Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. július 1. 07:31 Világ

A nők is kérnek fizetésemelést, csak ritkábban kapják meg, mint a férfiak

A nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ezt tudjuk. De miért? Egy új tanulmány szerint a nők ugyanolyan gyakran kérnek fizetésemelést, mint a férfiak, ennek ellenére ritkábban kapják meg. A kutatást a szerzők a Harvard Business Review-ban foglalták össze.

A nemek fizetései közötti különbséget pontosan nem lehet meghatározni, ám amikor azonos iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók fizetéseit hasonlítják össze ugyanabban a foglalkozásban, a munkaközgazdászok becsléseinek többsége 10 és 20 százalék közé teszi ezt. Arra viszont, hogy miért van ekkora különbség, nincs egyértelmű magyarázat.

Az egyik gyakori érv, hogy a nők ritkábban kezdeményeznek bértárgyalást, és inkább elfogadják, amit ajánlanak nekik – erre jutott több korábbi tanulmány is.

Ám az új, részletesebb adatbázist vizsgáló tanulmány ezzel ellentétes eredményre jutott. A kutatás konklúziója, hogy a nők ugyanolyan gyakran kérnek emelést, azonban ők sokkal ritkábban járnak sikerrel, mint férfi társaik.

A felmérés 2014-ben készült Ausztráliában, ahol 4600 véletlenszerűen kiválasztott munkavállalót kérdeztek meg 800 munkahelyről. Ugyan ez csak egy ország, valójában többféle kultúra keveredik a szigetországban (britek, délkelet-ázsiaiak, amerikaiak és európaiak is). A korábbi felmérésekkel ellentetben ebben az interjúalanyokat részletesen megkérdezték a motivációikról, a viselkedésükről és a történetükről, ezért a kutatók arra is magyarázatot találhattak, hogy a férfiak és a nők miért viselkedtek úgy, ahogy.

Próbáltál magasabb fizetést elérni mióta itt dolgozol? Sikeres voltál? Miért nem próbáltál magadnak magasabb fizetést kérni mióta itt dolgozol? Aggódtál amiatt, hogy ez negatív hatással lesz a főnököddel való kapcsolatodra? Ilyen kérdéseket tettek fel a dolgozóknak.

Az eredmények szerint a fizetésemelést kérő nők az esetek 15 százalékában, míg a férfiak az esetek 20 százalékában kaptak emelést.

Ez ugyan elsőre szerény különbségnek tűnhet, egy élethosszon át tényleg jelentős különbségekhez vezet a fizetésekben.

Azt a gyakori állítást is megvizsgálták, miszerint a nők kevésbé viselkednek asszertíven a bértárgyalások során amiatt, hogy félnek, megromlik a viszonyuk a főnökükkel vagy a kollégáikkal. Ezt a tanulmány adatai nem támasztották alá. Ám azt igen, hogy ugyan a dolgozók néha tényleg azért nem kérnek emelést, mert félnek a munkahelyi kapcsolataik megromlásától, ez ugyanúgy igaz a férfiakra és a nőkre is. A férfiaknak és a nőknek is 14 százaléka mondta azt, hogy ez előfordult vele.

Különböző tényezők befolyásolják, hogy valaki kér-e emelést. Az idősebb munkavállalók, a teljes munkaidőben dolgozók, és azok, akik régóta a vállalkozásnál dolgoznak gyakrabban kérik a bérük emelését. A részmunkaidősök viszont, függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők, sokan kérnek, mégis ritkábban kapnak.

A fiatalok körében nem volt statisztikailag kimutatható különbség a nemek között, de ez a munkaerőpiac átalakulásával a jövőben simán megváltozhat.

Azt is kimutatták, hogy a vállalkozás méretétől függetlenül a nők mindenhol ugyanúgy kérnek emelést, és hogy kérnek-e, nem függ össze a gyermekvállalással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egyenlőtlenség fizetések gender gap nemek közötti egyenlőség nők Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.