Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Bár a Gázai övezetben a tűzszüneti megállapodás nyomán éppen hallgatnak a fegyverek, annak lejárta után valószínűleg újraindulnak majd az október 7-i terrortámadást elkövető Hamász felmorzsolását célzó izraeli támadások. De a gázai infrastruktúra és lakásállomány már eddig is hatalmas károkat szenvedett, helyreállítása valószínűleg évtizedes munka lesz.

Ha egyszer véget érnek a harcok, és létrejön valamilyen új megállapodás Izraellel, a helyreállítás költségeinek fedezésében fontos szerepet játszhat a még 2000-ben feltárt gázai tengeri földgázmező, amely az akkori két fúrás alapján mintegy 40 milliárd köbméter gázt rejt – írta meg az oilprice.com.

Akkoriban az oslói megállapodás keretében Izrael is elismerte a palesztinok jogát a szóban forgó tengeri terület gazdasági kiaknázására, nemrég pedig Amos Hochstein, az amerikai elnök energiabiztonsági főtanácsadója egy lapnak megerősítette, hogy az Egyesült Államok szerint ez a természeti kincs továbbra is a palesztinokat illeti. Idén júniusban az izraeli kormány is megadta előzetes hozzájárulását ahhoz, hogy elkezdődjenek a munkák a mező kiaknázására, de a mostani helyzet ezt természetesen lehetetlenné teszi.

Ahogy az már lenni szokott, ezzel kapcsolatban is megjelentek az összeesküvés-elméletek, miszerint Izrael részben azért indította a háborút, mert ezt a gázmezőt is ellenőrizni akarja. Hochstein ezt alaptalannak nevezte, már csak azért is, mert Izrael sokkal nagyobb gázkincset birtokol a partjai közelében, és ennek már a kitermelése is javában zajlik. Amikor október 7-ét követően egy időre bizonytalanná vált az Izraelhez tartozó, szintén tengeri Tamar földgázmező kitermelésének jövője, az meglökte az európai gázárakat is.

A gázai 40 milliárd köbméter önmagában valóban nem olyan hatalmas mennyiség (nagyjából Magyarország négyévnyi fogyasztását fedezné), de egyrészt így is fontos bevételi forrás lehet egy jövőbeli gázai palesztin kormányzat számára, másrészt jó eséllyel lehet még további földgáz is a közelben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranykor, visszafejlődés, stagnálás: már a bombázások előtt is egyre romlott a gázai gazdaság helyzeteÖnálló országként a világ negyven legszegényebb országa között lenne a Gázai övezet. De mi az oka annak, hogy még Ciszjordániánál is háromszor szegényebb?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Bucsky Péter
2024. február 13. 04:34 Világ

Saját fegyverükkel kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukránok

A szankcióknál is hatékonyabb út lehet az orosz olaj- és gázbevételek csökkentésére, ha sikerül a legnagyobb kikötők forgalmát ellehetetleníteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.