Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. október 10. 16:44 Élet, Tech

Úgy tiltották be az erkélynapelemeket, hogy nyitva hagytak pár kiskaput

Ellentmondásosnak, vagy legalábbis nem elég körültekintőnek tűnik az a jogszabály, amely 2025-től megtiltja, hogy erkélyekre napelemet lehessen helyezni – a szakma így értékeli azt, hogy a tiltást adott esetben elég könnyen ki lehet kerülni.

Mi történt? Az Építési és Közlekedési Minisztérium a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatába – érdemi szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül – többek között beleírta, hogy „erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon”.

Igen, de: ahogy arra a jogszabályt értelmező szakemberek lapunknak rámutattak, a jogalkotó két fontos kiskaput nyitva hagyott.

  1. A definíció szerint erkélynek csak az épület homlokzati síkjából kinyúló, konzolos, függesztett vagy pontszerűen alátámasztott kialakítású külső, legfeljebb egy oldalról zárt tartózkodó tér számít. Az épület homlokzati síkján belül lévő, három oldalról falakkal határolt tér a loggia, amelyre a tiltás nem vonatkozik. Márpedig a köznyelv gyakran a loggiára is az erkély szót használja, elég sok loggia van az épületeken, és annak korlátjára kiakasztható a napelem.
  2. Emellett nincs egyértelműen rendezve a szövegben az az elég egyszerű eset sem, ha az erkély fölé (elő)tetőt építenek, amely jobb esetben lehet a napelem tartószerkezete is. Amennyiben ezt az adott háznál egyéb szabályok nem tiltják, akkor egyes értelmezések szerint erre szintén fel lehet rakni a napelemet.

Tágabb kontextus: az erkélynapelemekkel kapcsolatos magyar szabályozás ezzel tovább bonyolódott.

  • A Nyugat-Európában egyre jobban terjedő, konnektorba dugható egyszerű változatokat a magyar szabályok az energetikai szabályozás oldalról eleve tiltják, ezek felszerelése tehát az új, második tiltástól függetlenül továbbra is tilos.
  • Létezik olyan konstrukció, amely ehhez hasonló, és bár engedélyhez kötött, de az engedélyt Magyarországon is kiadják rá, ahogy erről részletesebben is írtunk korábban.

Alulnézet: az erkélynapelemek kisebb teljesítményűek, így csak arra alkalmasak, hogy besegítsenek a villanyszámla csökkentésébe, de előnyük, hogy például városiasabb környezetben, akár társasházakban is könnyen lehet(ne) őket telepíteni.

Felülnézet: az erkélynapelemmel megtermelt, és napközben közvetlenül felhasznált áram a közműcég szempontjából – a jelenlegi állapothoz képest – kieső bevétel lenne. Környezetvédelmi szempontból azonban rendkívüli előnye lehetne, hogy ezt az árammennyiséget eleve meg sem kellene termelni az erőművekben, és így nem is kellene azt a háztartásokhoz elszállítani.

Mi várható? Mivel a tiltás csak jövőre indul, december végéig még szabadon lehet erkélyekre is napelemet tenni (az engedélyköteles konstrukciókból), így azokért átmenetileg élénkülhet a kereslet.

  • Nem világos, hogy utána melyik hatóságnak lesz feladata ellenőrizni a tiltást, és ezt hogyan fogja a hétköznapokban megvalósítani. Nem feltétlenül lesz könnyű meghatározni a kihelyezés időpontját, hiszen az engedélyeket nem magukra a napelem panelekre, hanem az áramot átalakító inverterekre adják ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban, nálunk nem kezdhetik meg a forgalmazástHazai pályán majdnem egyszerre indult el a két nagy diszkontlánc a forgalmazással. Ez nálunk tilos, ami végső soron szürkezónás magánimporthoz vezethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem MagyarországonA telepítéshez egyórányi villanyszerelő munka kell, de más nem, így mostantól akár a társasházi lakóknak is könnyen lehet napelemük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech előtető erkélynapelem loggia megújuló energia napelem szabály Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. október 9. 04:41 Élet, Közélet

Gáláns aprópénzszórás lehet a családi adókedvezmény megduplázása

Kis lépés az államnak, nagy lépés a választási kampánynak. A szegényeknek inkább a családi pótlék emelése jönne jól, de arról nincs szó.

Mészáros R. Tamás
2024. október 8. 04:39 Élet, Világ

Ha a kormány kelet felé néz, ott is azt látja, hogy küzdeni kell a növekedésért

Kínában a 2008-as válság óta nem látott módszerekkel próbálnak élénkíteni, de szerkezeti átalakításokról hallani sem akarnak.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 15:00 Adat, Élet

Kettészakította az országot a minimálbér-emelés és a bevásárlóturizmus

Durván 70 milliárd forinttal többet hagytak a vásárlók a boltokban, mint egy éve, de a növekedés keleten volt jóval nagyobb ütemű.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Valódi pénzgyárat indíthatott volna be a magyar vállalkozó hamis brazil kötvénye

Alkalmas lehet a hamis kötvény kvázi tisztára mosására, ha valaki úgy viszi be egy cégbe, ahogy azt a papíron ezermilliárdokat érő brazil állampapírral tették.

Török Zoltán
2024. október 6. 05:39 Világ

Van már akkora bajban Európa, hogy Egyesült Államok legyen belőle?

A Draghi-jelentés jó látleletet nyújt az EU gazdasági kihívásairól, de erősen kérdéses, hogy érdemes és lehetséges-e a központosítás felé elmozdulni.

Stubnya Bence
2024. október 5. 14:59 Közélet, Pénz

A Pénzügyminisztérium szerint kacsa a Nők 43+ról szóló hír, marad a Nők 40

Megjelent a hír, hogy 2025-től Nők 43+ lesz a Nők 40 helyett, és az OECD is javasolt a szigorítást, de a kormány nem tervez ilyesmit.