Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. április 19. 16:22 Pénz, Vállalat

Szép lassan kapitulál a CBA-vezér

Egy fővárosi és egy erdőkertesi CBA is Sparként működhet tovább a jövőben, miután a magyar kiskereskedelmi lánc alapítója, Baldauf László újabb üzleteitől válik meg. Az érintettek még kedden jelentették be a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a tranzakciót. A GVH honlapjára csütörtökön feltöltött dokumentum szerint a két üzlethelyiséget a Spar Magyarország Kft. tartósan bérbe venné, és a jövőben saját márkaneve és dizájnja alatt üzemeltetné tovább.

Baldauf fokozatosan száll ki a CBA-ból. Tavaly decemberben hét üzletét adta át a Lidlnek. Az üzletember döntését az magyarázza, hogy valószínűleg ő is belátta: a franchise rendszerben működő magyar lánc nem tudja felvenni a versenyt a sokkal hatékonyabb diszkontokkal.

A CBA egyik központi alakjának kapitulációja ugyanakkor akár a teljes láncot is térdre kényszerítheti. Korábban írtunk róla, hogy a Lidl-nek átengedett üzletek környékén több – nem Baldauf Lászlő érdekeltségébe tartozó – CBA is működik. Márpedig a diszkontok ott, ahol megjelennek szinte pillanatok alatt elszívják a levegőt a magyar konkurenstől. Sokatmondó adat, hogy országos szinten 3-6-szoros a két üzlettípus közötti árbevétel-különbség.

A folyamat ráadásul szinte biztosan nem ért véget: a piacon azzal számolnak, hogy Baldauf az idén teljesen nyugdíjazza magát, és év végéig minden üzletétől megválik így vagy úgy. Az üzletember valószínűleg tudatosan darabolja szét a saját portfólióját, így ugyanis sokkal több pénzt kaphat érte, mintha a teljes csomagot egyben adná el valakinek. A különböző konkurens láncok eltérő helyeken akarnak bővíteni – nyilván ott, ahol nincs a közelben boltjuk – így logikus lépés olyan csomagokat összeállítani, amelyekben van egy-két olyan célpont, amely valamelyik versenytárs számára vonzó. Emellett Baldauf valószínűleg azzal is taktikázni fog, hogy az üzleteket eladja, vagy csak bérbe adja az érdeklődőknek, attól függően, hogy mennyire értékes az ingatlan.

A kérdés csak az, hogy a többi bolttulajdonos követi-e majd az alapító példáját. A piacon egy ideje már pletykálnak arról, hogy mások is terveznek hasonló lépéseket, és mivel Baldauf eladásai újabb teret nyitnak a sokkal hatékonyabb konkurensek előtt, ez valóban lökést adhat másoknak is a kiszálláshoz. A folyamat azonban, ha el is indul, biztosan lassú lesz, és évekig is eltarthat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat CBA kiskereskedelem Lidl Spar Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.