Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 23. 15:07 Közélet, Világ

Magyarország 45 milliárdot fektet be a Balkánon, miután Orbánnal nézte a tűzijátékot egy boszniai vezető

Magyarország 118 millió euró, azaz 45 milliárd forint értékben hajt végre befektetéseket a boszniai Szerb Köztársaságban – jelentette be Milorad Dodik boszniai szerb vezető az augusztus 20-i budapesti látogatásának eredményét. 

Részletek: Németország korábbi tervek szerint 120 millió eurót fektetett volna be a boszniai Szerb Köztársaságban, de tavaly nyáron visszakozott Dodik szeparatista politikája miatt. A boszniai szerb vezető most azt mondta, a 118 millió eurós magyar befektetésből 70 millió euró olyan projektekre megy majd, amelyeket eredetileg a németek valósítottak volna meg.

  • Dodik korábban a Mrsovóba tervezett vízerőmű és az Ugljevik 3 hőerőmű fejlesztési projekthez szeretett volna magyar finanszírozást, és cserébe akár társtulajdonosi szerepet is kínált a magyar félnek – valószínű, hogy erre ráztak kezet most.

Előzmények: a magyar befektetésről előzetesen több körben is tárgyalhattak a felek, Orbán Viktor júniusban személyesen is járt az entitásban, és jó kapcsolatot ápol Dodikkal. A boszniai szerbek támogatása az utóbbi időben – Szerbia mellett – a magyar Balkán-politika egyik legfontosabb eleme lett.

  • A Dodik vezette entitás súlyos pénzügyi nehézségekkel küzd, Magyarország pedig már egy ideje azt szorgalmazza, hogy Boszniát vegyék fel az Európai Unióba. Emellett konkrét támogatásokról is tárgyalt a magyar vezetés Dodikkal elsősorban a mezőgazdaság területén, de ezek megvalósulásáról korábban ellentmondásos hírek érkeztek.

Tágabb kontextus: Dodik a jugoszláv polgárháború után kialakult határok megváltoztatására törekszik, a boszniai Szerb Köztársaságot önálló államként kivezetné Bosznia-Hercegovinából és akár egyesítené is Szerbiával.

  • Mivel a hasonló törekvés volt az évekig tartó háború egyik fő oka, számos európai állam és az Egyesült Államok is destabilizációs veszélyt lát benne. Az USA és Nagy-Britannia erre és Dodik állítólagos korruptságára hivatkozva szankciókat vetett ki ellene. Az USA Dodik minden amerikai tulajdonát és érdekeltségét zárolta.

Számokban: a 118 millió euró jelenlegi árfolyamon 128 millió dollárnak felel meg, ez a Magyarországról külföldre vitt befektetéseknek a töredéke már a 2019-es 36,8 milliárd dollárhoz képest is. Az összeg inkább azért lehet fontos, mert a magyar költségvetés jelenlegi helyzetében nem mindegy, milyen formában áramlik majd ki, lesz-e benne például támogatás vagy állami garanciával adott hitel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is várják a magyar pénzt az eladósodott boszniai szerbek, újabb beruházásokat szeretnénekA beígért magyar támogatásokból még semmi nem érkezett a boszniai szerb gazdálkodóknak, noha a magyar kormány látszólag továbbra is fő támogatója a Bosznia-Hercegovinától elszakadást zászlajára tűző Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ boszniai szerb Köztársaság Milorad Dodik szankciók támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.