Hírlevél feliratkozás
Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

(Fazekas Dóra a Cambridge Econometrics budapesti ügyvezetője, Benyák Barnabás a Cambridge Econometrics elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Az ENSZ ma kezdődő, Dubajban rendezett 28. klímakonferenciáján zárul a klímaváltozás elleni erőfeszítések első globális kiértékelése, és az előrejelzések szerint a jelentés nem kecsegtet biztató eredményekkel.

Az ötévenkénti értékelést a 2015-ben született Párizsi Megállapodás írja elő. Ehhez a klímakonferenciához köthető egyrészről a már sokszor hallott célkitűzés, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest jóval 2 Celsius fok, ideális esetben 1,5 fok, alatt kellene tartani, másrészről az az elvárás, hogy a globális kibocsátás mértékét a részt vevő országok felezzék meg 2030-ig. Mindennek fényében nem biztató, hogy idén szeptemberben a globális átlaghőmérséklet már 1,8 fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, november közepén pedig volt olyan nap, amikor 2 fokkal is melegebb volt.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legfrissebb jelentése szerint, amennyiben a most látható tendenciák folytatódnak, az évszázad végére az iparosodás előtti szinthez képest három Celsius fokkal melegszik a Föld átlaghőmérséklete – és ha a Párizsi Megállapodás keretein belül tett ígéreteket, az ún. országonként meghatározott hozzájárulásokat (Nationally Determined Contributions – NDC) valóban megvalósítanák a társult országok, akkor is csak mindössze 2,5 fokra lehetne visszaszorítani a globális felmelegedés mértékét. 

Továbbra is messze vagyunk tehát attól, hogy a felmelegedést fenntartható keretek között tartsuk. Nem elég már, ha a 2015-ben előrejelzett 16 százalékos kibocsátás-növekedést három százalékosra próbáljuk leszorítani. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület szerint az emberiségnek 2010-hez képest ma már 45 százalékkal kellene csökkentenie a felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végéig ahhoz, hogy remény legyen a globális felmelegedést 1,5 foknál megállítani.

Habár az idei évben a globális napi átlaghőmérséklet átlagosan minden harmadik napon meghaladta a másfél fokos küszöbértéket, ez nem jelenti azt, hogy fel kellene adnunk a célkitűzést. A 2015-ös megállapodás és a 2030-as határidő között pont félúton állunk és még van lehetőségünk korrigálni a pályát – és erre égető szükség lenne. 

A mostani, COP 28-as konferencián várható kiértékelés fő célja pontosan az lenne, hogy az abban szereplő következtetések fényében az országok megerősítsék a 2030-ra vonatkozó vállalásaikat, és elkezdjék kidolgozni a 2025-ben esedékes és 2035-re vonatkozó új klímaakció-terveiket. Ennek kapcsán előre látható probléma, hogy az NDC-k, a nemzeti vállalások elszámolása nem egységes, így a mostani COP egyik fontos tárgyalási pontja lesz a közös elszámolási rendszer felállítása is.

A józan számvetés részeként is lehet értelmezni, hogy a fejlett országok az OECD számításai szerint 2022-ben – két év késéssel – tettek csak eleget annak a korábbi ígéretüknek, hogy 100 milliárd dollárral segítik a szegényebb országokat a klímaváltozásból eredő károk enyhítésében. Ugyanakkor a tavalyi konferencián erre a célra felállított Loss and Damage Fund nevű alap feltöltése szerepel az idei konferencia programtervében, mivel a résztvevő felek korábban nem fogalmaztak meg mindenkire kötelező érvényű hozzájárulásokat és a működtetése kapcsán is még egyeztetések szükségesek. A társadalom különböző rétegei számára igazságos klímaátmenetet célzó intézkedések iránti elköteleződés örvendetes és előremutató, azonban az intézkedések pontos módja, illetve az azt övező érdekkülönbségek egyeztetése és a politikai diskurzus még mindig zajlik, mindezekben pedig különösen fontos szerepet kapnak a megbízható és objektív, minden érintett fél számára hiteles szakértői elemzések.

A Cambridge Econometrics egy idei, a Standard Chartered számára készített elemzésében a fejlődő országok klímaadaptációs beruházási környezetét térképezte fel. A felmelegedés lassítása majd megállítása mellett a klímaváltozásból adódó egyre gyakoribb és súlyosabb katasztrófákból eredő károk csökkentése is nemzetközi összefogást igénylő feladat, különös tekintettel arra, hogy a katasztrófáknak leginkább kitett országok javarészt a Föld déli féltekén elhelyezkedő fejlődő országok.  Az elemzés azt is megállapítja, hogy 

2050-ig a fejlődő országok egy szűk csoportjának is több mint ezermilliárd dollár adaptációs beruházásra lesz szüksége. 

A COP28-on elsősorban a fosszilis üzemanyaghordozók teljes kivezetése körül lesznek nagyobb viták és egészen biztosan többen is követelni fogják majd az állami tulajdonú olaj- és gázipari vállalatok átszervezését és szorosabb felügyeletét. Emiatt a résztvevő országok között továbbra is fennálló fejlett-fejlődő, illetve észak-dél különbségek helyett várhatóan nagyobb hangsúlyt kap majd a fosszilis energiahordozókat exportáló vagy importáló országok és a termelők-fogyasztók közötti érdekellentétek. Mindennek külön élt ad, hogy a konferenciának idén a világ egyik legnagyobb olajexportőre, az Egyesült Arab Emírségek ad otthont, és az az Szultan Ahmed al-Dzsaber tölti be a konferencia elnöki tisztjét, aki egyben az Abu Dhabi Nemzeti Olajvállalat vezérigazgatója.

Ezt az optimistább megfigyelők ugyanakkor inkább lehetőségként fogják fel, és arra számítanak, hogy az olaj- és gázipar együttműködése inkább segíti, mintsem hátráltatja a zöld átmenetet. Szultan Ahmed al-Dzsaber törekvése a szektor metánkibocsátásának csökkentésére például határozottan erre mutató jel. Ez is azt mutatja, hogy a nemzetek szintjén tett vállalások és az erről szóló tárgyalások mellett az egyes gazdasági szektorok és a nemzetközi piacok szintjén lesznek igazán izgalmasak a várható fejlemények. Ezeken a pontokon ugyanis sokkal jobban kimutathatók a döntéshozatalban érintett főbb érdekcsoportok, és a döntéseknek sokkal inkább konkrét, kézzelfogható hatásai lehetnek. 

Szintén a COP 28-on tervezi bemutatni az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) a közel-keleti és észak-afrikai régió igazságos klímaátmenetéről szóló friss jelentését, melynek elemzési és modellezési munkáit a Cambridge Econometrics végezte. A tanulmány kimutatja, hogy

a számos olajexportőr országot is magában foglaló régió versenyképességének hosszú távú fenntartásához kulcsfontosságú lesz, hogy zöld technológiákba fektessenek.

 

Az ILO várakozásai szerint a jelentésre támaszkodva a munkaerőpiaci reformok és az átállás társadalmi költségeit könnyítő kormányzati megoldások megvitatását így számszerű hivatkozási alappal tudják megkezdeni az érintett regionális szereplők a dubaji klímakonferencián. 

A világ felmelegedési pályája bár nem bíztató, az elemzői konszenzus szerint nincs még veszve minden. A COP 28-on várható számvetés kijelöli a fő politikai és iparági döntéshozók feladatait és megmutatja, hogy milyen elkötelezett és koordinált akciók mentén érheti el az emberiség a fennmaradását. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.