Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. március 13. 08:48 Világ

A Világbank alapvető átalakítását várják a szikh meglepetésjelölttől

Ezen a héten indul egy hónapos kampányára Ajay Banga, akit nemrég jelölt a Biden-adminsztráció a Világbank következő elnökének.

  • A Világbank elnökét hagyományosan az USA jelöli (az IMF-ét pedig az EU), Banga pedig Afrikába, Ázsiába, Európába és Latin-Amerikába is elutazik, hogy ismertesse a terveit.

Miért fontos ez? A váratlanul jelölt Banga érkezésével alapjaiban változhat meg a nemzetközi fejlesztés egyik legfontosabb intézménye, és prioritást kaphat a klímaváltozás elleni küzdelem.

Előzmények: a Trump által jelölt jelenlegi elnök, David Malpass ötéves mandátuma lejárta előtt egy évvel mondott le. Az elmúlt hónapokban számos kritika érte, miután megkérdőjelezte, hogy emberi tevékenység vezetett a klímaváltozáshoz.

Kicsoda Banga? Szikh családból származik, Indiában született és járt egyetemre, később az USA-ba költözött. Többek között dolgozott a Nestlénél, a Citibanknál, és a Mastercard vezérigazgatója volt tíz éven keresztül.

  • A 64 éves Banga vezette be Indiába a KFC-t és a Pizza Hutot, a Mastercardnál eltöltött ideje alatt pedig 500 millió ember kezdett el bankolni.

Mi következik? Az amerikai kormány már korábban jelezte, hogy a Világbank működési modelljének alapvetően át kell alakulnia, ennek része a klímaváltozás központba helyezése. A cél az, hogy ezt az átmenetet vezényelje le Banga.

  • A bank évente 100 milliárd dollár hitelt helyez ki fejlesztési célokra, ami a szükséges összeghez képest elenyésző, de mivel Bangától radikális változást vár az amerikai kormány, ez az összeg akár nőhet a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Világbank tekert egyet a gépezetén, és a mélybe taszított egy országotÚjra kell számolni az üzleti környezetet jellemző Doing Business nevű rangsor összeállítását, mert úgy tűnik, hogy éveken keresztül szándékosan kipackázhattak Chilével.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ajay Banga klímaváltozás Világbank Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.