Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 4. 13:13 Élet

Ha fel is oldják ősszel a napelemes stopot, az még nem rendezi a helyzetet

Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke az ATV-nek azt mondta, úgy tudja, hogy a kormány októbertől fogja (talán fokozatosan) feloldani azt a tilalmat, hogy az újonnan telepített háztartási napelemes rendszerek áramot táplálhassanak be a közműhálózatba.

Miért fontos ez? A betáplálási lehetőség nagyon lényeges eleme a napelemek telepítésének, nélküle többnyire nem éri meg a beruházás, ám ez tavaly novembertől Magyarországon az új építéseknél nem lehetséges, arra hivatkozva, hogy a magyar elektromos hálózat már nem tud több lakossági áramot fogadni.

Felülnézet: a magyar napelemes piacon nagy a bizonytalanság, főleg az alábbi okok miatt:

  • A tiltásból arra lehet következtetni, hogy a közműhálózatot nem készítették fel időben a napelemes terhelésre.
  • A rezsicsökkentés tavalyi visszafogásakor nem számoltak azzal, hogy ez a lépés tömegesen tereli a napelemek felé a lakosságot, ami megterheli a hálózatot.
  • A betáplálási tiltás bejelentésekor azonban nem mondtak semmit arról, hogy az meddig tart majd.
  • Nem világos, hogy ha októbertől fel lehet oldani a tiltást, akkor miért volt rá ebben a formában szükség, hiszen egy év alatt óriási fejlesztések nem valósultak meg.
  • Tavaly sokan az utolsó pillanatban még beadták a kérelmüket (hogy rájuk ne vonatkozzon a tiltás), ezzel leterhelték az áramszolgáltatókat és a napelem-telepítő cégeket is.
  • Később azonban a beadott kérelmek nagy részéből nem is lett telepítés, részben a telepítők kapacitáshiánya, részben azért, mert a háztartások elhamarkodottan döntöttek.
  • A betáplálás melletti másik fontos tényező, az elszámolás kérdése teljesen rendezetlen.

Alulnézet: a napelemes telepítések tervezéséhez nem elég tudni, hogy lehet-e betáplálni, hanem arra is szükség van, hogy ismert legyen a betáplált és vételezett áram elszámolási módja az ügyfél és az áramszolgáltató között. Erről viszont ma csak annyit tudni, hogy a jelenlegi megoldást (éves szaldó) jövőre már nem lehet majd választani. Ám hogy mi jön helyette, azt a lakosság nem tudja, márpedig ha valaki most azonnal nem kezdi el intézni a telepítést, akkor ebben az évben már aligha tudja befejezni, vagyis kicsúszik a határidőből.

Ez azt jelenti, hogy úgy kellene most sokaknak napelemet telepíteni, hogy nem tudják, milyen áron és milyen időközönként veszik majd meg tőlük azt az áramot, amit betáplálnak. A problémáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegint kezdi őrületbe kergetni a napelemben gondolkodókat a kormányÚjra káosz fenyeget, egy fontos határidő lejárta miatt. A háztartások nem tudják, mi lesz jövőre, ezért év végére megrohanhatják a kivitelezőket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet betáplálás napelem szaldóelszámolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.