Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 26. 11:05 Világ

Húsz éve nem volt olyan sok katonai hatalomátvétel a világban, mint idén

A miniszterelnök házi őrizetben, katonák az utcán, rendkívüli állapot kihirdetése – Szudánban egy puccs minden szokásos velejárója tapasztalható, miután a hadsereg tegnap kora reggel átvette a hatalmat. Ezzel a lendülettel feloszlatták a két éve létrejött, a hadsereg és a civilek közötti hatalommegosztáson alapuló átmeneti kormányt, amely tagjainak többségét őrizetbe vették.

Ez több dolog miatt is figyelemre méltó fejlemény. Egyrészt alig egy hónap telt el a legutóbbi szudáni puccskísérlet óta, amelyet sikerült megakadályozni. Másrészt, ha a puccsisták sikerrel járnak – és jelenleg úgy tűnik –, akkor ez idén már az ötödik sikeres katonai hatalomátvétel lesz a világban, két sikertelen kísérlet mellett.

Ez soknak számít, öt sikeres puccsra utoljára 1999-ben volt példa a világban, ha pedig az elvetélt kísérleteket is számba vesszük, akkor 2000-ig kell visszamenni az időben, amikor nyolc puccskísérlet történt, igaz, ezek közül csak egyetlen egy volt sikeres. (Ráadásul ebből az évből ugyebár több mint két hónap még hátra van.)

A két amerikai egyetem*University of Central Florida, University of Kentucky által vezetett adatbázis alapján írt cikkében az Economist emlékeztet arra, hogy idén Szudán előtt Csád, Guinea, Mali és Mianmar kormányait döntötte meg katonai hatalomátvétel. Ahogy a listából látszik, jelentős többségben vannak az afrikai országok, ahol a gazdasági nehézségek és a demokratikus intézmények gyengesége egyaránt közrejátszanak abban, hogy gyakran próbálkoznak katonák átvenni a hatalmat, és nem ritkán sikerrel is járnak.

Szudánra ez különösen igaz, hiszen noha két évvel ezelőtti megbuktatása előtt Omar el-Basír 30 éven keresztül irányította az országot, a függetlenség 1956-os megszerzése óta mégis 16 puccskísérletet jegyeztek fel. Ugyanebben az időszakban csak Argentínában és Bolíviában próbálkoztak ezzel gyakrabban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért gyakorolnak világháborúra a nagyhatalmak hadseregei?Elvileg erősítheti is a nemzetközi rendet, ha a nagyhatalmak hadseregei javítják a színvonalukat. De azért azért elég aggasztó is ez a folyamat.

Világ Afrika hadsereg puccs szudán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2022. szeptember 30. 15:38 Világ

Az Ázsiára borított orosz olaj is fűti az iráni tüntetéseket

Véres összecsapásba torkollnak az iráni tüntetések, miközben az iráni gazdaság egyre rosszabbul teljesít.

Hajdu Miklós
2022. szeptember 30. 13:37 Világ

Olyan sok gázt fűtöttek el múlt héten a németek, hogy máris figyelmeztetést kaptak

A német lakosság még nem érzi át a gázzal való takarékoskodás fontosságát, a múlt heti hűvös idő szokatlanul magas fogyasztást eredményezett.

Avatar
2022. szeptember 30. 04:34 Világ

Az orosz népszavazási blöff után jöhet a háború még durvább szakasza

További több százezer orosz katona léphet Ukrajna földjére, ha már papíron Oroszország területét kell védeni, de kérdés, mi lesz az új cél.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. október 1. 16:53 Adat, Pénz

Többet drágult idén 19 élelmiszer, mint az előző 20 évben összesen

A kenyérnek, a tejnek, a tejfölnek, a csirkehúsnak, a kávénak és az ásványvíznek is többet emelkedett az ára az elmúlt egy évben, mint az előtte lévő húszban.

Stubnya Bence
2022. október 1. 04:34 Podcast

Nem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságban

Nagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta Becsey Zsolt a G7 Podcastban.

Németh Szilvia
2022. szeptember 30. 18:03 Élet

Nem a versenyről kellene szólnia az oktatásnak

A 21. századi legfontosabb készségek együttműködés-alapúak, ezért olyan körülmények kellenek, melyek biztosítják a társas tanulás örömét.