Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. augusztus 2. 11:53 Világ

Szövevényes céghálón keresztül szerezték a londoni luxuslakásokat és vidéki kúriákat az orosz oligarchák, ennek most vége

Újabb rendelet lép életbe az orosz oligarchák ellen az Egyesült Királyságban, mellyel a brit parlament azt próbálja elérni, hogy ne tudjanak cégek mögé bújva ingatlanhoz és földhöz jutni az országban. A BBC információi szerint minden olyan cégnek, mely nem az Egyesült Királyságban van bejegyezve, ám annak területén akar földet vagy ingatlant vásárolni, fel kell fednie a valódi tulajdonosának kilétét.

Ennek elmulasztása naponta 2500 fontba kerül, vagy akár öt év börtönnel is járhat.

Azon külföldi cégeknek, akik már kezelnek földet vagy ingatlanokat az Egyesült Királyság területén, a következő hat hónapban kell eleget tenniük a beszámolási kötelezettségüknek. 

A lépés kifejezetten a cégekre vonatkozik, ugyanakkor a BBC-nek nyilatkozó egyik brit parlamenti képviselő szerint ez önmagában még nem lesz elég a korrupt forrásokból származó pénzek mozgatásának megállítására, ahhoz a magánszemélyekre is ki kéne terjeszteni a rendelet hatályát. 

Az Egyesült Királyság ingatlanpiaca különösen népszerű volt korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök barátainak körében, akik vagyonuk egy részét szövevényes céghálón keresztül intézett ingatlanvásárlásokkal bújtatták el. Miután feburár végén Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Királyság az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal közösen közel ezer olyan orosz oligarchára vetett ki szankciókat, akik a Kremlhez közel állnak, ezzel próbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. 

Mivel nem minden ország döntött a szankciók mellett, van bőven lehetősége az oligarcháknak a vagyontárgyak szerzésére és mozgatására. Jó példa erre Törökország, a török partok környékén egyre több orosz luxusjacht jelent meg, miután más országok kikötőibe nem engedték már be őket. A török ingatlanpiacra is erősen rányomta a bélyegét, hogy nem tudják máshol elkölteni a pénzüket az orosz állampolgárok, az ingatlanirodák ügyfélköre jelentősen átalakult az utóbbi időben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ London oligarcha putyin szankció Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.