Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 21. 10:52 Pénz, Világ

A lengyel bérek már a japánok nyomába eredtek a kormánypárt vezetője szerint

Lengyelországban nem alacsonyak a bérek, és bérszínvonalában az ország már megközelíti Japánt: ezzel büszkélkedett nemrég Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője egy lakossági fórumon Bielsko-Biała városában.

Emlékszünk azokra az időkre, amikor a minimálbér nagyon alacsony volt, és óránként egy pár zlotyt lehetett megkeresni. Ezt sikeresen megváltoztattuk: a bérek egyértelműen nőttek Lengyelországban. Az OECD-országok (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) között Japán már alig előz meg minket. Talán mégsem alig, mert van különbség a két bérszint között, de nincs más ország Japán és közöttünk

– idézi a Notesfrompoland.com Kaczyński szavait, hozzátéve, hogy a valóságban ott van Spanyolország a listán Japán és Lengyelország között. 

A pártelnök arra a listára hivatkozott, ami dollárban, a helyi pénzek árfolyamkülönbségeit kiszűrve (vásárlóerő-paritáson) adja meg az átlagos bérek értékét.

Az OECD-adatok alapján a lengyelországi fizetések tényleg gyorsan nőttek az elmúlt években, különösen 2015 és 2019 között. A lengyel átlagbér 2016-ban meghaladta a portugál és a görög átlagbért is, a régióban pedig vásárlóerő-paritáson a lengyel bérek már magasabbak a cseh, észt, magyar és szlovák béreknél is. Igaz, nem érik el a litván vagy szlovén béreket, amelyek a spanyol vagy olasz átlagfizetéseket is megelőzték.

A lengyel kormány 2015-ös hatalomra kerülése óta prioritásként kezeli a minimálbér növelését, az azóta eltelt időszakban az emelések átlaga 7,6 százalék volt, aminek köszönhetően a legkisebb bérek közeledtek az átlagkeresethez. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA lengyel minimálbér 240 ezer forintnak megfelelő zloty lesz2008 óta nem volt hasonló nagyságú emelés Lengyelországban, de az infláció várhatóan még így is a jelentős részét el fogja vinni.

„Lengyelország gyorsan fejlődik, és ha a törekvéseink fennmaradnak, hamarosan felzárkózunk a Nyugathoz” – mondta Kaczyński, hozzátéve, hogy a szociálpolitika és az alacsony munkanélküliség hatásai is egyértelműen érződnek.

Lengyelországban a munkanélküliségi ráta alig haladja meg az 5 százalékot, ami az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Egy nemrég publikált uniós tanulmány szerint  az uniós mezőnyben Lengyelországban volt a második legalacsonyabb a gyermekszegénység szintje (6,2 százalék). Ennek a mértéke 10 éve még 30,3 százalék volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormányHúszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

A PiS 2015. végi hatalomra kerülését követően számos új szociális programot vezetett be, ezzel növelve a szociális kiadásokat. Bár Lengyelország gazdasága eddig elbírta ezeket a kiadásokat, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben fennáll az esélye, hogy a kormány csökkenti egyes programok finanszírozását. A miniszterelnök-helyettes a múlt héten arról beszélt, hogy habár az infláció terheinek enyhítése érdekében hozott intézkedések egy részét felfüggeszthetik, a hadi kiadásokhoz és a szociális programokhoz nem fognak hozzányúlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖrülhetünk a magyar bérnövekedésnek, de a régióban gyorsabb volt a felzárkózás2005 óta az egész térségben jobban növekedtek a bérek, mint Ausztriában, de mindegyik visegrádi ország lehagyott minket a növekedés tempójában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNettóban az utolsó helyre volt elég a 2010-es évek tempósabb magyar minimálbér-emelése, bruttóban a régiós középmezőnyreA 2008-as válságban az egész régióban felpörgött a legkisebb bérek emelése. Az Elmúlt 20 év sorozat újabb részében azt szedtük össze, hogy a magyar minimálbér alakulása hogyan viszonyult a régiós trendekhez.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bérek fizetés Japán Lengyelország minimálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.