Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Bár a Gázai övezetben a tűzszüneti megállapodás nyomán éppen hallgatnak a fegyverek, annak lejárta után valószínűleg újraindulnak majd az október 7-i terrortámadást elkövető Hamász felmorzsolását célzó izraeli támadások. De a gázai infrastruktúra és lakásállomány már eddig is hatalmas károkat szenvedett, helyreállítása valószínűleg évtizedes munka lesz.

Ha egyszer véget érnek a harcok, és létrejön valamilyen új megállapodás Izraellel, a helyreállítás költségeinek fedezésében fontos szerepet játszhat a még 2000-ben feltárt gázai tengeri földgázmező, amely az akkori két fúrás alapján mintegy 40 milliárd köbméter gázt rejt – írta meg az oilprice.com.

Akkoriban az oslói megállapodás keretében Izrael is elismerte a palesztinok jogát a szóban forgó tengeri terület gazdasági kiaknázására, nemrég pedig Amos Hochstein, az amerikai elnök energiabiztonsági főtanácsadója egy lapnak megerősítette, hogy az Egyesült Államok szerint ez a természeti kincs továbbra is a palesztinokat illeti. Idén júniusban az izraeli kormány is megadta előzetes hozzájárulását ahhoz, hogy elkezdődjenek a munkák a mező kiaknázására, de a mostani helyzet ezt természetesen lehetetlenné teszi.

Ahogy az már lenni szokott, ezzel kapcsolatban is megjelentek az összeesküvés-elméletek, miszerint Izrael részben azért indította a háborút, mert ezt a gázmezőt is ellenőrizni akarja. Hochstein ezt alaptalannak nevezte, már csak azért is, mert Izrael sokkal nagyobb gázkincset birtokol a partjai közelében, és ennek már a kitermelése is javában zajlik. Amikor október 7-ét követően egy időre bizonytalanná vált az Izraelhez tartozó, szintén tengeri Tamar földgázmező kitermelésének jövője, az meglökte az európai gázárakat is.

A gázai 40 milliárd köbméter önmagában valóban nem olyan hatalmas mennyiség (nagyjából Magyarország négyévnyi fogyasztását fedezné), de egyrészt így is fontos bevételi forrás lehet egy jövőbeli gázai palesztin kormányzat számára, másrészt jó eséllyel lehet még további földgáz is a közelben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranykor, visszafejlődés, stagnálás: már a bombázások előtt is egyre romlott a gázai gazdaság helyzeteÖnálló országként a világ negyven legszegényebb országa között lenne a Gázai övezet. De mi az oka annak, hogy még Ciszjordániánál is háromszor szegényebb?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.