Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. április 12. 14:46 Világ

Itt vannak az orosz oligarchák, akik már érzik a nyugati szankciók erejét – és azok is, akik csak fogják

1991-ben széthullott a Szovjetunió. Az egykor állami tulajdonban lévő eszközök és vállalatok fillérekért vándoroltak át a jókor jó helyen lévő üzletemberek zsebébe, akikből aztán a ma is ismert, luxusjachtokkal és külföldi villákkal gazdagon megpakolt oligarcharéteg nőtt ki. Az amerikai Forbes magazin évről évre összeállítja a bolygó leggazdagabb embereinek listáját, és a saját gyűjtésük szerint az idei 86 orosz milliárdos közül, aki felkerült a listára, a többség oligarcha – ezért indítottak egy külön listát is, ahol röviden bemutatják, ki hogyan szerezte a vagyonát, és milyen szankciók vannak életben ellenük, sőt, azokat is a listára tették, akik ellen még nincs szankció, de úgy vélik, hogy a közeljövőben ki fognak rájuk szabni. 

A lista élén Roman Abramovics szerepel, aki a Forbes szerint kiváló iskolapéldája annak, mekkora hullámhegyeket és hullámvölgyeket járhat meg egy oligarcha. Abramovics árvaházban nőtt fel, fiatalon kiderült, hogy eszes fiú, 1995-ben összeállt az akkor már oligarchának számító autóipari mogullal, Borisz Berezovszkijjal, hogy megszerezzék a Szibnyefty olajvállalatot. Mikor Berezovszkij kiesett Putyin kegyeltjei közül, Abramovics jó ütemérzékkel vásárolta ki egykori mentorát, majd az egész céget szép haszonnal passzolta tovább a Gazpromnak (ez egyébként önmagában is egy érdekes történet, Berezovszkij ugyanis éveken át tagadta, hogy köze lett volna a Szibnyeftyhez, sőt, annak idején még be is perelte a Forbes magazint, amiért ezt leírták róla, ám évekkel később nekiment egykori patronáltjának és több millió dollárt követelt tőle, azzal az indokkal, hogy Abramovics kényszerítette a Szibnyefty-részvényeinek nyomott áron történő eladására). Abramovics nagy lábon élt, és ezt nem titkolta, övé volt a Chelsea focicsapat, dollárszázmilliókat költött jótékonysági célokra. Abramovics megpróbált közvetítőként fellépni Oroszország és Ukrajna között, de őt is elérték a szankciók, vagyonát befagyasztották, két luxusjachtját még sikerrel át tudta kormányozni a török partokhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEzrével érkeznek Törökországba a vagyonukat mentő oroszokVan, aki csak pár ezer dollárral érkezik, más egyből lakást vesz.

A listára nem csak friss szankciókkal lehetett felkerülni, Vlagyimir Bogdanov például már 2018-ban kapott egy adag szankciót a nyakába az Egyesült Államok jóvoltából. Az olajmágnás a Szovjetunió bukása után megszerezte magának az állami olajfúró céget, majd ebből építette fel a Szurgutnyeftyegaz nevű vállalatot. Tevékenységéért Vlagyimir Putyin 2016-ban a Munka hőse érdemrenddel tüntette ki.

Olyan szereplő is került a listára, aki a Forbes szerint nem minősül oligarchának, ám a szankciók miatt mégis foglalkoznak vele. Oleg Tinkov például igazi csencselős fiatalként kezdte a nyolcvanas évek végén, az egyetemen farmernadrágokkal és parfümökkel üzletelt, majd jöttek az elektronikai termékek, belekóstolt a vendéglátásba, 2013-ban pedig már saját digitális bankját vitte a londoni tőzsdére. 2020-ban Londonban kapcsolták le a hatóságok adóelkerülés miatt, tavaly októberben 509 millió dollárt fizetett, hogy rendezze az ügyet. Az Ukrajna elleni inváziót megelőzően vagyonát 5 milliárd dollárra becsülte a Forbes, amely szerint Tinkov azért nem oligarcha, mert úgy építette fel a birodalmát, hogy sem a Jelcin, sem a Putyin-éra alatt nem voltak kapcsolatai a kormánnyal. 

A szankciók erejét jól mutatja, hogy idén 18 potenciáls jelölt esett ki a lap milliárdosat tömörítő listájáról, mert a nyugati szankciók következtében elképesztő tempóban kezdett csökkenni a vagyonuk. A szankciók hatékonyságának okáról korábban itt írtunk. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ oligarcha Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.