Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Bár a Gázai övezetben a tűzszüneti megállapodás nyomán éppen hallgatnak a fegyverek, annak lejárta után valószínűleg újraindulnak majd az október 7-i terrortámadást elkövető Hamász felmorzsolását célzó izraeli támadások. De a gázai infrastruktúra és lakásállomány már eddig is hatalmas károkat szenvedett, helyreállítása valószínűleg évtizedes munka lesz.

Ha egyszer véget érnek a harcok, és létrejön valamilyen új megállapodás Izraellel, a helyreállítás költségeinek fedezésében fontos szerepet játszhat a még 2000-ben feltárt gázai tengeri földgázmező, amely az akkori két fúrás alapján mintegy 40 milliárd köbméter gázt rejt – írta meg az oilprice.com.

Akkoriban az oslói megállapodás keretében Izrael is elismerte a palesztinok jogát a szóban forgó tengeri terület gazdasági kiaknázására, nemrég pedig Amos Hochstein, az amerikai elnök energiabiztonsági főtanácsadója egy lapnak megerősítette, hogy az Egyesült Államok szerint ez a természeti kincs továbbra is a palesztinokat illeti. Idén júniusban az izraeli kormány is megadta előzetes hozzájárulását ahhoz, hogy elkezdődjenek a munkák a mező kiaknázására, de a mostani helyzet ezt természetesen lehetetlenné teszi.

Ahogy az már lenni szokott, ezzel kapcsolatban is megjelentek az összeesküvés-elméletek, miszerint Izrael részben azért indította a háborút, mert ezt a gázmezőt is ellenőrizni akarja. Hochstein ezt alaptalannak nevezte, már csak azért is, mert Izrael sokkal nagyobb gázkincset birtokol a partjai közelében, és ennek már a kitermelése is javában zajlik. Amikor október 7-ét követően egy időre bizonytalanná vált az Izraelhez tartozó, szintén tengeri Tamar földgázmező kitermelésének jövője, az meglökte az európai gázárakat is.

A gázai 40 milliárd köbméter önmagában valóban nem olyan hatalmas mennyiség (nagyjából Magyarország négyévnyi fogyasztását fedezné), de egyrészt így is fontos bevételi forrás lehet egy jövőbeli gázai palesztin kormányzat számára, másrészt jó eséllyel lehet még további földgáz is a közelben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranykor, visszafejlődés, stagnálás: már a bombázások előtt is egyre romlott a gázai gazdaság helyzeteÖnálló országként a világ negyven legszegényebb országa között lenne a Gázai övezet. De mi az oka annak, hogy még Ciszjordániánál is háromszor szegényebb?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.