Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 7. 17:23 Közélet

Borsod megye Kassától távolabbi részein is elkezdtek házakat venni a szlovákok

Az észak-borsodi falvak ingatlanpiaca is felpezsdült a közelmúltban, amiről első látásra leginkább a szlovák nyelvű hirdetőtáblák árulkodnak a településeken. A jelenség a megye zempléni, Kassához közelebb – országúton 30-50 kilométerre – eső részén nem számít újdonságnak, de mostanra már a 27-es főút, illetve a Rakaca-víztározó környékén fekvő, az Edelényi járásba tartozó településeken is jelentős számban vannak jelen a szlovák ingatlanvásárlók, ahova Kassából például már 60-70 kilométert is kell autózni.

Az egyik legszegényebb magyar járás iránti érdeklődés hátterében a Szlovákiában is szárnyaló ingatlanárak állnak. A drágulás az egyes ingatlantípusok közül különösen a családi házakat érinti, az ország különböző térségeit nézve pedig épp a Kassai kerület emelhető ki: itt 2020 első és második negyedéve között átlagosan 24 százalékkal növekedtek a négyzetméterárak, míg a tavalyi év egészét nézve 28 százalékos emelkedés történt a 2019-es árszínvonalhoz képest.

A változások következtében a Kassai kerületben 1325 eurós átlagos négyzetméterár adódott 2020-ban (év végi árfolyamon közel 484 ezer forint), miközben ugyanezen évben Észak-Magyarországon mindössze 132 ezer forintot kellett fizetni átlagosan egy négyzetméter után, a térség falvaiban pedig 70 ezer forint volt az árak középértéke. Az alábbi ábrán jól látszanak a határ két oldala közötti ingatlanár-különbségek, amit tavaly a forint jelentős euróhoz képesti gyengülése is mélyített. Megyei, illetve települési szintű ingatlanpiaci adatok csak 2019-ből érhetők el, de ezek is arról árulkodnak, hogy a borsodi árak jócskán elmaradnak a határon túliakhoz képest.

Az árakat egyelőre még nem verték fel nagyon a határon túli érdeklődők, a cikk írásakor ugyanis a borsodi ingatlanokat is kínáló szlovákiai Reality69 ingatlanügynökség honlapján 59 Edelényi járásban fekvő ingatlant hirdettek, átlagosan 131 ezer forintos négyzetméteráron. Viszonyításképp érdemes megemlíteni, hogy az egyik legismertebb hazai ingatlanhirdetési portálon, az Ingatlan.com-on mindössze nyolc hirdetést adtak fel a térségből – egyelőre tehát inkább a vásárlások számának emelkedésében látszódhat meg a szlovákiai vásárlók jelenléte, és nem a jelentős áremelkedésben, tehát az eleve nyomott árakon kínált ingatlanok eladhatósága javulhatott.

A statisztikák sugallta képpel nagyjából egybevág néhány megkérdezett helybeli tapasztalata is, akik szerint jórészt a fokozódó szlovákiai keresletnek köszönhető, hogy régóta üresen álló házak új tulajdonosokra találtak. Tornabarakony és Teresztenye be is került a 2020 és 2021 között leginkább növekvő lélekszámú települések közé – igaz, a két törpefaluban még így is alig pár tucatnyian laknak. Sok határon túli ingatlanvásárló csak pihenni vagy vadászatok alkalmával jár át a borsodi ingatlanokba, az ő jelenlétüket a lakosságszám változása tehát nem tükrözi vissza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország legfelkapottabb települései közé került két apró borsodi faluA szomszédos Kéked és Pányok állandó lakossága 40-60 százalékkal nőtt egy év alatt, amellyel egyaránt a három leggyorsabban növekvő település közé kerültek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet borsod-abaúj-zemplén megye ingatlan ingatlanárak ingatlanpiac Kassa szlovákok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.