Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. november 22. 14:03 Vállalat

Már nem tud többet spórolni a gázfogyasztáson a német ipar jelentős része

Egy friss felmérés szerint a német ipar nagy része nem tud többet spórolni a földgázfogyasztásán, legalábbis a termelési kapacitás visszavágása nélkül.

Ahogy a Bloomberg írja a német Ifo kutatóintézet felmérése alapján, eddig a német termelő cégek háromnegyede képes volt tartani a termelési ütemet amellett is, hogy visszavágták a gázfelhasználást. De ennek most eljutottak a határáig, a megkérdezett ipari vállalatok kicsit több mint 40 százaléka mondta azt, hogy a spórolás egyetlen lehetséges módja a termelés csökkentése lenne.

A földgázárak már tavaly ősszel is jelentősen emelkedtek – nem kis részben az orosz szállítások tudatos visszafogása miatt -, majd Ukrajna orosz megtámadása adott a drágulásnak újabb lendületet. A német iparvállalatok eddig jellemzően képesek voltak csökkenteni a felhasználást, komolyabb következmények nélkül. 

A mostani felmérésen viszont több mint 12 százaléka a megkérdezett vállalatoknak azt mondta, hogy csak a teljes leállással tudják tovább csökkenteni a gázfelhasználásukat. A helyzet leginkább az élelmiszeripart, takarmány-előállítást, fémgyártást érinti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz gáz hiánya lehet az utolsó szög a német gazdasági modell koporsójábaA német ipari modell egyik fontos pillére volt, hogy az ország évtizedek óta nyomott áron jutott orosz energiához. Ennek a jelek szerint az ukrajnai háborúval vége.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat energiaárak földgáz ipar németország Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.