Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

A klímaváltozás ellen sokféleképpen lehet harcolni, az egyik nagyon fontos terület a széndioxid-kibocsátás csökkentése annak érdekében, hogy a felmelegedés megállítható legyen. Azonban ezt is több intézkedéssel lehet támogatni. Yener Altunbaş és szerzőtársai egy érdekes oldalról vizsgálták meg a lehetőségeket.  

Arra voltak kíváncsiak, hogy vállalati szinten befolyásolja-e a klímacélok elérését, hogy a menedzseri pozíciókban milyen arányban képviseltetik magukat a nők. 2009 és 2019 között keletkezett adatokon elemeztek majdnem 2000 céget, mindenféle iparágból. Az eredményeik szerint igenis máshogy állnak a klímacélokhoz azok a cégek, ahol nagyobb arányban vannak nők a menedzseri pozíciókban.  

Egy százalékkal több női menedzser fél százalékos csökkenést jelent a karbonkibocsátásban,  

ami elég jelentős változásnak számít.  

Viszont az is látszik az eredményekből, hogy azokban az országokban,  

ahol a nők a cégeken kívül is megfelelően vannak képviselve, ott erősebb a női menedzserek pozitív hatása is a klímaváltozás elleni harcban.  

Vagyis, ha a például politikai vagy civil szervezetekben is nagyobb arányban jelennek meg a nők, az felerősíti hatásukat a klímacélokra.  

A szerzők azt is megnézték, hogy kifejezetten a Párizsi Egyezmény utáni időszakban hogyan változott az egyes cégek karbonkibocsátása. Egyértelműen látszik, hogy azok a cégek, ahol az mediánnál magasabb arányban vannak női menedzserek sokkal sikeresebben csökkentették a kibocsátásukat.  

Nagyjából 5 százalékkal jobban tudták ezek a cégek csökkenteni a kibocsátásukat,  

mint azok, ahol a mediánnál kevesebb a nők arány a menedzseri pozíciókban.  

Azt már pszichológiai kutatások is megmutatták, hogy a nők hajlamosabbak az empátiára és inkább a közösséget előtérbe helyezve gondolkoznak a problémákról, így nem meglepő módon általában jobban érdeklik őket a társadalmi és környezetvédelmi ügyek, mint a férfiakat. Ennek megfelelően nem meglepő, hogy azok a cégek, ahol nagyobb a nők súlya a menedzseri pozíciókban, szintén hajlamosabbak komolyan venni a klímacélokat és azoknak az elérését.  

Tehát az eredményeket figyelembe véve kijelenthető, hogy a női egyenlőséget és a nemi sokszínűséget támogató intézkedések nem csak önmagukban hasznosak, de ráadásul még a klímaváltozás mérséklésében is segítséget jelenthetnek. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet co2 klímaváltozás nemek közötti egyenlőség női vezetők Párizsi Egyezmény Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.