Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 1. 15:01 Vállalat

Nyereséget ígér a 11 milliárdos büntetés után a Tesla-vezér

Igyekezett lelket önteni az alkalmazottakba Elon Musk, miután megegyezett az amerikai értékpapír-piaci felügyelettel. A Tesla-vezér emlékezetes módon azért került bajba, mert egy Twitter-üzenettel megalapozatlanul kürtölte világgá, hogy kivezetné az elektromosautó-gyártó céget a tőzsdéről, és ehhez a forrás is biztosított. Azóta kiderült, hogy a történetnek legalábbis ez az utóbbi eleme valószínűleg nem volt igaz, ami miatt Musk igen kellemetlen helyzetbe került, többen is jogi eljárásokat indítottak vele és a Teslával szemben.

Ezek közül rövid távon az értékpapír-piaci felügyelet által indított tűnt a legveszélyesebbnek, ezért fontos volt a megállapodás. Ez a hétvégén meg is történt. Musknak és a vállalatnak egyaránt 20 millió dollár büntetést kell fizetnie (együtt a jelenlegi árfolyamon valamivel több mint 11 milliárd forint), az alapítónak pedig le kell mondania az elnöki tisztségről. A vezérigazgatóit megtarthatja, de át kell alakítani a társaság irányítását, egyebek mellett kinevezni az igazgatóságba két független tagot.

Így is maradtak folyamatban lévő eljárások a tweet miatt, de Musk egyelőre a vállalat napi ügyeire koncentrálhat. Ezzel kapcsolatban jó ideje az a legnagyobb kérdés, hogy a Model 3 típusból mennyit sikerül legyártani és eljuttatni a vásárlóknak. Ez ugyanis a vállalat első igazi tömegmodellje, ha ebből sikerül nagy mennyiséget jó minőségben leszállítani, akkor végre nyereséget termelhet a lényegében az alapítása óta folyamatosan veszteséget termelő cég.

A dolgozóknak az utóbbi napokban küldött e-mailekben Musk pont ezt ígérte. A CNBC által ismertetett vasárnapi üzenetében arról írt, hogy nagyon közel vannak a nyereségesség eléréséhez. Egyben egy utolsó nagy erőfeszítésre kérte alkalmazottjait, hogy minél magasabb legyen a cég által legyártott és kiszállított autók száma a vasárnap véget ért harmadik negyedévben. Ha mindenki belead apait-anyait, akkor sikerül minden várakozást felülmúlni – tette hozzá.

Korábban a vállalat azt tette közzé, hogy júliustól szeptember végéig 50-55 ezer Model 3-at gyárt majd. A tényleges darabszámról szóló információ várhatóan ezen a héten jelenik majd meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElon Musk popsztár barátnőjének akart bevágódni, börtönbe kerülhet miattaAz egész két amerikai popsztár félresikerült hétvégéjén kezdett kiderülni. Most a tőzsdefelügyelet büntetné Muskot, nem engednék, hogy vezérigazgató legyen.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat elon musk model 3 tesla Twitter Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.