Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. október 10. 11:52 Tech

Félig emberi státuszt kaphatnak a robotok Észtországban

Az önvezető autók, a drónok és különféle mesterséges intelligenciát használó gépek elterjedésének legfőbb gátja ma már elsősorban nem a technológia, hanem a jogi háttér rendezetlensége. Klasszikus kérdés, hogy egy önvezető jármű hogyan döntsön, ha kénytelen választani egy elkerülhetetlen balesetben: a sofőr haljon meg, vagy a másik fél?

A jövőben számos hasonló esetben fog előfordulni, hogy egy gép cselekedeteit kell jogilag értelmezni, és ahogy a Bloomberg írja, Észtország ennek rendezésében (is) szeretne az élen járni.

A tallinni gazdasági minisztérium elkezdett dolgozni azon a csomagon, amely a mesterséges intelligencia jogi státuszát határozná meg. Ennek részeként felmerült, hogy bevezetik a “robot ügynök” fogalmát, ami jogi értelemben körülbelül félúton lenne a természetes és nem természetes személyek illetve a tárgyak között.

Az 1,3 millió lakosú Észtország számos technológia-szabályozási kérdésben próbál a világ élvonalába kerülni. A Skype alapítói által gründolt Starship Technologies nevű cég például  nemrég engedélyt kapott arra, hogy postásrobotjai közvetlen emberi felügyelet nélkül is közlekedjenek a forgalomban, legfeljebb 6 km/h-s sebességgel. Az önmagukat irányító robotokkal szemben támasztott követelmény jelenleg annyi, hogy el kell látni őket az üzemben tartó adataival, és felelősségbiztosítást is kell kötni rájuk.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Észtország jogszabály robotok Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.