Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 25. 12:02 Világ

Kína már nem olyan semleges, mint ahogy mutatja, a színfalak mögött egyre többet segít Oroszországnak

A Biden-adminisztráció bizonyítottnak látja, hogy kínai állami cégek segítséget nyújtanak a háborúzó Oroszországnak, és ezzel szembesítették a kínai kormányt is, írja a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

A segítség jellegéről nem tudni részleteket, de a forrás állítása szerint nem fegyveres katonai és a szankciókkal összefüggő konkrét gazdasági segítségről van szó.

Az amerikai diplomaták jelezték mindezt a kínai tisztségviselőknek, és figyelmeztették a kínai kormányt a háborúzó Oroszország tárgyi és anyagi támogatásának következményeire.

A lap az értesülést nem tudta hivatalosan megerősíteni, és az amerikai hírszerző szervek nem éltek a kommentár lehetőségével, ahogy a washingtoni kínai követség sem.

Ugyanakkor amerikai hivatalnokok közölték a lappal: bár a fenti információ jelentése egyelőre nem világos, azzal egyetértenek, hogy az orosz-kínai viszony rendkívül közeli, és Kína mostanra többet tesz a korábbiaknál Oroszország támogatásáért. 

Egy forrás hozzátette: kínai állami cégek tudatosan nyújtanak segítset Oroszország háborús törekvéseihez. Arról ugyanakkor nem mondott továbbiakat, hogy milyen bizonyítékok lehetnek a Biden-adminisztráció kezében.

Ha ezek a bizonyítékok erősek, és a segítségnyújtás a kínai felső vezetés tudtával történt, az azt jelentené, hogy az Egyesült Államok kormányának arra a helyzetre kellene reagálnia, hogy Peking segítette Ukrajna invázióját.

Ennek mindenképp jelentős következményei lennének az Egyesült Államok Oroszországgal és Kínával ápolt viszonyaiban.

A lap emlékeztet: Washington stratégiája Moszkva elszigetése és az orosz gazdaság megfojtása, így a háború fenntartásának aláásása. A növekvő kínai – a világ második legnagyobb gazdaságából érkező – segítség jelentősen hátráltatná ezt a stratégiát. Egy ilyen egyértelmű bizonyíték arra kényszerítené Bident, hogy egy érzékeny időszakban újabb diplomáciai frontot nyisson Kínával.

Bár a kínai-orosz kereskedelmi kapcsolatok a háború óta erősödtek, a nemzetközi nyilvánosságban Kína neutrális pozíciót vesz fel, fel is ajánlotta békekötésben betöltött lehetséges szerepét.

Ugyanakkor az amerikai külügyben egyre erősebbek azok a hangok, hogy Kína pozíciója nem olyan neutrális, mint mutatja, és valójában közelebb áll Oroszországhoz.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere 2020 eleje óta először látogat Pekingbe februárban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború joe biden Kína kínai gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.