Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 2. 10:41 Adat, Vállalat

Távolodnak a munkaerőpiacon a dolgozók és a cégek elvárásai az infláció miatt

A munkavállalók és a munkaadók elvárásai a magas infláció és a bizonytalan gazdasági kilátások miatt távolabb kerültek egymástól több frissen közölt munkaerőpiaci felmérés alapján.

A magyar munkavállalók több, mint fele gondolkodik a munkahelyváltáson a Deloitte friss felmérése szerint.

  • A fő probléma az elvártnál alacsonyabb fizetés, de motiválja a váltást a rosszul szervezett munka, a fejlődési lehetőségek, és a rugalmas munkavégzés hiánya is.

Viszont csak a cégek nagyjából harmada (34 százalék) tervez bővíteni az idén a Randstad friss felmérése szerint, miközben tavaly ugyanez az arány még 89 százalék volt. A cégek 8 százaléka elbocsátásban is gondolkodik.

  • A közel 250, döntően közép- és nagyvállalat megkérdezett vezetője az infláció miatt megugró bér- és működési költségeket (71 és 61 százalék) látja az idei legnagyobb kihívásnak, de túlnyomó többségük tervez béreket emelni.
  • A munkavállalók irreális fizetési elvárásai mellett a megfelelő iparági tapasztalat és a nyelvtudás hiányát jelölték meg a legtöbben a problémák között.

Más felmérések szerint viszont csak a munkaadók kevesebb mint kétharmada tervez béremelést. A Profession.hu kutatása szerint leggyakrabban az idénre várható infláció alatt, 6-10 százalék között emelnének.

  • A Profession.hu egy másik, országos kutatása szerint csak a munkavállalók 55 százaléka számít arra, hogy a munkaadója kompenzálni fogja a megnövekedett kiadásait.
  • Eltérő elképzelésekről számol be a Randstad is: a munkaadók 6-15 százalékos emelést terveznek, a munkavállalók 16-20-at gondolnának méltányosnak.

Tágabb kontextus: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a reálkeresetek 2,6 százalékkal nőttek, de a decemberre 24,5 százalékosra ugró drágulással már nem tudta tartani a lépést a bérek növekedése év/év alapon.

Mi következik? A felmérések alapján a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése jöhet be, ami 2023-ra 0,6-1,6 százalékos reálbércsökkenést prognosztizált.

 

Ez az összefoglaló a hírlevelünkben, a G7 Reggelben jelent meg, ahol több egyéb, kizárólag ott olvasható tartalom is található. Itt lehet rá feliratkozni

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJól hangzanak nagy béremelésekről szóló hírek, de a cégek többségénél infláció alatt emelnekA magyarázat az, hogy a 15-17 százalékos emelések bekerülnek a hírekbe, a jóval a várható infláció alatt maradók viszont nem.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat bér fizetés infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.