Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2022. április 2. 16:29 Közélet

Összegyűjtöttünk néhány utcát, teret és községet, ahol eldőlhet a választás

A vasárnapi országgyűlési választás kimenetele jelentős részben azon múlik, hogy a billegő körzetekben milyen eredmény születik. A 199 mandátumból 106-ot egyéni választókerületekben osztanak ki: ezekben annak a pártnak, vagy szövetségnek a jelöltje nyeri el a parlamenti helyet, aki a legtöbb szavazatot kapja. Akkor is, ha csak egy szavazattal szerez többet versenytársánál.

A billegő körzetek azok, ahol az egyéni választókerületi jelöltek között nagyon szoros eredmény várható. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az adott körzeten belül minden településen, minden szavazókörben szoros a verseny, sőt sok esetben nagyon éles különbségek alakulnak ki. Ebben a cikkben azokat a szavazóköröket gyűjtjük össze, amelyek billegő körzetekben vannak, de eredményük 2018-ban nagyon eltért a teljes választókerület eredményétől, és a Fidesz-KDNP vagy nagyon felül- vagy nagyon alulteljesített a listás választáson (a gyűjtésből ugyanakkor kihagytuk az átjelentkezők számára szavazási lehetőséget biztosító szavazóköröket).

Ezekre a szavazókörökre vasárnap két okból lehet érdemes figyelni. Napközben a részvételi adatok lehetnek érdekesek, hiszen ha nem változott az elmúlt négy évben a pártpreferencia az adott területen, akkor a nagyobb számú szavazó a 2018-ban jobban teljesítő politikai csoportosulásnak kedvezhet, és ha néhány száz szavazat dönt, akkor ez akár a mérleg nyelve is lehet. Ha viszont hirtelen fordulat következett be a helyi partpreferenciában, akkor ezért lehetnek meghatározóak az ilyen szavazókörök a végkimenetel szempontjából, igaz ez utóbbi majd csak az eredmények közlésével derül majd ki.

Ha valaki azt gondolná, hogy egy-egy településen vagy választókörben nem lehet radikálisan nagy változás négy év alatt, akkor téved: a Borsod megyei Csenyétén 2018-ban a négy évvel korábbi 9-ről 79 százalékra növelte támogatottságát a Fidesz, de a szintén borsodi Büttösön és a baranyai Hiricsen is bő 40 százalékpontot ugrott a kormánypártra leadott szavazatok aránya.

A részvétel folyamatos követése pedig azért is fontos, mert az ilyen szavazókörökben a jelek szerint már a korábbi választások napján is nagy hangsúlyt helyezett a mozgósításra a Fidesz. A Válasz Online pénteken részletes cikkben számolt be arról, hogyan mutatták a napon belüli részvételi adatok a kormánypárti mozgósítást 2014-ben és 2018-ban is, ám korántsem ugyanazokban a szavazókörökben. Jó eséllyel most is a billegő körzetek szavazóköreire koncentrálják majd ilyen tevékenységüket vasárnap a Fidesznél.

Mivel viszonylag ritkán készülnek területi felmérések, nehéz pontosan megmondani, hogy mely körzetek számítanak billegőnek, de a jelentőségük miatt a pártok, a közvélemény-kutatók és a statisztikusok is elég sokat foglalkoznak a kérdéssel. Mi a Választási Földrajz, és a taktikaiszavazas.hu előrejelzései szerint 14 ilyen körzetet azonosítottunk, és ezekben néztük meg, hogy mely szavazókörök eredménye lógott ki nagyon a sorból 2018-ban*Nem minden választókerületben voltak kiugró eredményt hozó választókörök, így nem akadt olyan billegő körzet, amit kihagytunk a cikkből. A 14 billegő EVK az alábbiak voltak:
BÉKÉS 01
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN 04
CSONGRÁD 04
FEJÉR 01
HAJDÚ-BIHAR 01
HEVES 01
HEVES 02
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK 04
KOMÁROM-ESZTERGOM 02
PEST 03
PEST 06
VAS 01
VESZPRÉM 01
VESZPRÉM 03
.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es választókerület

A kazincbarcikai központú egyéni választókerületben minden bizonnyal a fideszes Demeter Zoltán és a jobbikos Üveges Gábor között dől el a mandátum sorsa. Négy éve itt alakultak ki a legnagyobb különbségek a különböző települések eredményei között. Sok kisebb faluban esetenként 80-90 százalék fölötti eredményt ért el a Fidesz. Fájon például 99 százalék felett volt a kormánypártra leadott listás szavazatok aránya, ám ott az idén is csak 276 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben. Szendrőládon, azonban már több mint 1300, és négy éve ott is közel 80 százalékot kapott a Fidesz, de érdemes Rakacát és Lakot is figyelni.

Az ellenzéknek pedig a székhely, Kazincbarcika lehet fontos bázis. A város harminc szavazóköréből egyben szerzett többséget a Fidesz, és további egyben ért el 40 százalék feletti eredményt. Ezzel szemben nyolc olyan szavazókör is volt, ahol 30 százalék alatt maradt a kormánypárt. A legrosszabb eredményt a Deák Ferenc teret és a Szemere Bertalan teret felölelő akkori 26-os szavazókörben hozta a Fidesz, ahol a voksok alig negyedét gyűjtötték csak be. Mivel a négy évvel korábbihoz képest kissé változott a kiosztás, ez a kör most a 22-es számot kapta. Ezen kívül még a Csokonai utcát lefedő 11-es választókör lehet hasonlóan fontos, azon a környéken is csak 27 százalékot kapott 2018-ban a Fidesz.

Csongrád megye 4-es választókerület

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a szűkebb értelemben vett hazája is éles küzdelmet hozhat közte és Lázár János között. Bár Hódmezővásárhelyen is voltak olyan szavazókörök, ahol 2018-ban nagyon jó eredményeket ért el a Fidesz, ám ezek egyrészt jellemzően kisebb, néhány száz fős területeket fedtek le, másrészt itt Márki-Zay polgármestersége jobban átalakíthatta az erőviszonyokat.

Éppen ezért ebben a választókerületben inkább Makót érdemes figyelni, ott is a több kisebb utcát*Ágyu utca, Alma utca 51 – 999999 , Alma utca 72/C – 999998, Bem utca, Bercsényi utca 3 – 27, Bercsényi utca 31 – 31, Berzsenyi utca 1 – 14/A, Bethlen utca 8 – 999998, Bimbó utca, Dembinszky utca, Garai tér, Gyóni Géza utca 57 – 57, Gyóni Géza utca 70/A – 999998, Honvéd utca 8 – 11, Honvéd utca 13 – 51, Hosszú utca 1 – 23, Ipari parki út, Kmetty utca, Lendvai utca 1 – 19, Lendvai utca 21 – 81, Luther utca 56/B – 56/B, Luther utca 58/A – 999998, Megyeri utca, Paizs utca, Pozsonyi utca, Sarkantyú utca, Szén utca, Szende utca, Szigeti utca 1 – 8, Szigeti utca 10 – 16, Szondy utca, Táncsics Mihály utca 3 – 79, Táncsics Mihály utca 4 – 72, Türr utca, Vécsei utca, Wesselényi utca 29 – 29, Wesselényi utca 34 – 999998, Wlassich utca tömörítő 9-es szavazókört, ahol 2018-ban közel 75 százalékon végzett a Fidesz. A kisebb települések közül pedig Magyarcsanád lehet fontos, ahol hasonló eredmény született négy éve.

Fejér megye 1-es választókerület

A Székesfehérvár egy részét lefedő választókerületben az MSZP-s Márton Roland és a Fideszes Vargha Tamás között dől majd el a mandátum sorsa. A megyeszékhelyen radikálisan kilógó választókörök nem voltak négy éve, de akadtak azért különbségek.

Akkor a legjobban, közel 60 százalékos eredménnyel a főleg a Király sort és néhány környező utcát tömörítő 17-es választókörben szerepelt a Fidesz, míg leggyengébben a Budai út, a Deák Ferenc utca és a Lövölde utca egy-egy részét lefedő 23-as körben, ahol alig 36 százalékot értek el. Így ezekre a területekre (amelyek most is ugyanezeket e számokat kapták) ezúttal is érdemes lehet figyelni.

Hajdú-Bihar megye 1-es választókerület

Debrecenben szinte hajszál pontosan ugyanolyan eredményt ért el a Fidesz négy éve, mint Székesfehérváron, és hasonló volt a szórás is a különböző szavazókörökben a szavazatok megoszlásában. Most Kósa Lajos a DK-s Varga Zoltánnal küzdhet meg a mandátumért. 2018-ban a legjobb eredményt a Nagysándortelep városrész sok kisebb utcáját*Barcaság utca, Császár Péter utca 1 – 57, Császár Péter utca 4 – 32, Érmellék utca, Furulya utca, Gyulai utca, Kadarcs utca, Kistegez utca, Kócsag utca, Kunhalom utca 23-, Megyer köz, Megyer tér, Nádsíp utca, Poprád utca, Pósa utca, Tegez utca 1-103, Torockó utca 3 – 51, Világos utca összefogó 115-ös szavazókörben érte el a kormánypárt 65 százalékkal. A kör most a 144-es számot kapta.

A leggyengébben ezzel szemben a Tocóliget városrész nagy részét*Kaffka Margit utca, Karinthy Frigyes utca, Károli Gáspár utca, Ormós Lajos utca, Sántha Kálmán utca, Tankó Béla utca lefedő 128-as szavazókörben szerepelt a Fidesz 2018-ban, ahol a listás szavazatok mindössze 39 százalékát gyűjtötte be. Most ez a szavazókör is új számot kapott, ezúttal a 218. a városban.

Heves megye 1-es választókerület

Heves megye 1-es választókerületében ugyanúgy város-vidék törésvonal volt a szavazati arányokban, mint a már említettek közül Borsodban. A kisebb településeken tarolt a Fidesz 2018-ban, a választókerület központjában, Egerben azonban masszívan alulteljesített. Most is hasonló eredményekre lehet számítani. A kisebb települések közül Kömlőt érdemes figyelni, ahol négy éve mind a két szavazókörben 70 százalék feletti eredményt ért el a kormánypárt listája. Átlagban Kerecsenden is megvolt a 70 százalék: itt az egyik szavazókör 77, a másik 65 százalékos Fidesz szavazatarányt hozott, míg Tiszanánán csak egy kör volt, de ott is tízből hét voksot adtak a Fideszre.

Egerben ezzel szemben több helyen is 40 százalék alatt marad a kormánypárt. A legrosszabbul a Kolozsvári és még öt környező utcát összefogó 9-es szavazókörben teljesítettek, ott a 38 százalékot sem sikerült elérni. Ez a kör most is a 9-es számot kapta, de egy új utcát is hozzácsaptak.

Ebben a választókerületben egyébként a DK-s Berecz Mátyásnak illetve a fideszes Pajtók Gábornak van esélye mandátumot szerezni.

Heves megye 2-es választókerület

Nagyon hasonló lesz a helyzet Heves megye Gyöngyös központú választókerületében is, azzal a különbséggel, hogy ott még nagyobb volt a vidék-város különbség 2018-ban, mint az egri körzetben. Szajla és Terpes településeken 80 százalék felett végzett a Fidesz, míg Tarnaleleszen az egyik körzetben 76, a másikban 72 százalékot kapott.

A Gyöngyösi körzetekben viszont több helyen még a 30 százalékot sem sikerült elérniük. A választókerület legnagyobb városában a Dobó István és a Városkert utcát lefedő 13-as, a Korháry utat, a Mátrai utat és az Orczy utcát összefogó 15-ös, illetve a város keleti részén több közterületet*Egri út 5-19, Egri út, Forgács utca, Gáspár Zsigmond utca, Honvéd utca, Jászkürt utca, Kiss Péter utca, Madách Imre utca, Mérges utca 2-26 felölelő 16-os szavazókörben teljesített különösen gyengén a Fidesz (itt megmaradtak a körzetszámok).

Ebben a választókerületben a jobbikos Dudás Róbert és a fideszes Horváth László között dőlhet el a mandátum sorsa.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es választókerület

A törökszentmiklósi központú körzetben a jobbikos Csányi Tamás és a fideszes Herczeg Zsolt – itt 2018-ban még az azóta korrupciós vád alá helyezett, majd a politikától visszavonult Boldog István indult a kormánypárt részéről – a két legesélyesebb jelölt. A Fidesz-KDNP 66-73 százalékos eredményével a mintegy 1600 fős Csépa község mindkét szavazókörében tarolt négy évvel ezelőtt.

A választókerületben ugyanakkor van az ellenzék számára is kedvező eredménnyel kecsegtető szavazókör is, méghozzá a martfűi 6. számú. A kisváros nyugati részét lefedő szavazókörben a Fidesz-KDNP listás eredménye mindössze 28 százalék volt 2018-ban.

Komárom-Esztergom megye 2-es választókerület

A dunántúli választókerületben az ellenzéki összefogás részéről a jobbikos Nunkovics Tibor, a Fidesz színeiben pedig Erős Gábor indul a képviselői mandátumért. Itt négy évvel ezelőtt a bajnai két szavazókör közül a jobbára a település észak-keleti részét lefedő másodikban, illetve a szomszédos Nagysáp egyetlen szavazókörében nyert átlagon felüli, mintegy 60 százalékos arányban a Fidesz. Dorogon ugyanakkor a város legnagyobb, középosztálybeliek által lakott lakótelepén, a Schmidt Sándor-lakótelepen élők – vagyis a helyi hatodik szavazókörhöz tartozók – körében mindössze 28 százalékos eredményt ért el a kormánypárt 2018-ban.

Pest megye 6-os választókerület

A fővárosi agglomeráció északi-keleti részén fekvő hatos választókerületben Hohn Krisztina és Vécsey László a legesélyesebb jelöltek az ellenzéki összefogás és a kormánypárt részéről. A gödöllői központú kerületben a Domony központi részét lefedő, ottani kettes szavazókört érdemes külön figyelni, itt ugyanis 65 százalékos eredményt ért el a Fidesz négy éve. A szavazókör a részvételi arányát nézve is figyelemre méltó, az arra jogosultak 78 százaléka járult az urnákhoz a 2018-as országgyűlési választáson.

Vas megye 1-es választókerület

Az osztrák határral szomszédos kerület egyik toronyi – nevezetesen a település keleti részén lévő, második – szavazókörében ért el kiemelkedő, 69 százalékos eredményt a Fidesz listája négy évvel ezelőtt. A kerület az egyéni képviselőjelöltek névsora miatt is tartogat izgalmakat, a kormánypárti Hende Csaba – volt honvédelmi miniszter, törvényalkotásért felelős országgyűlési alelnök – összellenzéki kihívója a DK-s Czeglédy Csaba, akit a napokban tárgyalás nélkül ítélt el a bíróság „Az ördög ügyvédje” oldal ügyében.

Veszprém megye 3-as választókerület

A tapolcai székhelyű körzetben a fideszes Navracsics Tibor csap össze a jobbikos Rig Lajossal, és a város második szavazóköre emelhető ki. A Dobó István-lakótelepen ugyanis 2018-ban a Fidesz meglehetősen alulteljesített: az 50 százalékos választókerületi eredményhez képest itt mindösszesen a listás szavazatok 36 százalékát szerezte meg a kormánypárt kétharmados részvételi arány mellett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet szavazás választás választási részvétel választások Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.