Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Szeptemberben idén először csökkentek a reálbérek éves alapon, a 20,1 százalékos inflációnál alacsonyabb, 17,8 százalékos volt a bruttó bérnövekedés átlagos mértéke.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt friss béradatainak másik legérdekesebb vonatkozása, hogy augusztus után szeptemberben is meghaladta a bérnövekedés mértéke az előző hónapban mért szintet.

A tempósabb drágulást gyorsuló bérnövekedés is kíséri tehát, ami ugyanakkor lemaradóban van az infláció mértékétől. 

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a reálbérek február óta tartó lassulása szeptemberben vált idén először csökkenéssé. (Az egyszerű bruttó béradattal számolva 2,3 százalékos, a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – bruttó adattal számolva 1,9 százalékos szinten.)

 

A versenyszférában idén jellemző volt, hogy a cégek évközi pótlólagos béremelésekkel vagy egyszeri juttatásokkal igyekezték ellensúlyozni a bérek vásárlóerejének csökkenését. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

Ez lehet az egyik magyarázata a bérnövekedés gyorsulásának, ami a versenyszférában 16,8 százalékot ért el szeptemberben az augusztusi 16,2 százalék után. Sokkal jelentősebb hatása volt viszont a közszféra béremeléseinek: itt szeptemberben 20 százalékos (19,5) emelkedés volt jellemző az augusztusi 16,5 százalékos növekedés után. 

Ebben a kategóriában a jelentősebb bérnövekedés oka, hogy a rendőrök és a katonák a januári 10 százalékos fizetésemelés és a februári fegyverpénz után szeptemberben újabb béremelést kaptak a kormánytól.

Az év hátralevő részében várhatóan a reálbérek további csökkenésére lehet számítani, októberben ugyanis már 21,1 százalékos inflációs adatot közölt a statisztikai hivatal, amivel aligha tudják tartani a lépést a béremelések. Ez a hatás az alacsony jövedelműek körében sokkal jelentősebben érvényesül: a magyarok legrosszabbul kereső 20 százalékának szeptemberben 27,1, októberben pedig már 29,6 százalék volt az infláció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rosszabbul kereső magyaroknak szeptemberben már közel 30 százalék volt az inflációCsak a legrosszabbul kereső letteket és litvánokat sújtotta nagyobb infláció szeptemberben, mint a legalsó jövedelmi ötödbe tartozó magyarokat. Európai szinten is nagyra nyílt nálunk az olló ebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarok milliói kerülnek még messzebb attól, hogy kijöjjenek a jövedelmükbőlEddig is igaz volt, hogy minél rosszabbul keresett valaki, annál messzebb volt attól a jövedelmi szinttől, amit átlagos életszínvonalat adónak gondolt. De erre az infláció rátesz még egy lapáttal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek fizetés infláció reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.