Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 2. 19:09 Világ

Már túl drága a háború, Izrael katonákat enged vissza a civil életbe

Izrael és a Hamász között lassan három hónapja tart a háború, a terrorszervezet egészségügyi minisztériuma szerint a Gázai övezetben életüket vesztett emberek száma átlépte a 22 ezret. Mindeközben Izrael hosszú háborúra készül és csapatokat von ki a területről.

Felülnézet: a légi csapások után október végén az izraeli hadsereg szárazföldi egységei megkezdték a benyomulást a Gázai övezetbe, és jórészt átvették a terület ellenőrzését.

  • Egyes területeken, főként az övezet déli részén, az elmúlt napokban intenzívebbek lettek a harcok. A Hamász továbbra is képes rakétákat kilőni Tel-Aviv irányába, és a háború előtt összesen 30 ezer fősre becsült katonai egységeiből izraeli közlés szerint mintegy 8 ezren halhattak meg.
  • Az izraeli hadsereg közölte, csapatokat von ki a területről, és ezzel a „maratoni” háború következő, mintegy hat hónaposra becsült fázisába lép: célzott tisztogatásokra fókuszál, hogy elérje célját, az október 7-én mintegy 1300 izraelit meggyilkoló Hamász felszámolását.

Háttér: Izrael korábban 300 ezer tartalékost hívott be, ami 10-15 százalékos kiesést jelent a munkaerő-piacon. Jelenleg is még mindig több mint 200 ezer tartalékos teljesít szolgálatot, ami jelentős teher a gazdaságnak.

  • Az izraeli jegybank vezetője figyelmeztette a döntéshozókat: a háborús kiadások hatalmas terhet rónak a költségvetésre, amit a költések visszavágásával és bevételek növelésével – vagyis magasabb adókkal – kell kezelnie a kormánynak.
  • Emellett december végén intenzívebbé vált az Egyesült Államok diplomáciai nyomása Izraelre azért, hogy a gázai offenzíva során többet tegyen a 2,3 milliós lakosság veszteségei és a humanitárius krízis mérséklésére.

Mi következik? A csapatok kivonásának másik oka az, hogy a hosszú háborúban Izraelnek számolnia kell a libanoni Hezbollah elleni front megnyílásával – a kivont csapatok egy részét ide csoportosítják át.

  • A Reutersnek nyilatkozó izraeli kormányzati forrás szerint a libanoni határnál a helyzet nem tartható fent hosszú távon, és a következő fél év kritikus jelentőségű lesz. Izrael azt kommunikálja: ha a Hezbollah nem áll le, libanoni-izraeli háború kitörését kockáztatja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tengerbe süllyeszteni Gázát: Izraelnek vissza kell mennie a városba, ahonnan egyszer már kimenekültMég ha katonailag legyőzi is a Hamászt, Izrael ezzel azt kockáztatja, hogy egy még radikálisabb szervezet veszi át Gáza kormányzását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért hagyatkozik az ENSZ és a sajtó a Hamász közléseire a halottak számáról?A kérdés bonyolultabb, mint gondolnánk, de a végére kiderül, mire kell figyelni, amikor háborús híreket olvasunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranykor, visszafejlődés, stagnálás: már a bombázások előtt is egyre romlott a gázai gazdaság helyzeteÖnálló országként a világ negyven legszegényebb országa között lenne a Gázai övezet. De mi az oka annak, hogy még Ciszjordániánál is háromszor szegényebb?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet háború Hamász palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.