Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 6. 13:55 Világ

Műanyagháló helyett összeragasztja söreit a Carlsberg

A Carlsberg műanyagháló helyett ezentúl ragasztóval rögzíti majd össze a hatos kiszerelésű dobozos söreit, hogy ezzel is törekedjen a környezet megóvására – jelentette be a cég.

Egy rágógumihoz hasonló anyag fogja ezentúl összetartani a dobozokat, amit 40 ezer féle különböző ragasztóból választottak ki. Az új csomagolás az Egyesült Királyságban és Norvégiában már ebben a hónapban megjelenik a polcokon, de a következő években a többi országba is elérkezik az újítás.

Jobbra lent akcióban látható a ragasztó.

A dán sörvállalat becslése szerint évente 1200 tonna műanyagot spórolnak majd meg az újítással, ami 60 millió nejlonzacskónak felel meg. A Carlsberg nem gyakorol jogokat a speciális ragasztó felett és reméli, hogy a többi sörgyártó is követi majd a példáját.

Cees ’t Hart vezérigazgató bízik benne, hogy a leginkább környezetbarát sörgyárrá teheti a Carlsberget, ami az egyre nagyobb munkaerőpiaci versenyben a képzett munkavállalókat is segítheti a céghez vonzani. A fiatalabb generációk ugyanis gyakran a környezettudatosságuk alapján választanak munkahelyek közül.

A vállalat az újrahasznosítható sörösüvegek bevonatát is megújítja, amelyeknek az élettartama így kétszer hosszabb lesz. Sőt, egy új kupakot is bevezetnek, ami eltávolítja a töltött üveg tetején megmaradó oxigént, így a sör tovább friss marad. Egy másik kezdeményezés, hogy egy új, környezetbarátabb tintát használnak majd a címkékhez.

Hart jóslata szerint számos hulladékra 2-6 éven belül adót fognak kivetni a kormányok. El tudja képzelni, hogy a szén-dioxid kibocsátásért vagy a műanyaghasználatért is büntetni kezdik majd a cégeket.

A környezetvédelmi beruházások ugyan költségcsökkentő hatásúak lehetnek, azt nehéz volt megbecsülnie a cégnek, hogy az eladásokat javítja-e majd (ebből a szempontból nem állnak olyan jól, mivel tavaly hétéves mélypontra estek az eladások). Felmérések szerint a fogyasztók aggódnak a jövő és a környezetszennyezés miatt, azonban amikor a polc előtt állnak, akkor nem e szempontok alapján döntik el elsősorban, hogy melyik márka termékét emelik le.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Carlsberg környezetvédelem műanyag sörgyár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.