Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 28. 17:58 Közélet

Szélerőmű a közeli jövőben nem, szivattyús erőmű viszont épülhet Magyarországon

Már a megvalósítási tanulmány készül az ország első szivattyús erőművével kapcsolatban – derült ki Lantos Csaba beszámolójából, melyet az Országgyűlés gazdasági bizottságának éves gyűlésén ismertetett – írja a Telex

Mi történt? A beszámolóban nem csak az hangzott el, hogy 2029 előtt nem valószínű, hogy szélkerekek kapcsolódnának be a hazai energiatermelésbe, de az is, hogy leporoltak egy korábbi tervet is egy szivattyús erőművel kapcsolatban. 

Mi az a szivattyús erőmű? A hivatalos nevén szivattyús tározó erőmű (SZET, angolul a PSHPP (Pumped Storage Hydro Power Plant)), egy olyan szabályozó eszköz, mely a villamosenergia-rendszer stabilitásához nagymértékben hozzájá tud járulni. A működési elve dióhéjban annyi, hogy kell hozzá egy magasan és egy alacsonyan fekvő víztározó. Amikor az áramtermelés során felesleg keletkezik, és olcsón lehet venni az áramot, a szivattyúk a vizet felpumpálják a felső tározóba. Extra energiaigény esetén ugyanezt a vizet visszaeresztik a lenti tárolóba, a leeresztés során a lezúduló víz pedig a turbinákat meghajtva áramot termel. 

Mire jó? A SZET-tel a villamosenergia-piacon tapasztalható extrém kilengéseket lehet csillapítani.

  • Túltermelés esetén felveszi az áramot, nem kell az erőműnek visszatermelnie, kapacitást csökkentenie
  • Amikor megnő az energiaigény, az erőmű a víz leeresztésével be tud csatlakozni a villamosenergia-termelésbe

Mire nem jó? A szivattyús erőmű nagyon leegyszerűsítve lényegében egy akkumulátor, ami energiát tárol.

  • Nem folyamatos termelésre van kitalálva
  • Nem lehet bárhol felépíteni

Hol épülhet? Lantos Csaba azt mondta, hogy a helyszínt még keresik, viszont mindenképpen már meglévő ipari létesítményhez közel, ahol már van “tájseb”. 

  • Az egyik potenciális lokáció a Mátrában van. Ennek valószínűsége azért magas, mert 2018-ban a Mátrai Erőmű akkori vezérigazgatója, Valaska József is azt mondta a Világgazdaságnak, hogy szívesen belépnének az energiatárolási piacra, a tervek pedig készen vannak. A Mátrai Erőműnek ráadásul van egy hűtőtava is Markazon.  
  • Nem jön szóba például az annak idején nagy felhördülést keltett Prédikálószék, ugyanakkor szóba jöhet valamilyen külföldi kooperáció.
  • Korábban sok tanulmány készült arról, hová lehetne ilyen erőművet építeni:
 
Nemzetközi kitekintés: A szivattyús erőművek Európa több országában régóta működnek sikeresen, az energiastratégia fontos részei Ausztriában, Svájcban, Németországban, Lengyelországban és Szlovéniában is több ilyen rendszer működik. 
 
Igen, de annak ellenére, hogy a szakemberek szerint is szükség volna rá, mégsem tudott megépülni. Az okok között szerepel a jelentős költség, illetve hogy a beruházás komoly területátalakítással is jár. A markazi projekt egyszer elindult, de ott a Telex információi szerint a mélyfúrásnál elakadtak

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energiatermelés Magyarország villamosenergia vízenergia zöld energia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.