Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 6. 15:38 Tech

Látványos volt a hétvégi sarki fény Magyarország felett, de ez még nem a csúcs

Szokatlan és látványos jelenséget figyelhettek meg, akik vasárnap este felnéztek az égre, ahol rózsaszínes színben pompázott a leginkább csak a sarkköröknél ismert jelenség, az északi fény (Aurora Borealis).

  • A jelenséget nemcsak Magyarországon lehetett látni, hanem Európa-szerte megfigyelték. Idén eddig tízszer tűnt fel sarki fény Magyarországon, de a mostani felülmúlta a korábbiak intenzitását, még Budapesten is látható volt a fényszennyezés ellenére. 

 

Háttér: az északi fény akkor jön létre, amikor a Nap légkörének legkülső rétegéből kilökődő, szuperforró, töltéssel rendelkező részecskék – ezt hívjuk Napszélnek –  a Föld magnetoszférájába, azaz mágneses terébe jutva leadják energiájukat.

  • Minél intenzívebb a Nap aktivitása, minél erőteljesebbek ezek a kilökődések, annál nagyobb kiterjedésű lehet az Aurora Borealis megjelenése. 

Tágabb kontextus: az utóbb két évben látványosan emelkedett a naptevékenységek száma, idén júliusban 2002 óta nem tapasztalt intenzitást mértek. Jövőre pedig valószínűleg még gyakoribb és/vagy látványosabb északi fényeket lehet látni a világban, mivel 2024-ben várható a naptevékenységek maximuma. 

  • A Napnak is van ciklusa, az pedig, hogy a naptevékenység mennyire erős, összefügg ezzel. A ciklus során a napfoltok száma változik, egy ilyen ciklus nagyjából 11 év alatt megy végbe. A folyamat során a Nap mágneses pólusai helyet cserélnek, és ilyenkor a legmagasabb a napfoltok és a napkitörések száma.

A napfoltok mennyiségének változása, valamint az ez alapján készített becslés a következő 8 évre. Forrás: NOAA

Alulnézet: a Nap pólusváltásának, illetve az ezt kísérő naptevékenységnek nincs bizonyított hatása az emberi szervezetre, számunkra leggyakrabban csak az északi fény szokatlan helyeken történő észlelése árulkodik erről.

  • Az elektronikai eszközöknél már más a helyzet, zavart tud előidézni a GPS-eszközökben, elektromos hálózatokban és a telekommunikációban is, sőt, a fokozott naptevékenység minimális mértékben még a bolygó hőmérsékletére is hatással van

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech csillagászat GPS napkitörés tudomány Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.