Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

Magyarország központi szereplővé vált a NATO koszovói békefenntartó missziójában, így nem véletlen, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb konfliktusában magyar katonák sérültek meg a legnagyobb arányban.

Mi történt? Pénteken kezdtek el zavargások kitörni több szerb többségű koszovói településen, amelyekben a helyi szerb lakosság csapott össze a rendőrséggel és a békefenntartókkal.

  • Az összecsapásokban mintegy 25 békefenntartó sérült meg, főleg töréseket és robbanó eszközök miatt égési sérüléseket szenvedtek. Az olaszok mellett 20 magyar katona sérült meg, közülük hét súlyosan. A szerb elnök szerint több mint 50 koszovói szerb sérült meg. 
  • A helyi szerbek az általuk bojkottált időközi választáson megválasztott albán polgármesterek beiktatása ellen kezdtek el tiltakozni, mivel a részvétel mindössze 3,5 százalékos volt.

Előzmények: a NATO koszovói békemisszióját, a KFOR-t 1999-ben hozták létre a koszovói háború lezárásakor. Koszovó – a NATO segítségével – lényegében ekkor vált függetlenné: innentől kezdve a NATO ellenőrzése alá került, formálisan pedig 2008-ban lett független.

Számokban: a békét szavatoló, eredetileg 50 ezres KFOR-kontingens fokozatosan lett kisebb, ezzel párhuzamosan a magyarok szerepe egyre inkább nőtt. Jelenleg 27 ország 3760 katonája vesz részt a misszióban, több mint 12 százalékuk magyar.

Magyar szerepvállalás: a Magyar Honvédség tudatosan és folyamatosan növelte koszovói jelenlétét, ennek részeként 2017 óta kizárólag magyar katonák adják a művelet harcászati tartalék zászlóalját, azaz ők azok, akik „szélsőséges helyzetben bevethetők a rend helyreállítására”.

  • Ez a KTRBN zászlóalj kifejezetten a tömeg- és lázadáselhárítási műveletekre van kiképezve, ezért vetették be a magyarokból álló egységet Zvecanban, az összecsapások helyszínén.
  • A magyar térnyerést jelezte, hogy 2021-től Kajári Ferenc magyar dandártábornok volt a KFOR misszió parancsnoka, jelenleg pedig Szpisják József dandártábornok a parancsnokhelyettes (itt olvasható egy helyszíni riport a magyar misszióról).

Tágabb kontextus: régóta nem volt olyan súlyos konfliktusa a KFOR-nak, mint most. Kajári Ferenc egy januári interjúban azt mondta, hogy az elmúlt öt-hat évben – egy kivétellel – nem is volt szükség a KFOR erőire, 2021-ben pedig azt mondta, „erőszakos cselekményre sem került sor nagyon régóta”, ugyanakkor akkor is törékenyként jellemezte az általános helyzetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháborúEgy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ KFOR Koszovó magyar honvédség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.