Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. szeptember 18. 11:59 Pénz, Vállalat

A vízfogyasztást akár 95 százalékkal csökkentő kiegészítővel jön ki az Ikea a rezsiválságban

A gyártók állítása szerint rengeteg vizet spórolhat meg a háztartásokban az Ikea és az Altered Company svéd innovációs startup közös fejlesztésén alapuló új termék, amelynek forgalmazását hamarosan nálunk is elkezdi az áruházlánc.

A két cég abból indult ki, hogy a fürdőszobában vagy a konyhában legtöbbször nincs szükség erős és bő vízsugárra. Sok esetben a víz felmelegedéséig felhasználatlanul folyatjuk a lefolyóba a hideg vizet, és egy csaptelep percenként átlagosan közel 6 liter vizet is elpazarol.

Erre a problémára találták ki az eszköz két funkcióját. A permetezés a percenkénti 5,7 literes vízfogyasztást 1,9 literre csökkentheti, ami 65 százalékos spórolás. A párásító funkció pedig 0,25 literes eredményre képes percenként, ami akár 95 százalékos megtakarítást jelenthet.

A porlasztó a csapon. Forrás: Ikea

A terméket itthon hivatalosan még nem kezdték reklámozni, de a német Chip már részletesebben is bemutatta.

Az Ikea azt mondta megkeresésünkre, hogy az Åbäcken néven futó porlasztó októbertől lesz kapható Magyarországon. A közleményük szerint a termékkel a vízfogyasztás csökkentésére szeretnék inspirálni az embereket, mivel 2030-ra emberek milliárdjai nem fognak hozzájutni biztonságos ivóvízhez. A világ édesvízkészletének körülbelül 10 százalékát a háztartások használják fel.

A porlasztó a víz melegítéséhez szükséges energiát is csökkentheti. Az Ikea szerint bármelyik saját márkás keverőcsaphoz és a legtöbb hagyományos csaphoz is csatlakoztatható. A honlapja szerint 2290 forintba fog kerülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat csaptelep Ikea rezsi víz vízfogyasztás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.