Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. március 18. 12:28 Világ

Sztálint is lehagyhatja Putyin, de mire készül a győzelme után?

Hozta a papírformát a hétvégi orosz elnökválasztás, ahol a diktatórikus berendezkedés több évtizedes építgetése után Vlagyimir Putyin győzelmében senki sem kételkedett.

  • A 74 százalékra kihozott részvétel és Putyin 88 százalékra belőtt támogatottsága arra utal, hogy az elnök erőt akart mutatni.
  • Ha végigviszi az újabb hatéves ciklust, az országot 2000 óta vezető Putyin nemcsak Sztálint utasítja maga mögé az orosz/szovjet hatalom csúcsán eltöltött évek számában, hanem mindenkit az utóbbi 200 évben.

Igen, de: ahogy a külföldön élő Szergej Radcsenko orosz történész levezeti, bár az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, könnyen elképzelhető, hogy ezek biztosítása esetén is nyert volna Putyin.

Mit mondott? Győzelmi beszédében az elnök nem sok konkrétumot árult el terveivel kapcsolatban, a legfontosabbnak az ukrajnai „különleges katonai művelet” feladatainak megoldását nevezte.

  • Az utóbbi napokban Oroszország szuverén területe ellen – az ukránok oldalán harcoló oroszok által – indított támadásokkal kapcsolatban azt mondta, emiatt lehet, hogy biztonsági zónát kell létrehozniuk Ukrajnában.
  • Ez újabb front megnyitását jelentené, de emiatt most valószínűleg nem annyira aggódnak az ukránok, mert nem látszik erre érdemi orosz képesség.

Mi következik? Három fontosabb témakörben jelentek meg szakértői előrejelzések az utóbbi hetekben.

  • Elképzelhető újabb több százezer ember behívása, hogy nagyobb létszámmal erőteljesebben támadhassa az orosz hadsereg a lőszer- és létszámhiánnyal küzdő ukrán védelmet. Ennek esélyeit azonban még az ukrán megszólalók is eltérően látják.
  • A mozgósítás nemcsak népszerűtlen, hanem költséges is lenne, ráadásul jelenleg valószínűleg nincs elég tüzérségi lőszere és harcjárműve az orosz hadseregnek, hogy ilyen tömegeket hatékonyan alkalmazhasson. Az utóbbi hetekben előfordult, hogy a páncélosveszteségek miatt kínai, golfautónak csúfolt Desertcross-1000 dzsipekkel indultak rohamra orosz katonák.

  • Adóemelések: egyelőre nincs nagy baj az orosz költségvetésben, de egyre fogynak az állami vagyonalap tartalékai, miközben a háború és a népjóléti intézkedések egyre többe kerülnek. Szóba kerülhet a vállalatok és a magánszemélyek adóterheinek növelése is.
  • Kormányátalakítás: erre 2020 óta nem került sor, de a legtöbben számítanak erre az elnökválasztás után. Van, aki szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök megtarthatja székét, a személycserék mindenesetre alkalmat adhatnak Putyin szándékainak kifürkészésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb OroszországbanSz. Bíró Zoltán Oroszország-kutató történésszel a putyini emlékezetpolitikáról és az oktatás egészére kiterjedő ideológiai nevelésről beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉledezik a Sztálin-kultusz, csak Putyin elfelejtette a legfontosabb részét a háborúval kapcsolatbanAz orosz vezetés sok olyan hibát követett el, amiért Sztálin valószínűleg likvidáltatná őket, de ha tovább keményedik a rendszer, az megnehezíti Ukrajna dolgát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha a NAV dalszövegíró vezetője lenne az új miniszterelnök, és nem ez az egyetlen meglepetésAlkotmányreform, népszavazás, szinte ismeretlen új miniszterelnök - nemcsak az átlagpolgárok, hanem politikustársai sem tudják követni a felpörgött Putyint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ elnökválasztás orosz-ukrán háború Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.