Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

A miniszterelnök házi őrizetben, katonák az utcán, rendkívüli állapot kihirdetése – Szudánban egy puccs minden szokásos velejárója tapasztalható, miután a hadsereg tegnap kora reggel átvette a hatalmat. Ezzel a lendülettel feloszlatták a két éve létrejött, a hadsereg és a civilek közötti hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt, amely tagjainak többségét őrizetbe vették.

Ez több dolog miatt is figyelemre méltó fejlemény. Egyrészt alig egy hónap telt el a legutóbbi szudáni puccskísérlet óta, amelyet sikerült megakadályozni. Másrészt, ha a puccsisták sikerrel járnak – és jelenleg úgy tűnik –, akkor ez idén már az ötödik sikeres katonai hatalomátvétel lesz a világban, két sikertelen kísérlet mellett.

Ez soknak számít, öt sikeres puccsra utoljára 1999-ben volt példa a világban, ha pedig az elvetélt kísérleteket is számba vesszük, akkor 2000-ig kell visszamenni az időben, amikor nyolc puccskísérlet történt, igaz, ezek közül csak egyetlen egy volt sikeres. (Ráadásul ebből az évből ugyebár több mint két hónap még hátra van.)

A két amerikai egyetem*University of Central Florida, University of Kentucky által vezetett adatbázis alapján írt cikkében az Economist emlékeztet arra, hogy idén Szudán előtt Csád, Guinea, Mali és Mianmar kormányait döntötte meg katonai hatalomátvétel. Ahogy a listából látszik, jelentős többségben vannak az afrikai országok, ahol a gazdasági nehézségek és a demokratikus intézmények gyengesége egyaránt közrejátszanak abban, hogy gyakran próbálkoznak katonák átvenni a hatalmat, és nem ritkán sikerrel is járnak.

Szudánra ez különösen igaz, hiszen noha két évvel ezelőtti megbuktatása előtt Omar el-Basír 30 éven keresztül irányította az országot, a függetlenség 1956-os megszerzése óta mégis 16 puccskísérletet jegyeztek fel. Ugyanebben az időszakban csak Argentínában és Bolíviában próbálkoztak ezzel gyakrabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért gyakorolnak világháborúra a nagyhatalmak hadseregei?Elvileg erősítheti is a nemzetközi rendet, ha a nagyhatalmak hadseregei javítják a színvonalukat. De azért azért elég aggasztó is ez a folyamat.

Világ Afrika hadsereg puccs szudán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A rendkívül erős utazási kedv és infláció ütközésén múlik a nyári szezon sikere.

Hajdu Miklós
2022. május 27. 13:37 Adat

Akad még néhány termék, amit egyelőre nem érint az infláció

Nem minden drágult, de kérdés, hogy meddig marad így.

Debreczeni Anna
2022. május 27. 09:09 Támogatói tartalom, Tech

Mit csinálnál, ha ezentúl csak hallgatni tudnád az Instát?

Alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy a felhasználóbarát digitális világ tervezésekor gondoljunk a fogyatékossággal élő embertársainkra is.