Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. augusztus 31. 12:04 Világ

Trump most már az egész világrendet fel akarja forgatni

Ezernyi, saját maga által indított kereskedelmi konfliktus miatt forr a levegő Donald Trump körül, de az amerikai elnök még mindig tudta emelni a tétet a Bloombergnek adott harcias interjújában. Kína, az Európai Unió, Kanada, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a világ többi része is megkapta a magáét az elnöktől.

Hiába tűnt például Jean-Claude Juncker júliusi washingtoni látogatása után úgy, hogy Trump kereskedelmet korlátozó lépései elkerülhetik Európát, az amerikai elnök tegnap egyértelműen utalt rá, hogy ez nem így lesz. Az EU-ról most azt mondta, hogy

majdnem olyan rossz, mint Kína, csak kisebb.

Persze nem meglepő, hogy az eleve törékenynek tűnő alku után Trump ismét ellenséges hangnemben beszélt az unióról. A megállapodás során konkrét menetrendben és időpontokban nem állapodtak meg Junckerrel, a szakértők szerint emiatt nem is lehetett igazán komolyan venni a nyári tárgyalások eredményeit. Az amerikai elnök pedig egyébként is híres a hirtelen és éles politikai fordulatairól.

Az interjúban Trump elmondta, hogy a kínai jüan mellett az euró dollárral szembeni gyengülése is kedvezőtlen az amerikai külkereskedelem számára. Felhozta még a Merkel és Putyin közötti, az Északi Áramlat 2 gázvezeték építéséről szóló tárgyalásokat is, sérelmezve, hogy a németek egy olyan országgal kötnek óriási vagyonokról szóló üzletet, amelytől a NATO védi meg őket.

Ennél is nagyobb hatású fenyegetés viszont az amerikai elnöktől, hogy felvetette:

annyira elégedetlen a Kereskedelmi Világszervezet működésével, hogy akár ki is lépne a szervezetből.

 

A nemzetközi kereskedelem liberalizációját elősegítő szervezet 1995-ben jött létre, elsősorban az Egyesült Államok törekvéseinek köszönhetően. Trump szerint azonban a nemzetközi kereskedelmi viták békés megoldására szolgáló fórum „a világ legrosszabb döntése” nyomán jött létre, ezért ha nem javít a WTO azon, ahogyan az USA-t kezeli, akkor az USA kilépne a szervezetből. Az elnököt elsősorban az zavarja, hogy a WTO nem minden ügyben az USA álláspontját hozza ki győztesnek.

Arra egyébként nyilvánvalóan nincs esély, hogy a WTO egyes országokkal kivételezzen, mivel egy szabályokhoz kötött testületről van szó. Az USA már most lényegében megbénította a szervezet munkáját, mivel hónapok óta nem járul hozzá egyes fellebviteli ügyekben eljáró bírák kinevezéséhez. Ugyanakkor ha az USA valóban kilépne a WTO-ból, az már az egész mai világrendet felforgató lépés lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump kereskedelmi világszervezet usa wto Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.