Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 22. 14:26 Adat

Nem Románia lépett el mellőlünk leginkább az utóbbi években

Európai uniós mezőnyben a második negyedéves magyar növekedési adat gyengének számít, ha az első negyedévhez, és erősebbnek, ha a tavalyi második negyedévhez képest nézzük – írtuk a friss Eurostat-adatok alapján. Érdemes azonban kicsit hosszabb távon is megnézni a magyar gazdaság teljesítményét.

  • A 2020-at megelőző öt évben (2015 és 2019 között) a magyar gazdaság évente átlagosan 4,1 százalékkal növekedett, ami több mint duplája volt az eurózóna növekedési átlagának, és meghaladta némileg a visegrádi négyek átlagos növekedését.
  • A 2020-tól kezdődő öt évben (2020 és 2024 között) a magyar növekedési átlag az előző időszak átlagának kevesebb, mint fele lesz (1,7 százalék), ha idénre az Európai Bizottság (optimista) előrejelzését vesszük irányadónak.
  • Az eurózóna átlagát meghaladná, de nem duplázná, és pont a V4-átlaggal egyezne meg ez a teljesítmény.
  • A román és lengyel teljesítmény mindkét időszakban erősebb a magyarnál, a szlovák viszont gyengébb. A leglátványosabb változás a cseh gazdaság lefulladása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan gyenge az európai gazdaság, hogy a magyar növekedés is beférhet az élmezőnybeA gyenge második negyedéves magyar GDP-adat az elemzőket is meglepte, és az előző negyedévhez képes csak két uniós tagállam teljesítménye nézett ki csúnyábban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfeleződött a kormányzati optimizmus, csak az önfényezés töretlenMegfeleződött az idei gazdasági növekedésre vonatkozó kormányzati várakozás. Nagy Márton minisztériuma szerint ugyanakkor így is sikeres a gazdaságpolitika.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságonNagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Csehország eurózóna GDP-növekedés Lengyelország Románia Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 13. 15:41 Adat, Vállalat

Egyedül Szíjj László örülhet a mai építőipari adatnak

Miközben továbbra is szenved a hazai építőipar, nagyot ugrott a megrendelésállomány két állami óriásprojektnek köszönhetően, amelyeket a Duna Aszfalt nyert el.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 17. 05:04 Vállalat

Tartozáshegy alatt roskad össze egy százéves magyar gyár

Ha nem sikerül megmenteni a nagyatádi cérnagyárat, akkor több mint 200 ember marad munka nélkül, és a település költségvetése is nehéz helyzetbe kerülhet.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.

Gajda Mihály
2024. szeptember 15. 19:15 Pénz, Vállalat

Európai üzemek zárnak be, romlanak a kilátások az olajiparban

Az év eleji optimizmus után az olajipar komoly nehézségekkel küzd a globális gazdasági problémák miatt, Európában pedig különösen borúsak a kilátások.