Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. szeptember 1. 12:30 Világ

Megteltek az ukrán pszichiátriák, és még érkeznek a traumatizált katonák a frontról

A háború mentális egészségre gyakorolt drasztikus hatása hosszan tartó válságba taszíthatja Ukrajna egyébként is elavult pszichiátriai ellátás rendszerét. Az ország nyugati részében még működő pszichiátriai intézmények megteltek, az ott dolgozó orvosok arról számolnak be, hogy a frontról érkező traumatizált katonákat már nem tudják ellátni a katonai kórházak, ezért a polgári ellátórendszerbe irányítják őket. 

Az orosz invázió kezdetekor számos keleti bentlakásos pszichiátriát zártak be, és irányították át a betegeket az ország nyugati részébe, például a Lviv Regionális Pszichiátria és Kórházba .

Az országban összesen 193 bentlakásos pszichiátria működött, mintegy 32000 férőhellyel, mondta egy kijevi orvos a Wall Street Journalnak. Az elavult ellátórendszer a nagy, több száz fős tömegintézményekre támaszkodott, és azok sok esetben már a háború előtt is munkaerőhiánnyal, forráshiánnyal és kapacitáshiánnyal küszködtek. 

Az invázió előrehaladtával több keleti intézményben szűnt meg az ellátás, egyes betegek magukra maradtak. Ahol meg tudták szervezni az evakuálást, ott azonnal egy nyugati kórházba küldték a betegeket. Egy 80 éves, skizofréniával diagnosztizált harkovi beteg arról számolt be, hogy egyszerűen kézen fogták és kivitték a vonathoz, 39 kopejkával a zsebében. 

Maga az utazás is megviselte a betegeket, egyeseknél memóriazavar lépett fel, mások legyengültek és intenzív ellátásra szorultak, mire megérkeztek Lvivbe.

Ukrán adatok szerint a 2014 óta tartó fegyveres konfliktusok miatt a zónában harcoló katonák 15 százaléka küzd poszttraumás stressz zavarral. Egy 2021-es Yale-tanulmány szerint az ukrán gyerekek és fiatalok egyharmada szenved a depresszió vagy a poszttraumás stressz zavar valamilyen formájától, részben a hosszan tartó fegyveres konfliktus miatt. Egy másik adat szerint az ukránok 44 százaléka szakadt el legalább a családja egy részétől – ami önmagában traumatikus tapasztalat lehet. 

Az ország keleti feléből érkező pszichiátriai betegek egy részét a hatalmas lvivi pszichiátriai fogadja: az eredetileg 840 férőhelyes intézményben most több mint 1000 ágyat tartanak fent, és még ez sem bizonyul elégnek. 

A kórház igazgatója a lapnak azt mondta,  az új jelentkezőket kénytelen elküldeni. Egy másik orvos arról számolt be: régebben általában egyszerre 40 betege volt, most viszont 62 pácienst lát el. 

Az ukrán hatóságok egy régi, eredetileg árvaháznak épült, majd pszichiátriaként működő, de évek óta zárva tartó intézmény újranyitását tervezik, hogy enyhítsék a nyomást a túlzsúfolt intézményen és az ott dolgozó orvosokon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” - egy ukrán fogoly történeteTöbb mint egymillió ukránt hurcolhattak el az oroszok, sorsukról alig lehet tudni valamit. A néhány kiszabadult egyike beszélt az embertelen körülményekről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jött el igazán a véres patthelyzet UkrajnábanAz oroszoknak nincs erejük áttörni, az ukránok az orosz utánpótlás megbénításában bíznak, így a front másfél hónapja alig mozdul, miközben a felmorzsolás folyamatos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ egészségügy háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.