Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. február 28. 13:24 Világ

Több mint ezer ukrán gyermek sebesült vagy halt meg eddig az oroszok támadásaiban

Az Egyesült Nemzetek Szevezetének Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (United Nations Human Rights Office of the High Commisioner, OHCHR) február 27-én közölte az ukrán áldozatok és sebesültek  számáról vezetett listájának frissített adatait.

Eszerint 2022 február 24-e és 2023 február 27-e között az oroszok támadásaiban 21 580 civil sérült meg vagy veszítette életét. 

Az ENSZ eljárása alapján egyedileg, külön megerősített civil, nem halálos kimenetelű sérülések száma 13 479, ebből 3536 férfi, 2421 nő, 691 gyerek. 

A civil halottak száma legalább 8101,

  • amiből 3584 férfi,
  • 2124 nő,
  • 457 gyerek.

Donyeck és Luhanszk régiók ukrán kormányzati fennhatóság alá tartozó részén 3714, az orosz hadsereg által elfoglalt területeken, orosz fennhatóság alá tartozó részéken 622 civil halálesetet rögzített a szervezet. 

Az ország többi részén, ukrán fennhatóság alá tartozó területeken 2543 civil veszítette életét, megszállás alatt álló területeken pedig 1222.

Az ENSZ adatai alapján a háború kezdete óta márciusban halt meg és szenvedett el sérülést a legtöbb civil: csak abban a hónapban 3943-an veszítették életüket. Legkevesebben pedig 2023 első két hónapjában. Az ENSZ civilnek tekinti azt, aki nem harcol katonaként.

Február 1 és 26 között 123 civil halálát erősítették meg, ebből legalább 38 nő.

A sérülések és halálesetek nagy többsége bombázások és rakétatámadások robbanásainak következménye.

Hangsúlyozandó: ezek egyedi úton megerősített esetek, így a valós számok biztosan és számottevően nagyobbak. 

Az ENSZ ukrajnai emberjogi megfigyelőit vezető Matilda Bogner február közepén azt mondta újságíróknak Genfben, hogy a Mariupol bombázásakor elhunyt civilek száma különösen magas lehet, és ezek az esetek még a megerősítési eljárás alatt állnak. Az ukrán hatóságok csak a mariupoli civil áldozatok számát legalább 22 ezerre becsülik.

A szervezet közölte: számos civil veszítette életét víz- vagy élelemszerzés közben, az orosz hadsereg a nemzetközi jogot és az alapvető emberi jogokat is napi rendszerességgel sérti meg.

Közel 18 millió ember szorul humanitárius segítségre Ukrajnában és mintegy 14 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.

Összesen 1441 gyerek sérült meg vagy veszítette életét a háborúban.

Több mint 100, a konfliktussal összefüggő szexuális erőszakot erősítettek meg. Ezek csak azok az esetek, amiket sikerült dokumentálnia a szervezetnek.

Az UNICEF adatai szerint a szegénységben élő gyermekek száma a megszállás kezdete óta majdnem duplázódott: 43 százalékról 82 százalékra nőtt. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ensz háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.