Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. szeptember 14. 13:30 Pénz

A német élelmiszer-infláció 17 százalék, míg az árstopos magyar 31, vagy annál is több

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal 7,9 százalékos általános inflációt mért  a tavaly augusztus végi árakhoz képest. A felmérésben az áruk és szolgáltatások együttesen szerepelnek. A hivatal elnöke azt mondta, az inflációt leginkább az élelmiszerek és az energiaárak elszállása hajtja fel. Magyarországon az infláció ugyanebben az időszakban csaknem a német duplája, 15,6 százalék volt.

Az élelmiszerárakat nézve azonban a németek sokkal jobb helyzetben vannak, mint a magyarok. Míg nálunk a Központi Statisztikai Hivatal (ugyancsak augusztusban, ugyancsak éves szinten) 30,9 százaalékor élelmiszerdrágulást mért, addig a németeknél ez jelenleg 16,6 százalékon áll. Az energiahordozók ott 35,6 százalékkal drágábbak, mint tavaly ilyenkor. 

A Németországban élők leginkább a húsipari készítmények árain hüledezhettek augusztusban, ezek 18,6 százalékkal növekedtek, míg a kenyérfélékért és egyéb sütőipari termékekért 17,1 százalékkal kellett többet fizetni. Magyarországon a kenyér éves drágulása a hivatalos adat szerint 64,3 százalék (a G7 saját felmérése szerint viszont több mint 100 százalék).

Németországban a zöldségek inflációja volt a legalacsonyabb, 9,7 százalékkal.

Szerkesztőségünk több mint két és fél éve minden hónapban megnézi a boltokban ugyanannak a 42 élelmiszernek az árát, majd  összeállítunk belőle egy saját fogyasztói kosarat. Az eze alapján készített augusztusi mérésünk szerint az élelmiszerek ára 38 százalékkal emelkedett tavaly augusztushoz képest. 

Magyarországon jelenleg bizonyos élelmiszerek, a lakossági felhasználású üzemanyag, valamint a lakossági felhasználású villamos áram és a lakossági felhasználású gáz egy részét is hatósági árral szabályozza a kormány, az viszont kérdés, hogy ezek az ársapkák a jelenlegi helyzetben meddig tarthatóak fenn.

Elemzők szerint ha ezeket az ársapkákat a terveknek megfelelően vezetik ki, a hivatlos infláció is 20 százalék feletti tartományba kúszhat októberben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa az eredeti terv szerint vezetik ki az árstopokat, októberben jöhet a 20 százalék feletti infláció4,5-5 százalékponttal dobná meg az inflációt önmagában az, ha októberben tényleg kivezetnék az üzemanyagra és az élelmiszerekre vonatkozó ársapkákat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz élelmiszer-inflációt 38 százaléknak mértük, rengeteget lehet spórolni tudatos vásárlássalNagyjából tíz százalékot faraghatna költségeiből az a vásárló, aki képes lenne mindent ott megvenni, ahol épp a legolcsóbb. Korábban ez elképzelhetetlen lett volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz élelmiszer energia infláció németország üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.