Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Szép lassan kezd kikászálódni a gödörből a hazai építőipar. A termelés az idei első öt hónapból négyben emelkedett éves összevetésben, májusban pedig másfél év után először a szektor rendelésállománya is nőtt.

  • Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén. Ez nagyjából megegyezik a 2024 korábbi hónapjaiban mérttel, fontos változás azonban, hogy ezúttal éves összevetésben mennyiségben is növekedést mutatnak az adatok, azaz 2023 májusánál több megrendelése volt a cégeknek.
  • Ilyenre másfél éve nem volt példa: utoljára 2022 novemberében haladta meg a szerződésállomány volumene az egy évvel korábbi szintet, és akkor is csak egy hajszállal. Most ráadásul úgy nőtt a megrendelések értéke, hogy közben a termelés is látványosan emelkedett.
  • Ez a 3000 milliárd forint körüli szint ugyanakkor kissé még el is marad a 2022. tavaszi értékektől, pedig azóta 25-30 százalékos infláció volt az ágazatban. Ez azt jelenti, hogy volumenben most durván negyedével kevesebb megbízása van a vállalatoknak, mint két éve.
  • A megtorpanó kereslet az árak alakulásán is látszik. Az építőipari infláció, amely 27 százalék közelében tetőzött 2022 őszén, mostanra 6 százalék alá csökkent. Más kérdés, hogy ez azt jelenti, hogy az árak továbbra is emelkednek: jelenleg közel 60 százalékkal drágább építkezni, mint három éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkreIdén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághozAz otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnt a NER első igazi szimbóluma, de még így is termeli a milliárdokatMár nem Közgép néven fut Simicska Lajos birodalmának egykori zászlóshajója, de a cég így is nagyobb árbevételt ért el, mint a megelőző hét évben bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElbontották Hatvanpusztát vagy a paksi erőművet? Hogyan lehet negatív termelés az építőiparban?Nagyon furcsa számok jelentek meg a KSH építőipari adatai között: többször is előfordult, hogy egy-egy megyében negatív termelési értéket mutattak ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLázár János arról beszélt, hogy kitömték pénzzel Mészáros Lőrincet, megmutatjuk, hogyanMészáros Lőrinc és Szíjj László két legfontosabb vállalatának saját tőkéje úgy nőtt durván a nyolcvanszorosára 12 év alatt, hogy közben 130 milliárdot kivettek a cégekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar infláció rendelésállomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 13. 11:18 Vállalat

Innen szép nyerni, de van-e még visszaút a Dunaferr számára?

Nem tudnak mit kezdeni a mélyben lévő acélárakkal, a Dunai Vasműben lényegében csak állagmegóvás történik, akárcsak a tulajdonos más közép-európai üzemeiben.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 12. 16:03 Vállalat, Világ

Alig lesz hozzáadott érték a BYD magyar gyárában, ha a kínai kormányon múlik

Állítólag arra kéri a kínai kormány az autógyártókat, hogy ne vigyék ki az országból a technológiájukat, külföldön szigorúan csak összeszerelést végezzenek.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.