Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 2. 16:09 Világ

Míg a magyar lakáspiac csak lassul, a szlovák mély válság jeleit mutatja

A drágább és kevésbé elérhető hitelek annyira lehúzzák az ingatlanpiacot Szlovákiában, hogy az árak a 2008-ban kirobbant válság idején tapasztalthoz hasonló ütemben esnek, írja a Denník N. Bár a tavalyi előrejelzések kizárták az árak csökkenését, és később is csak a régi ingatlanok olcsóbbá válásával számoltak a szakértők, mára általánossá vált a lakások értékcsökkenése.

Miért fontos ez? A pandémia válságának idején még beigazolódott az ingatlanpiaci elemzők vélekedése, miszerint a lakásárak nem csökkennek. Anyag- és munkaerőhiány volt, az építési engedélyek kiadása sem tartott lépést a kereslettel, a kamatok pedig alacsonyak voltak, és nem volt hol pénzt költeni, így sokan ingatlant vásároltak, amelyek árai az egekbe szöktek.

  • E tendenciák Magyarországon is részint tapasztalhatók, igaz, a lakáspiaci drágulás még nem ért véget. Az első negyedévben harminc százalékkal kevesebb adásvétel történt a használt lakásokat nézve, ám még így is 1,9 százalékos drágulás zajlott le tavaly év végéhez képest.

Számokban: Szlovákiában a második negyedévben 6,5 százalékkal csökkentek az ingatlanárak az egy évvel korábbi szinthez képest, míg a tavaly júliusban mért csúcstól 9 százalékkal maradtak el az árak. Ugyanez történt 2008-9 idején is, az eddigi egyetlen szlovák ingatlanpiaci visszaesés időszakában: három negyedév alatt 9 százalékkal mérséklődtek a lakásárak.

  • Ám ez csak a kezdet volt, két éven belül 18 százalékos a csökkenés következett be. A krízis összesen öt évig tartott, és a korábbi csúcsra való visszatérés csak több mint egy évtized után következett be.
  • Eperjes és Kassa környékén csökkentek a leginkább a lakásárak a tavalyi csúcs óta. A Kassai kerületben három éve még olyan meredeken drágultak az ingatlanok, hogy a követkeményei egészen az észak-borsodi falvakig gyűrűztek.

Mi várható? A makrokörnyezet most egészen más, mint 15 éve, a munkanélküliség alacsony és a bérek emelkedésére lehet számítani, így a hitelek törlesztése és az új kölcsönök felvétele aligha lehet probléma. Ugyanakkor a kamatok emelkednek, az Európai Központi Bank újabb alapkamat-emelést hajthat végre. A jelzáloghitelek ára még két évig a jelenlegi 4-5 százalékos szinten maradhat.

  • A bankok valamivel több új jelzáloghitelt adtak ki májusban és júniusban a tavaszi hónapokhoz képest, de még mindig egyharmaddal kevesebbet, mint a tavalyi kamatemelkedés előtt. A lakosság mindeközben a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt is óvatosabb.
  • A szeptemberi választások eredménye közvetve hathat a hitelezés feltételeire, a bankok által felvett hitelek ára ugyanis attól is függ, hogy az állam milyen kamatra kap hitelt a kötvénypiacon, ami a befektetők új kormány iránti bizalmán is múlik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBorsod megye Kassától távolabbi részein is elkezdtek házakat venni a szlovákokA Kassa környéki szlovákok régóta vásárolnak házakat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de most már nem csak a városhoz legközelebb eső térségek iránt érdeklődnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ingatlanárak ingatlanpiac lakásárak Szlovákia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.