Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 18. 15:04 Közélet, Világ

200 magyar katona, mintagazdaság és fejlesztési központ – miért kezdte el a kormány felkarolni a világ egyik legfejletlenebb országát?

Átfogó segítségnyújtási programot indít a magyar kormány a világ egyik legfejletlenebb országában, Csádban. Tavasztól legfeljebb kétszáz magyar katona fog szolgálni a közép-afrikai országban, ahol két fejlesztési központ is nyílik párhuzamosan magyar pénzből.

Számokban: a pár napja bejelentett katonai misszió a második legnagyobb magyar kontingens lesz. A Hvg összesítése szerint jelenleg nagyjából 800 katona szolgál külföldön, közülük 500-an Koszovóban. A csádi misszió a boszniait (160 katona) és az irakit (130) előzheti meg.

Miért oda? Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hír Tv-ben azt mondta, hogy elsősorban a migráció miatt fontos Magyarország számára a Száhel-övezet stabilitása. Mivel „sorra buknak meg” a régió vezetői, „Csád az utolsó állam a Száhel-régióban, ami még stabilan áll, ezért kiemelt a jelentősége, itt egyelőre van hova és van kinek nyújtani a segítséget”.

  • Szalay-Bobrovniczky szerint ha még instabilabbá válik a régió, „akár százmilliós számban indulhatnak el újabb és újabb migrációs hullámok”.

Részletek: a honvédelmi miniszter szerint „komplex segítségnyújtási csomagban” gondolkodnak. A katonai segítség mellett lesz orvosi misszió és egy humanitárius és fejlesztési központ is megnyit a fővárosban, N’Djamenában, hogy összefogja a Száhel-övezetben végzett magyar humanitárius és fejlesztési programokat.

  • A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pedig egy magyar mintagazdaság és tudásközvetítő központ kialakítását tervezi, hogy az élelmiszer helyben történő előállítását segítsék. Az egyetem munkatársai a térségben öntözéstechnológiai és szárazságtűrő technológiákat tesztelnek és mutatnak be, mivel komoly kihívás az elsivatagosodás, az éhínség és a vízhiány.
  • A Száhel-övezet külön miniszteri biztost kapott Máthé László Eduárd személyében („a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos”), aki szerint Magyarország számára kulcskérdés a térség stabilitása.

Tágabb kontextus: Csád a világ egyik legfejletlenebb országa, a HDI (emberi fejlettségi index) alapján mindössze Dél-Szudánt előzi meg. A szudáni konfliktus óta 1,5 millióra nőtt a menekültek száma a 17 milliós országban, itt látható néhány erős kép, hogy milyen körülmények között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásbanA magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Afrika Csád magyar honvédség Szalay-Bobrovniczky Kristóf Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.