Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. április 24. 10:04 Világ

Már nem csak Ukrajnában pusztulnak tömegével a szovjet eredetű fegyverek

A fegyverszüneti kezdeményezések összeomlása után továbbra is teljesen kaotikus a szudáni helyzet, hazánkkal együtt rengeteg ország próbálja minél előbb kimenekíteni az állampolgárait. Az ENSZ szerint a harcoknak már több mint 400 halálos áldozata van, a sebesültek száma pedig ezrekben mérhető.

A felvételek alapján a harcok katonai értelemben vett súlyossága is egyértelmű. Az Oryx blog már napokkal korábban el is kezdte a védjegyévé vált listakészítést a felvételekkel igazolható haditechnikai veszteségekről, és ebből látszik, hogy különösen a repülőgépek és helikopterek körében végeztek máris nagy pusztítást a harcok.

Biztosan odaveszett már például a szudáni légierő három Szu-25-ös csatarepülőgépe, amelyek ugyan szovjet eredetűek, de a típust Ukrajnában is alkalmazza mindkét harcoló fél, mert koros voltuk ellenére még manapság is nagyon hasznos fegyverhordozó platformnak számítanak, kiemelkedő túlélőképességgel kombinálva. A szudáni gépek ez utóbbit azért nem tudták megmutatni, mert mindhármat a földön állva érte a végzete.

Szintén egy szudáni repülőtéren veszett oda az egyiptomi légierő három MiG-29-ese, amelyek hosszú ideje ott állomásoztak. Ezek közül csak az egyik semmisült meg teljesen, a másik kettőnél egyelőre csak a sérülésük biztos. Ezt a típust szintén nem kell felénk bemutatni, a magyar légierő is repülte, Ukrajnában pedig az ukrán légierő legfontosabb gépe a Szu-27-esek mellett, a flottát szlovák és lengyel átadott MiG-29-esek is erősítik már.

Szovjet építésű támadó helikopterek közül is már legalább fél tucat odaveszett Szudánban, az alábbi felvételen például épp egy Mi-35-ös látható.

A harcok kíméletlenségét mutatja, hogy civil repülőgépek is odavesztek a kartúmi repülőtéren, a Saudiának például egy Airbus A330-300-ast kellett leírnia ilyen okokból, míg a belorusz Belcanto Airlines-nak egy Il-76TD-t.

Nem meglepő módon az elpusztult földi fegyverzetben is a szovjet eredetű haditechnika dominál, a T-55-ös harckocsi különböző változataiból már legalább nyolc megsemmisült. Ezt a típust az orosz hadsereg egyébként – miután elővette a több évtizedes tárolásból – már szintén Ukrajnába vitte, de veszteségéről egyelőre nem jelent meg információ.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHúsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idénAz egy hónapon belül második szudáni puccskísérlet a jelek szerint sikerrel jár. Az utóbbi két évtized békésebb volt a katonai hatalomátvételek szempontjából.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért égnek ki tömegével az orosz tankok?Taktikai hibák, korszerűtlen védelmi megoldások és néhány tervezési jellegzetesség is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon nem jó orosz harckocsizónak lenni Ukrajnában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem segítettek a nyugdíjas korú tankok az oroszokon, de most jön a neheze az ukránok számáraA jelek szerint befejeződött az orosz kivonulás Herszon megye nyugati részéből, mostantól a Dnyeper vonalán védekeznek. A túlparton több tucat régi T-62-est hagytak hátra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború harckocsi oryx polgárháború repülőgép szudán veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.