Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. március 18. 12:28 Világ

Sztálint is lehagyhatja Putyin, de mire készül a győzelme után?

Hozta a papírformát a hétvégi orosz elnökválasztás, ahol a diktatórikus berendezkedés több évtizedes építgetése után Vlagyimir Putyin győzelmében senki sem kételkedett.

  • A 74 százalékra kihozott részvétel és Putyin 88 százalékra belőtt támogatottsága arra utal, hogy az elnök erőt akart mutatni.
  • Ha végigviszi az újabb hatéves ciklust, az országot 2000 óta vezető Putyin nemcsak Sztálint utasítja maga mögé az orosz/szovjet hatalom csúcsán eltöltött évek számában, hanem mindenkit az utóbbi 200 évben.

Igen, de: ahogy a külföldön élő Szergej Radcsenko orosz történész levezeti, bár az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, könnyen elképzelhető, hogy ezek biztosítása esetén is nyert volna Putyin.

Mit mondott? Győzelmi beszédében az elnök nem sok konkrétumot árult el terveivel kapcsolatban, a legfontosabbnak az ukrajnai „különleges katonai művelet” feladatainak megoldását nevezte.

  • Az utóbbi napokban Oroszország szuverén területe ellen – az ukránok oldalán harcoló oroszok által – indított támadásokkal kapcsolatban azt mondta, emiatt lehet, hogy biztonsági zónát kell létrehozniuk Ukrajnában.
  • Ez újabb front megnyitását jelentené, de emiatt most valószínűleg nem annyira aggódnak az ukránok, mert nem látszik erre érdemi orosz képesség.

Mi következik? Három fontosabb témakörben jelentek meg szakértői előrejelzések az utóbbi hetekben.

  • Elképzelhető újabb több százezer ember behívása, hogy nagyobb létszámmal erőteljesebben támadhassa az orosz hadsereg a lőszer- és létszámhiánnyal küzdő ukrán védelmet. Ennek esélyeit azonban még az ukrán megszólalók is eltérően látják.
  • A mozgósítás nemcsak népszerűtlen, hanem költséges is lenne, ráadásul jelenleg valószínűleg nincs elég tüzérségi lőszere és harcjárműve az orosz hadseregnek, hogy ilyen tömegeket hatékonyan alkalmazhasson. Az utóbbi hetekben előfordult, hogy a páncélosveszteségek miatt kínai, golfautónak csúfolt Desertcross-1000 dzsipekkel indultak rohamra orosz katonák.

  • Adóemelések: egyelőre nincs nagy baj az orosz költségvetésben, de egyre fogynak az állami vagyonalap tartalékai, miközben a háború és a népjóléti intézkedések egyre többe kerülnek. Szóba kerülhet a vállalatok és a magánszemélyek adóterheinek növelése is.
  • Kormányátalakítás: erre 2020 óta nem került sor, de a legtöbben számítanak erre az elnökválasztás után. Van, aki szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök megtarthatja székét, a személycserék mindenesetre alkalmat adhatnak Putyin szándékainak kifürkészésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb OroszországbanSz. Bíró Zoltán Oroszország-kutató történésszel a putyini emlékezetpolitikáról és az oktatás egészére kiterjedő ideológiai nevelésről beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉledezik a Sztálin-kultusz, csak Putyin elfelejtette a legfontosabb részét a háborúval kapcsolatbanAz orosz vezetés sok olyan hibát követett el, amiért Sztálin valószínűleg likvidáltatná őket, de ha tovább keményedik a rendszer, az megnehezíti Ukrajna dolgát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMintha a NAV dalszövegíró vezetője lenne az új miniszterelnök, és nem ez az egyetlen meglepetésAlkotmányreform, népszavazás, szinte ismeretlen új miniszterelnök - nemcsak az átlagpolgárok, hanem politikustársai sem tudják követni a felpörgött Putyint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ elnökválasztás orosz-ukrán háború Oroszország Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.