Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 10. 11:15 Adat

Visszatér a magyar gazdaság és a forint erős támasza

Bár a múlt hét a forint gyengüléséről szólt a devizapiacon, a ma megjelent külkereskedelmi adat alapján megalapozott a remény, hogy nem lesz tartós a magyar deviza vesszőfutása.

Mi történt? A KSH ma reggel tette közzé a termék-külkereskedelmi statisztikát, amely szerint májusban Magyarország közel 1,1 milliárd eurós többletet ért el. Ez hatalmas javulás, egy évvel korábban még -223 millió euró volt a mérleg.

További számok: az export euróban számított értéke 5,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,4 százalékkal csökkent év/év alapon, azaz a mérleg mindkét oldala az egyenlegjavulás irányába változott.

Okok: első becslésében a KSH erre nem tér ki, de az ipari termelési adatok alapján az autó- és akkumulátorgyárak pörgethették az exportot, míg az importot az olcsóbbá váló energiahordozók mellett valószínűleg a visszaeső fogyasztás is csökkentette.

Hatások: a forint árfolyamát rövid távon sok minden mozgatja, hosszabb távon azonban a külső egyensúly az egyik legfontosabb tényező. Ha a termékek, a szolgáltatások és a tőkeáramlás mérlege is pozitív, külön beavatkozás nélkül erősödik a magyar deviza.

Elemzői vélemény: Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy leginkább a külső egyensúlytól függ, mikor jön ki a magyar gazdaság a recesszióból. Az irányadó jegybanki kamat ugyanis együtt mozog a folyó fizetési mérleggel: ha az utóbbi pozitív, akkor alacsony lehet a kamatszint, ami élénkíti a beruházásokat és a fogyasztást, lendületet adva az egész gazdaságnak.

  • Jó hír Suppan szerint, hogy a kiépülő exportkapacitások folyamatosan javítják a mérleget a következő években. Emellett az élénkülő beutazó turizmus miatt a szolgáltatások egyenlege is folyamatosan javul.

Igen, de: a pozitív képet rontja a magyar állami adósságszolgálat növekedése, valamint hogy még mindig nincs megállapodás az uniós forrásokról.

Összkép: ha fennmaradnak a jelenlegi tendenciák (nem drágulnak jelentősen az energiahordozók, nem borzolja a befektetők idegeit a kormány), akkor várhatóan nem lesz durva leértékelődési nyomás a forinton, a gazdaság pedig (újabb megszorítások nélkül) növekedhet az év vége felé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért lökték már megint lejtőre a forintot?Egy hete még 370 volt az euró, most 390 felé tart az árfolyam. A gyengülés hazai okai erősebbnek tűnnek, mint a nemzetköziek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem az a kérdés, hogy meglesz-e az egy számjegyű infláció év végéreEgyre inkább érezteti hatását, hogy az élelmiszerek ára csökken, az éves viszonyítási alapba pedig bekerülnek a tavalyi adó- és energiaár-emelések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat forintárfolyam gazdasági növekedés KSH külkereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.