Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. augusztus 8. 12:50 Élet

Tényleg megöli a tévézés a szexuális életet?

A tv-nézés hatása a szexuális életre régóta gyötrő kérdése az emberiségnek. Milyen hatása van szexuális vágyainkra egy tv-ben nézett focimeccsnek, Bud Spencer pofonjainak vagy egy migránshíradónak? Vajon legyőzi vagy inkább beindítja szexuális ösztöneinket, ha egy skandináv művészfilmet vagy Köllő Babettet nézzük a tévében?

A “tv megöli a szexet”-hipotézis olyan egymástól távol álló embereket sodort egy platformra, mint nyugati életmód-magazinok újságírói és egy volt indiai családügyi miniszter. Ghulam Nabi Azad 2009-ben egyenesen a tv-től várta, hogy megállítsa az indiai népességnövekedést. “Ha minden faluban lenne áram, akkor az emberek tv-t néznének késő estig, és elaludnának (…) Ha viszont nincs áram, akkor semmi mást nem tudnak tenni, mint gyerekeket csinálni” – mondta a volt miniszter, aki szerint a tv-vel 80 százalékkal lehetne csökkenteni a népességnövekedést.

Bármilyen sarkosnak is tűnik a volt miniszter kijelentése, közgazdaságilag valóban van abban logika, hogy a sötétben végzett tevékenységek egykori duopóliumát, azaz az alvást és a szexelést egyre inkább kikezdik az áram elterjedésével megjelenő alternatív szórakozási lehetőségek. Az utóbbi években a tudomány is felfedezte magának a témát, és többen is vizsgálták a tévézés hatását a szexre. 

Korábbi vizsgálatokból kiderült például, hogy Indiában a tv megjelenése javított a nők helyzetén és csökkentette a népszaporulatot, Brazíliában a szappanoperáknak pedig szintén negatív hatása van a gyerekszületésre. Azt viszont korábban nem vizsgálták, hogy a tv birtoklása önmagában milyen hatással van a szexuális életre.

Erről jelent meg a napokban két amerikai kutató vizsgálata. Összesen 4 millió ember töltötte ki önkéntesen a kérdőívüket nyolcvan, közepesen vagy kevésbé fejlett országból. A megkérdezettek mintegy fele rendelkezett tv-vel. A felmérésből az derült ki, hogy valóban van hatása a tv-birtoklásnak a szexuális életre, bár csak kis mértékben.

A tv-vel rendelkezők átlagosan hat százalékkal szexelnek kevesebbet, mint akiknek nincs tv-jük.

 

A kutatás alapján tehát a népesedési problémákkal küzdő országokban – például Magyarországon – kedvező hatása lenne a születésszámra, ha betiltanák a tévézést. Viszont az is kiderül belőle, hogy hasonlóan pozitív hatása lenne a fajfenntartásra, ha rendelkezünk az autóval vagy motorral, tehát az autóvásárlás ösztönzése is részmegoldás lehet az állam részéről.

A kutatás a fejlett országokra nézve azonban már némileg elavult, ugyanis az elmúlt években az “okostelefonok megölik a szexet” vált egyre elterjedtebb hipotézissé. Több kutatás is van arról, hogy az amerikai fiatalok (a kilencvenes évek közepe és a kétezres évek közepe között született Z-generáció tagjai) kevesebbet szexelnek, buliznak és isznak, mint a korábbi fiatalok, leginkább az okostelefonok miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet szex tv Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.