Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. október 10. 12:28 Adat

Soha nem volt ennyi gáz Európában, biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása

Soha annyi gáztartaléka nem volt még az uniós országoknak, mint most. Az európai tárolók szinte teljesen megteltek, ez pedig kedvező esetben fedezheti a téli fogyasztást.

Mi történt? Múlt hét végén átlépte a korábbi rekordszintet az európai gáztárolók telítettsége. A kedvező időjárásnak köszönhetően Horvátország kivételével még sehol nem volt érdemi kitárolás (azaz nem kezdett el csökkenni a készletszint). 

Számokban: az európai tárolók telítettsége vasárnap a 97 százalékot is meghaladta. Eddig kétszer volt példa arra, hogy ehhez hasonló szintű töltöttséget érjenek el a kontinensen, 2019-ben és 2020-ban.

  • Mostanra 103,7 milliárd köbméternyi tartalék gyűlt össze az uniós országokban, ami 90 millióval több a korábbi csúcsnál. A következő hetekben pedig folytatódhat a betárolás, azaz vélhetően tovább emelkedik a tárolókban lévő gáz mennyisége, és 106 milliárd köbméter körül tetőzhet.
  • Az EU-s országok mindegyike szinte teljesen feltöltötte tárolóit. Belgiumban a legalacsonyabb a telítettség, de ők is 94 százalék felett járnak. A magyar tárolók 95 százalékos töltöttsége elmarad ugyan az uniós átlagtól, ám itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás (ahogy a lenti grafikonon is látható, a mostani magyar adatnál volt már magasabb).

Miért fontos ez? Tavaly erősen kérdéses volt, hogy orosz szállítások híján nem marad-e gáz nélkül a tél végén az EU. Bár most kedvezőbb a helyzet, a tagállamok továbbra is jóval több gázt fogyasztanak télen, mint amennyit kitermelni vagy importálni tudnak. Így mindenképp szükség van tartalékokra.

  • A mostanra betárolt mennyiség megnyugtató lehet. A tavaly téli három hónapban csak hajszállal fogyott több gáz az EU-ban, mint amennyi most a tárolókban van.
  • Ráadásul korábbi hírek szerint uniós kereskedők Ukrajnában is tároltak le gázt, azaz könnyen lehet, hogy a fűtési szezon kezdetére a három téli hónapra elegendő tartalék gyűlik össze. Mivel sok jel nem utal az import radikális csökkenésére, így biztosítottnak látszik az EU téli gázellátása.

Mi várható? Bár a gázpiac továbbra sem teljesen nyugodt, és az európai gázellátásban is vannak kockázatok, de a tavalyi erős turbulenciákat követően mostanra sokat tisztult a helyzet. Az EU a második telet vészelheti át úgy, hogy Oroszországból alig kap gázt vezetéken.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat energia földgáz gáztároló orosz gáz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.