Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

Magyarország központi szereplővé vált a NATO koszovói békefenntartó missziójában, így nem véletlen, hogy az elmúlt évek legsúlyosabb konfliktusában magyar katonák sérültek meg a legnagyobb arányban.

Mi történt? Pénteken kezdtek el zavargások kitörni több szerb többségű koszovói településen, amelyekben a helyi szerb lakosság csapott össze a rendőrséggel és a békefenntartókkal.

  • Az összecsapásokban mintegy 25 békefenntartó sérült meg, főleg töréseket és robbanó eszközök miatt égési sérüléseket szenvedtek. Az olaszok mellett 20 magyar katona sérült meg, közülük hét súlyosan. A szerb elnök szerint több mint 50 koszovói szerb sérült meg. 
  • A helyi szerbek az általuk bojkottált időközi választáson megválasztott albán polgármesterek beiktatása ellen kezdtek el tiltakozni, mivel a részvétel mindössze 3,5 százalékos volt.

Előzmények: a NATO koszovói békemisszióját, a KFOR-t 1999-ben hozták létre a koszovói háború lezárásakor. Koszovó – a NATO segítségével – lényegében ekkor vált függetlenné: innentől kezdve a NATO ellenőrzése alá került, formálisan pedig 2008-ban lett független.

Számokban: a békét szavatoló, eredetileg 50 ezres KFOR-kontingens fokozatosan lett kisebb, ezzel párhuzamosan a magyarok szerepe egyre inkább nőtt. Jelenleg 27 ország 3760 katonája vesz részt a misszióban, több mint 12 százalékuk magyar.

Magyar szerepvállalás: a Magyar Honvédség tudatosan és folyamatosan növelte koszovói jelenlétét, ennek részeként 2017 óta kizárólag magyar katonák adják a művelet harcászati tartalék zászlóalját, azaz ők azok, akik „szélsőséges helyzetben bevethetők a rend helyreállítására”.

  • Ez a KTRBN zászlóalj kifejezetten a tömeg- és lázadáselhárítási műveletekre van kiképezve, ezért vetették be a magyarokból álló egységet Zvecanban, az összecsapások helyszínén.
  • A magyar térnyerést jelezte, hogy 2021-től Kajári Ferenc magyar dandártábornok volt a KFOR misszió parancsnoka, jelenleg pedig Szpisják József dandártábornok a parancsnokhelyettes (itt olvasható egy helyszíni riport a magyar misszióról).

Tágabb kontextus: régóta nem volt olyan súlyos konfliktusa a KFOR-nak, mint most. Kajári Ferenc egy januári interjúban azt mondta, hogy az elmúlt öt-hat évben – egy kivétellel – nem is volt szükség a KFOR erőire, 2021-ben pedig azt mondta, „erőszakos cselekményre sem került sor nagyon régóta”, ugyanakkor akkor is törékenyként jellemezte az általános helyzetet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháborúEgy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ KFOR Koszovó magyar honvédség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.