímaváltozás miatt az emberi élőhelyek nagy részében

Kanada történetének egyik legpusztítóbb katasztrófája volt, amikor a 70 ezer lakosú északi olajvárost, Fort McMurray-t elérte egy erdőtűz két évvel ezelőtt. Az ingatlanok közel tíz százaléka megsemmisült, Kanadában ez volt a legnagyobb kárt okozó természeti csapás valaha.

A tűzre a biztosítók sem voltak felkészülve, és összesen három milliárd dollár kártérítést fizettek. “Ilyen típusú káreseményt nem tapasztaltunk korábban a világnak ezen a részén” – mondta a Wall Street Journalnak a brit Aviva biztosító vezetője, ami a kanadai piac második legnagyobb szereplője.

A veszteség miatt az Aviva vizsgálatot tartott, és arra jutott, hogy a példátlan méretű erdőtűz a globális klímaváltozás hatására következett be. A várhatóan egyre gyakoribb természeti katasztrófák miatt pedig úgy döntött, hogy emelnek a biztosítási díjaikon Kanadában.

A globális klímaváltozás hatásai nehezen előrejelezhetőek, a jelenség jóval komplexebb annál, hogy melegebb lesz a hőmérséklet és emelkedni fog a tengerszint. A várhatóan egyre szélsőségesebb időjárás miatt drasztikus társadalmi változásokra lehet számítani, az élelmiszerellátás akadozásától a tömeges migrációig.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tudósok szerint is készülni kell a megszokott világunk végéreA mostani társadalmak összeomlásáról már nemcsak elvont víziók szólnak, hanem a klímaváltozást övező tudományos vitákban is mindinkább szó esik apokaliptikus forgatókönyvekről.

Mindenesetre a fenti példa is azt erősíti, hogy a tudósok mellett az üzleti szféra is egyre inkább elkezd alkalmazkodni a várható változásokhoz, és elkezdte beárazni a klímaváltozást. A biztosítók alapvetően a időjárás előrejelzéshez hasonlóan az elmúlt évtizedek időjárására alapozták modelljeiket, de az egyre gyakoribb szélsőségek miatt kénytelenek még nagyobb erőforrásokat belefektetni a modellezésbe, és ezzel a biztosítások árazásába.

Ezért a világ nagy biztosítói egyre több klimatológust és statisztikust alkalmaznak, hogy minél alaposabban tanulmányozzák a várható káresemények mértéket. A világ második legnagyobb viszontbiztosítója (azaz a biztosítók biztosítója), a Swiss Re 35 tudóst és mérnököt alkalmaz, hogy katasztrófa-modelleket teszteljenek.

A Wall Street Journal cikke szerint a biztosítók számára jelenleg a víz tűnik a legnagyobb veszélynek. Egy 2013-as kutatás szerint a világ 136 legnagyobb tengerparti városában 2005-ben összesen 6 milliárd dollárt költöttek el áradás által okozott károkra. A fejlődés és a növekvő lakosság miatt ez az érték 2050-re 52 milliárd dollárra nőhet. Ha viszont a klímaváltozás várható hatásait is figyelembe veszik, akkor már ennek a húszszorosára, 1000 milliárd dollárra becslik a várható károkat.

Ez jól mutatja, hogy milyen óriási változást és bizonytalanságot jelent a klímaváltozás a biztosítók számára is. A világ egyik legnagyobb biztosítócége, az Allianz részben a klímaváltozás miatt adta el részesedését az egyik amerikai leánycégében 2015-ben, mivel egyre nagyobb kockázatnak látja a partmenti házak biztosítását Kaliforniában és Floridában.

“A hurrikánok vagy a folyók áradásai ellen tudunk biztosítani, de egyes tengerparti részek annyira ki vannak téve a klímaváltozás veszélyeinek, hogy nem fogja megérni biztosítani ezeket a helyeket. Biztosíthatatlanok lesznek” – mondta a Wall Street Journalnak a Swiss Re egyik vezetője. Ha a tengerpartokon nem lehet biztosítást kötni, ezzel az emberi élőhelyek nagy része biztosíthatatlan lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ biztosítás klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.