Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 30. 16:14 Világ

Az olajpiacot sokkoló lépéssel fenyegetnek az irániak

Irán megakadályozza az olajexportot a Hormuzi-szoroson keresztül, ha saját szállítmányai nem haladhatnak ott át – jelentette ki az iráni vezérkari főnök a Bloomberg tudósítása szerint. A fenyegetés ugyan nem először hangzik el, de egyre nő a jelentősége, ahogy közeledik az a novemberi időpont, amikor a fokozatosan újra életbe lépő amerikai szankciók már kiterjednek az ország olajiparára is.

A kőolaj Irán messze legfontosabb bevételi forrása, és exportja nagymértékben felfutott azt követően, hogy feloldották a szankciókat az országgal szemben a 2015-ös atommegállapodás után. Ennek keretében Irán vállalata, hogy nemzetközi ellenőrzés alá helyezi nukleáris létesítményeit, így garantálható, hogy valóban nem állít elő atombombát.

Ez így is történt, azonban Donald Trump amerikai elnök – Izrael és Szaúd-Arábia nagy örömére – úgy ítélte meg, hogy Irán nem tartotta be a megállapodást, és egyébként is beavatkozik egy sor térségbeli katonai konfliktusba, amit megengedhetetlennek tart. Ezért elkezdte újra életbe léptetni a büntetőintézkedéseket. Európa hiába nem ért ezzel egyet, az amerikai pénzügyi rendszer ereje, fontossága miatt aligha lesz olyan európai vállalat, amely szembe mer helyezkedni az amerikai intézkedésekkel.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyorsabban megroppanhat a dolláralapú világrend, mint sokan gondolnákAmerika világhatalmi szerepének fontos pillére a dollár hegemóniája a világ pénzügyi rendszerében, de egyre több ország szeretne ettől megszabadulni.

 

Az amerikai kormány célja, hogy az iráni olajexport megszűnjön, ami tönkrevágná az ország gazdaságát. Ez azonban nem a Hormuzi-szoros amerikai lezárásának formájában valósulna meg, hanem az iráni olaj minden potenciális vásárlójának elrettentésével. Az iráni tankerek tehát csak közvetett okok miatt nem használhatják majd a hajózási útvonalat (persze csak akkor, ha az amerikai törekvés sikeres lesz).

Az ilyen hírekre azért kapják fel mindig a fejüket a világ sok országában, mert a Hormuzi-szoroson halad át a világ tengeri kőolajforgalmának 30 százaléka, Irán mellett Irak, Kuvait, Szaúd-Arábia, Bahrein, Katar és az Egyesült Arab Emírségek szénhidrogén-exportjának egész vagy jelentős része. A Perzsa-öbölt és az Arab-tengert összekötő szoros északi partja Iránhoz, a déli Ománhoz tartozik.

A szoros lezárása sokkolná az olajpiacot, minden bizonnyal drasztikus áremelkedéshez vezetne. Mivel azonban a fenyegetés nem először hangzik el, az olaj árfolyama csütörtökön csak szerény mértékben emelkedett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump Hormuzi-szoros Irán olajexport usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.