Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. augusztus 29. 04:34 Élet, Világ

„Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” – egy ukrán fogoly története

Juri Mikityenko február 24-ig az ukrán fiatalok átlagos életét élte. Az azovi-tengeri ukrán kikötőváros, Bergyanszk egyik rendőrőrsén dolgozott, emellett egy kisebb turisztikai vállalkozása volt.

A 100 ezres lakosú város azonban az elsők között esett el a februárban megindult orosz invázió során, ukránok millióihoz hasonlóan pedig Juri élete is egyik napról a másikra teljesen megváltozott.

Több mint egy hónapot húzott le az elfoglalt városban, de tarthatatlanná vált a helyzete, és orosz fogságba esett. Napokon át kínozták és embertelen körülmények között tartották fogva. Azonban így is a szerencsések közé tartozik, mert húsz nap után egy fogolycserének köszönhetően sikerült kiszabadulnia.

Juri esete némi betekintést nyújt az ukrajnai háború egyik legsötétebb és legkevésbé ismert bugyrába, a fogságba esettek sorsába. Az USA külügyminisztériumának júliusi becslése 900 ezer és 1,6 millió közé tette az orosz hatóságok által erőszakkal elhurcolt ukrán állampolgárok számát. A foglyokat – akik között a becslés szerint 260 ezer gyerek lehet – gyakran az orosz Távol-Kelet elszigetelt részeibe szállítják, fogvatartási körülményeikről pedig alig lehet tudni valamit.

A fogvatartottak sorsáról az olyan sporadikus és kis létszámú fogolycserék révén szerezhetünk betekintést, amellyel Juri is kiszabadult. Az ukrán rendőr szabadulása után több helyi lappal osztotta meg a történetét, én pedig egy ukrán segélyszervezet segítségével kerültem vele kapcsolatba.

„Miután kiengedtek a fogságból, a rehabilitációm során hallottam a tévében, hogy Oroszország állítása szerint betartja a nemzetközi egyezményeket és hozzá sem nyúl a foglyaihoz. Ezután döntöttem el, hogy elő fogok állni a történetemmel, hogy a világ megtudja az igazságot” – mondta a kiállásáról Juri, akiről pénteken a Washington Post is közölt egy cikket.

Kétfős cellában tizennégyen

Miután február 24-én megindult az orosz invázió Ukrajna ellen, Juri főnöke összehívta a rendőrőrs valamennyi dolgozóját. Golyóálló mellényeket és fegyvereket osztottak szét közöttük, és őrjáratozni küldték őket a városba. Másnap délután ismét behívták őket a rendőrőrsre, de akkor már arra kérték őket, hogy rejtsék el fegyverüket és öltözzenek át civilbe, mert az oroszok már behatoltak a városba.

Pár napon belül az oroszok teljesen átvették az ellenőrzést Bergyanszk felett, a rendőrséget pedig feloszlattak. „Amikor megérkeztek az oroszok, készen álltam a harcra ellenük, de a városban állomásozó összes katona elment Kijevbe, csak mi, rendőrök maradtunk” – írta az orosz bevonulásáról. Becslése szerint a lakosság 20 százaléka – „vagy talán több” – örült az oroszok érkezésének a jelentős orosz népességgel rendelkező városban*A legfrissebb adat, amit erről találtam, az egy 2001-es népszámlálás, amely szerint a lakosság 37 százaléka vallotta magát orosznak Bergyanszkban..

A bevonulást követően Juri még több mint egy hónapig a városban maradt: egy olyan telefonos ügyfélszolgálatnál helyezkedett el, amely az akkoriban heves ostrom alatt álló, közeli Mariupolból menekülőket segítette. Erről az időszakról azt írta, hogy a legnagyobb nehézséget az élelmiszerhiány okozta. Az oroszok nem bántották a helyieket, amíg az FSZB, az orosz nemzetbiztonsági szolgálat emberei nem érkeztek meg Bergyanszkba. „Eleinte minden rendben ment, de az FSZB feltűnésével elkezdtek embereket kínozni, elvenni a pénzüket és az ingatlanjaikat” – írta.

Ezt Juri már nem várta meg. Miután április elején feloszlatták a telefonos ügyfélszolgálatot, a megszálló katonaság berendelte Jurit egy elbeszélgetésre. Megkérdezték tőle, hogy akar-e nekik dolgozni. Juri gondolkodási időt kért, hogy időt nyerjen és közben elmenekülhessen a városból. Nagyanyjával és kutyájával a 200 kilométerre fekvő, ukrán kézben lévő Zaporizzsjába indultak. Hét ellenőrzőponton túljutottak, de a következőnél felismerte valaki, hogy rendőr volt.


Juri állomásai a fogsága előtt, alatt és után

Egy orosz kézen lévő közeli kisváros, Tokmak börtönében tartották fogva öt napig, embertelen körülmények között. Egy kétszemélyes, 2 méter hosszú, 1,5 méter széles cellába került, amelybe összesen 14 foglyot zsúfoltak össze.

Minden este egy órán keresztül verték őket különböző tárgyakkal, például gumibottal. Csecsen fogva tartóik arra kényszerítették őket, hogy az orosz himnusz énekeljék, valamint skandálják az Akhmat szót (ami egy egyre elterjedtebb rigmus Csecsenföldön, mivel így hívták Ramzan Kadirov csecsen vezető apját). Mivel ételt nem kaptak, a fogvatartottak egymással osztották meg azt, amijük volt. „De hidd el, nem igazán akartam ott enni” – írta Juri.

Elektrosokk és gumiabroncsban alvás

Ezt követően a szintén a februárban indult orosz invázió során elfoglalt Melitopolba szállították. Itt két napot töltött el, közben fakalapáccsal verték és elektromos sokkolóval kínozták. Juri megpróbálta némán tűrni a kínzásokat, mert a benyomása alapján még inkább megkínozták azokat, akik kegyelemért könyörögtek. „Élvezték, ha valaki jajgat. Azokat sokkal keményebben ütötték” – írta.

Itt egyszer eljátszotta vele egy fogvatartója, hogy Juri feje felé célzott egy Kalasnyikovval, de végül a feje mellé, a falba lőtt egy golyót.

Melitopolban hallgatták ki először. Többek között arról faggatták, hogy tagja-e az Azov zászlóalj paramilitáris szervezetnek. Egy hasonló kihallgatásról számolt be részletesen az Axiosnak egy 21 éves ukrán fiatal. A leírása alapján négy orosz katona társaságában faggatta egy kihallgató, aki baseball ütővel a kezében kérdezgette a politikai nézeteiről. A 30-40 percig tartó kikérdezés során átnézték a közösségi médiás bejegyzéseit a telefonján, és le kellett venni a ruháit, hogy megnézzek, van-e az ukrán katonai ellenálláshoz köthető tetoválása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost jött el igazán a véres patthelyzet UkrajnábanAz oroszoknak nincs erejük áttörni, az ukránok az orosz utánpótlás megbénításában bíznak, így a front másfél hónapja alig mozdul, miközben a felmorzsolás folyamatos.

A New York Times a napokban számolt be hasonló módszerekről. A helyszíni tudósítás több helyi beszámolója alapján írta, hogy több ukrán foglyot is keményen ütöttek és elektromos sokkolóztak a kihallgatások során (más források levágott ujjakról is beszámoltak). „Olyan, mintha az egész tested tűkkel szurkálnak” – mondta egy korábbi fogoly, aki hat hét után szabadult. Az autószerelőként dolgozó férfitől – akit a nyílt utcán raboltak el – az ukrán hadseregről akartak többet megtudni, de a kihallgatások gyakran amiatt is értelmetlenek voltak, mert a válaszok megvárása előtt már ütötték.

„Semmit nem hittek el, azt se, ha igazat mondtam. Nem tudod bizonyítani az ártatlanságod” – mondta a New York Times-nak nyilatkozó fogoly. Nehezen értette, hogy kit és miért tartóztattak le, egyszer például egy bicikliző nagypapát vittek be, aki egy zsák kukoricát cipelt. Fogvatartási körülményei hasonlóak voltak Juriéhoz. Általában egy nap egyszer ehettek és ihattak, de volt, hogy két-három napig sem kaptak semmit. WC nem volt a cellában, csak üvegeket használhattak, és gumiabroncsokon aludtak.

A visszatérés

Juri a fogságából hátralevő szűk két hetet a Krím-félszigeten, Szevasztopolban, egy százfős barakkban töltötte el. Itt már nem alkalmaztak fizikai erőszakot ellene, de verbális megalázások rendszeresek voltak.

Mint írta, az embertelen körülmények és a fizikai erőszak ellenére a legnehezebb mégis az volt a húsz napig tartó fogsága alatt, hogy attól félt, évekig tarthat ez az állapot. A félelmét alátámasztja, hogy több százezer ukrán hónapok óta élhet hasonló körülmények között.

A szabadulása után Juri 12 napot töltött egy rehabilitációs központban, majd visszatért a rendőrséghez, jelenleg Zaporizzsjában szolgál. A fogságban töltött húsz napban az segítette, hogy „sok jó embert” ismert meg a fogságban.

Az oroszokról alkotott véleménye azonban értelemszerűen megváltozott. „A legrosszabbat gondolom róluk. A hozzánk legközelebb álló szláv testvéreink támadtak meg minket” – mondta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak OroszországbanEgyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTeljes kudarc az Ukrajna megsegítésére kitalált német fegyverzeti cserebereKözép-Európából ütemesen áramlik a fegyverzet Ukrajnába, a pótlására viszont egyelőre egyetlen német páncélos sem érkezett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország háborút nyer, de húsz év nagyhatalmi ambícióit veszítheti elNem biztos, hogy az a lényeg, ha Oroszország győz ebben a háborúban, hanem hogy mit veszít el közben – írja Vigóczki Máté György, az MCC Geopolitikai Kutatóműhelyének Oroszország-kutatója.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.