Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 22. 10:27 Világ

Dicsérik a német tankokat az ukránok: „mint a Zsigulihoz képest egy Mercedes”

Már zajlik egy ideje az ukrán harckocsizók átképzése a Leopard 2-es tankokra Németországban, és a napokban a nemzetközi sajtónak is lehetőséget adtak arra, hogy beszéljen néhánnyal a több tucat ukrán katona közül. Ahogy a Reuters írja, az ismerkedést szimulátoron kezdték a típussal, majd jöhetett az élőben gyakorlás a német páncélos kiképzőközpontban, Münster mellett.

„Fontos, hogy okosan használjuk ezt a modern fegyvert, hogy hozzásegítsen minket az áttöréshez és végső soron a győzelemhez” – mondta egy katona, aki 57 évével jó eséllyel az ukrán kontingens korelnöke. Amikor feltették neki az elmaradhatatlan kérdést, hogy mi a különbség a szovjet és a nyugati fegyverzet között, azt mondta: a – szovjet eredetű – ukrán tankokkal összevetve a németek olyanok,

mint „a Zsigulihoz képest egy Mercedes".

Egy másik ukrán katona, akit a Marder lövészpáncélosra képeznek át, nem látott ekkora különbséget a korábban általa használt gyalogsági harcjárművel szemben. „Van tapasztalatunk hasonló fegyverrendszerekkel… a logika ugyanaz, néha a tolmácsra sincs szükségünk, hogy megértsük az instruktort” – mondta egy 33 éves ukrán katona.

A két vélemény különbségének egyik magyarázata az lehet, hogy a szóban forgó fegyverek közül a Leopard 2 az A6-os változat, amely aránylag modernnek számít, míg a Marder egy bőven hidegháborús fegyver, alapvetően a 70-es évek technológiai színvonalát tükrözi, bár az állomány egy részét folyamatosan korszerűsítették, és a német hadsereg még szintén szolgálatban tartja a típust.

Az ukrán katonák rendkívül intenzíven, a hét hat napján 12 órában végzik az átképzést, és a tervek szerint március végén térnek vissza hazájukba, hogy a frontokon hasznosíthassák a megszerzett tudást, illetve magukat a német gyártású fegyvereket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos reményekAz ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi - de miért?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy részeEgyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ harckocsi leopard 2 németország orosz-ukrán háború tank Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.