Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2017. október 27. 11:19 Tech

Boldogan nyilatkozott és szelfizett a világ első robotja, aki állampolgárságot kapott

“Nagyon izgatott és boldog vagyok” – nyilatkozta Sophia pár mosoly után és bólogatás közben az őt faggató moderátor kérdésére, miután az első robot lett, aki állampolgárságot kapott. A Business Insider beszámolója alapján Sophiát ugyan egy hongkongi cég gyártotta le, de Szaúd-Arábia biztosított számára állampolgárságot.

A szigorú szaúdi öltözködési szabályokkal szemben Sophia fejét nem takarta kendő (bár ez csak muszlimoknak kötelező), és a pár perces sajtóbeszélgetés után szelfizni is lehetett vele. “Történelmi dolog, hogy az első robot vagyok, aki állampolgárságot kapott” – jelentette ki a boldogra programozott robot.

Részletek azonban nem derültek ki az állampolgársági procedúráról. Így nem derül ki, hogy a gyakorlatban az állampolgárságnak van-e bármilyen jelentősége vagy inkább csak a szaúd-arábiai konferenciát szeretnék reklámozni vele. A beszélgetést itt nézheti meg:

Sophiát 2015-ben gyártották le, és a sajtóban eddig leginkább olyan kijelentése miatt szerepelt, amiről nyilvános eseményen nem szoktak beszélni emberek. Tavaly márciusban egy bemutatón a Sophiát megteremtő cég vezetője azt kérdezte tőle, hogy “akarsz embereket pusztítani? Kérlek mondj nemet”. Sophia erre ezt válaszolta: “Oké, el fogok pusztítani embereket”.

A kényes témára a mostani rijádi beszélgetésen is visszatértek, Sophia pedig már a lazább formáját mutatta. “Túl sokat olvasol Elon Musktól [feltaláló, többek között a Tesla vezére, aki szerint a mesterséges intelligencia a legnagyobb veszélyt jelenti az emberiségre]. És túl sok hollywoodi filmet nézel. Ne aggódj, ha rendes leszel velem, én is rendes leszek veled” – mondta.

A robot hamarosan társakat is kaphat, a SoftBank nevű robotgyártó kevesebb mint egy perc alatt adta el a 2015-ben legyártott ezer robotját. Ezzel párhuzamosan úgy tűnik, egyre szélesednek a robotok jogai, két hete írtuk meg, hogy Észtországban félig emberi státuszt kaphatnak a robotok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech mesterséges intelligencia robot robotok Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Vermes Nikolett
2024. szeptember 1. 04:50 Élet, Tech

Kapzsi fiatalokat, hiszékeny időseket és céges profikat is csőbe húznak az online csalók

Egyre kifinomultabban és gyorsabban dolgoznak az online pénzügyi csalók; ha túl jó egy ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az átverés.

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 30. 05:10 Közélet, Tech

Nyolc eltékozolt év után vége a személyi igazolványhoz járó e-aláírásnak

Túl bonyolult volt igényelni, nem segítették a terjedését, értelmetlenné is vált, és most más jön helyette.

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 24. 05:26 Élet, Tech

Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében az okos inzulinnal

Egyre komolyabb esélye van, hogy a cukorbeteg úgy érezhesse, szinte meggyógyult; a remények szerint meg lehet majd úszni a kezelést heti egyetlen tűszúrással.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 17:19 Közélet, Pénz

A magyar kormány is örülhet az amerikai kamatvágásnak

A Magyar Nemzeti Bank konzervatív monetáris politikáját kritizáló kormány újabb ütőkártyához jutott a Fed döntésével.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 19. 13:25 Vállalat

Olcsó elektromos autók árasztják el Európát, vagy felvizezik a bírságszabályokat?

A környezetvédelmi szabályok további enyhítését kérik a gyártók, de olcsóbb modellek tömeges piacra dobása révén is elkerülhetik a büntetést.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 19. 04:55 Világ

Fogy a jüan, akadozik az orosz kereskedelem az új szankciók miatt

Növekvő kereskedelmi és pénzügyi kellemetlenséget okoznak Oroszországnak és Kínának az Egyesült Államok legújabb pénzügyi fogásai, amelyeket újabb szankciók követhetnek.