Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 15. 13:38 Világ

Nehéz döntéseket kell megfontolnia Ukrajnának Orbán Viktor vétója és a republikánusok miatt

Megvétózta az Európai Unió Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatását Orbán Viktor, és egyelőre az Egyesült Államok is visszatartja azt a 60 milliárd dollárt, amit Joe Biden elnök irányozott elő az orosz támadás alatt álló ország megsegítésére. Külső finanszírozás hiányában az ukrán kormánynak meglehetősen kellemetlen gazdasági lépéseket kell fontolóra vennie.

Háttér: az Európai Parlament októberben szavazta meg az Ukrajna helyreállítására, újjáépítésére és modernizációjára fordítható 50 milliárd eurós támogatás biztosítását egy négyéves program keretében, amire az év közepén az Európai Bizottság tett javaslatot. A képviselők az Oroszországgal szembeni szankciók révén elkobzott vagyonból is juttatnának Ukrajnának.

  • Joe Biden nem tudta átvinni egyelőre az Ukrajna támogatására vonatkozó javaslatát a kongresszuson, a republikánus párt ugyanis vitatja az elnök elképzeléseit – igaz, a vita elsősorban az Egyesült Államok déli határának védelméről szól, ami egy törvénycsomagba került az Ukrajnának biztosítandó forrásokkal.

Alulnézet: a befagyasztott uniós pénzek kiutalásához köti a magyar kormány a vétó feloldását arra hivatkozva, hogy Ukrajna támogatása az uniós költségvetés módosításával történne. Nem lenne szükség módosításra, ha egy évre kínálna finanszírozást az unió Ukrajnának, ehhez a magyar kormány is inkább hozzájárulna.

Mi várható? Ukrajna jövő évi költségvetési hiányát több mint 40 milliárd dollárnyi külső finanszírozással lehetne fedezni, aminek kétharmadát kétségek övezik. A segélyeket az ország kockázatos gazdasági lépésekkel helyettesítheti:

  • adóemelés és kiadáscsökkentés, ami jókora terhet jelentene a megtépázott ukrán gazdaság és társadalom számára;
  • a hrivnya leértékelése és további jegybanki eszközök bevetése, ami az ukrán pénzügyminiszter szerint szintén kedvezőtlen következményekkel járna, de például a magasabb vámilletékek révén növelheti az adóbevételeket;
  • és a pénznyomtatás, vagyis államkötvények kibocsátása, amit az Ukrán Nemzeti Bank vásárol meg – ezzel a lehetőséggel már abban az átmeneti időszakban is élt az ukrán kormány és jegybank, amikor kitört a háború, de a külföldi segélyek még nem érkeztek meg, ám hosszú távon aligha fenntartható megoldás.
  • Egyelőre azonban Ukrajna számíthat az eddig felajánlott támogatásokra, és más nemzetközi szervezetekre is, például az Nemzetközi Valutaalap 900 millió dollárnyi támogatás mellett döntött a héten.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi éli túl a telet Ukrajnában?Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi van, ha Ukrajna veszít?Az orosz győzelmi remények abból táplálkoznak, hogy a Nyugat előbb vagy utóbb úgyis belefárad Ukrajna támogatásába. De ehhez túl sok veszítenivalója van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehéz lesz a víz fölött tartani Ukrajnát pénzügyilegHa a Nyugat továbbra is meg akarja akadályozni Ukrajna vereségét, akkor egyre nagyobb mértékben kell gazdaságilag-pénzügyileg is támogatnia az országot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború Ukrajna uniós források vétó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.