Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 11. 09:11 Világ

A magyar választóknak is ismerősen csengő ígéretekkel fordulnak rá a kampányhajrára a lengyel pártok

A magyar választóknak is ismerős választási ígéretekkel kampányolnak a lengyel pártok az október közepi parlamenti választások előtt, viszont az erőviszonyok egészen máshogy alakulhatnak, mint Magyarországon.

Mi történt? Az elmúlt hetekben sok olyan új választási ígérettel fordultak rá a lengyel pártok az október 15-i választások előtti hajrára, amik az előző évek választási kampányaiból a magyar választóknak is ismerősek lehetnek.

Előzmények: Lengyelországot 2015 óta a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) párt vezeti, amely 2015 után 2019-ben is megnyerte a választásokat.

  • 2007 és 2015 között a jelenleg legerősebb ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) kormányzott.

Felülnézet: A 2023-as választásokon a jelenlegi kormánypárttal három nagyobb blokk áll szemben, és várhatóan nagyon fontos tényező lesz a kormánypárttal és az ellenzékkel is szemben álló szélsőjobboldali párt, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció.

  • A legerősebb kihívó a Polgári Platform és négy kisebb párt szövetsége, a Polgári Koalíció.
  • Két kisebb támogatottságú kihívó a két jobboldali pártból álló Harmadik Út koalíció, valamint a különféle civil szervezeteket, baloldali és zöld pártokat tömörítő Baloldal.

Számokban: a Politico közvélemény-kutatási adatokat aggregáló oldala alapján szeptember elején a PiS támogatottsága 38 százalékos volt, a Polgári Platformé 31, a Harmadik Úté 9, a Baloldalé 8, a Konföderációé pedig 11.

Alulnézet: a lengyel választások nemcsak tematikában vagy abban hasonlítanak a magyar választásokra, hogy a kormánypárt népszavazással kötötte össze a parlamenti választásokat, az ígéretek között is vannak nagyon hasonlóak.

  • A PO például azt ígéri, hogy kivizsgálja, ki profitált abból a kormányban, hogy „250 ezer ázsiai és afrikai migránst” hívott be az országba.
  • Ahogy azt is, hogy „a választások másnapján” megszerzi az EU-s pénzeket, amiket a kormánypárt miatt blokkol az Európai Bizottság.
  • A női jelölteket előre toló Baloldal a négynapos (35 órás) munkahét ígéretével kampányol.
  • A kormánypárt pedig azt az itthoni ellenzék által propagált ígéretet („igazi rezsicsökkentés”) vette elő, hogy állami támogatást fog adni a panelházak felújítására.
  • De a PiS az itthon a választások előtt a kormány által gyorsan lezavart iskolai laptoposztó programot is megígérte, ha megnyeri a választásokat.

Igen, de: nagy különbség, hogy a háború egyáltalán nem osztja meg a lengyel pártokat, ugyanis mindenki határozattan oroszellenes álláspontot képvisel.

Mi várható? Jelenleg a három ellenzéki blokk támogatottsága együtt meghaladja a PiS-ét.

  • De könnyen előfordulhat, hogy a győztes blokk csak a Konföderációval tudna kormányt alakítani, ahogy azt például a Politico vagy a Válasz Online részletesebb cikkei is levezetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazottMiközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mol kilépett az eddigi legnagyobb piacára, ahol egyből több kútja lett, mint MagyarországonKözel 500 benzinkútja lett a Molnak egy tavalyi felvásárlás után, így rögtön a harmadik legnagyobb a piacon. A PKN Orlennel pedig több fronton is versenybe került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.