Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A negyven évnél fiatalabb magyarok 75 százaléka rendelkezik saját otthonnal, mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A témában a napokban a K&H Bank publikált kutatási adatokat, amelyek szerint az elmúlt négy év alatt 64 százalékról 75 százalékra nőtt a saját lakással rendelkezők aránya, igaz, ez az információ a 30-59 éves korosztályra vonatkozik.

Miért fontos ez? Magyarországon a lakásbérléssel szemben döntően a saját tulajdonban lévő ingatlanokban élnek az emberek, ami a kelet-európai régió többi országában is jellemző. Tavaly a magyarok 90 százaléka élt saját ingatlanban, míg az uniós átlag e tekintetben 69 százalék. A saját ingatlanok túlsúlya a rendszerváltásig visszavezethető.

Alulnézet: a magántulajdon-fétis mellett sokak csak kényszerből élnek a meglévő, saját ingatlanjukban. Így bár elsőre biztonságot is jelenthet a saját lakás – mert például a lakója nincs kiszolgáltatva a bérbeadónak – sokan rossz minőségű lakásban élnek. Főleg a tehetősebb rétegek örvendhetnek a tulajdonlás előnyeinek.

Tágabb kontextus: a magyar lakáspolitika is a tulajdonszerzést ösztönzi a bérlakásprogramok helyett, az árfelhajtó hatás miatt a döntően rosszabb körülmények között élők találkoznak a lakhatási válsággal, illetve lakhatási szegénységgel. Eközben a magyarországi bérlakásokat jellemzően a magántulajdonosoktól lehet kibérelni piaci viszonyok között.

  • Más európai országokban a magántulajdont kizáró rendszerben is kiterjedt bérlakásprogramok működnek. Németországban és Svájcban például a bérlői lakásszövetkezeti modellben elérhető közösségi tulajdonú ingatlanokba költözhetnek többek között az alacsony keresetűek, a diákok és az egyedülálló szülők megfizethető lakbér ellenében.
  • Nem biztos, hogy jó befektetés az ingatlanvásárlás, kiváltképp a mostani infláció (és állampapír-hozamok) mellett. Az ingatlanpiacot ráadásul jócskán befolyásolják a kormányzati intézkedések – nem csak Magyarországon, hanem például Kínában is –, ami torz képet alkothat a valódi körülményekről.

Mi várható? A kormány továbbra is kombinálja a lakás- és családpolitikáját, aminek új eleme a csok plusz. A 2024-től igényelhető új otthonteremtési kamattámogatott hitel is a lakásvásárlásban nyújt segítséget a gyermeket tervező pároknak, akik akár rosszabb minőségű, olcsóbb ingatlanok birtoklása mellett is dönthetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek éri meg megvárni a csok plusz bevezetését?Bár nőhet a lakáshitelek iránti kereslet, arra senki sem számít, hogy a csok pluszra jogosultak drasztikusan megmozgatnák a hitelpiacot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElfogadhatatlan és káros, ami a magyar lakáspiacon történikA rendszerváltás óta szélsőséges hullámzás jellemezte a hazai lakáspiacot, ma pedig már lakhatási válság és egyre növekvő lakhatási szegénység van az országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet ingatlan ingatlanpiac lakhatás Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.