Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. szeptember 11. 09:11 Világ

A magyar választóknak is ismerősen csengő ígéretekkel fordulnak rá a kampányhajrára a lengyel pártok

A magyar választóknak is ismerős választási ígéretekkel kampányolnak a lengyel pártok az október közepi parlamenti választások előtt, viszont az erőviszonyok egészen máshogy alakulhatnak, mint Magyarországon.

Mi történt? Az elmúlt hetekben sok olyan új választási ígérettel fordultak rá a lengyel pártok az október 15-i választások előtti hajrára, amik az előző évek választási kampányaiból a magyar választóknak is ismerősek lehetnek.

Előzmények: Lengyelországot 2015 óta a jobboldali populista Jog és Igazságosság (PiS) párt vezeti, amely 2015 után 2019-ben is megnyerte a választásokat.

  • 2007 és 2015 között a jelenleg legerősebb ellenzéki párt, a jobbközép Polgári Platform (PO) kormányzott.

Felülnézet: A 2023-as választásokon a jelenlegi kormánypárttal három nagyobb blokk áll szemben, és várhatóan nagyon fontos tényező lesz a kormánypárttal és az ellenzékkel is szemben álló szélsőjobboldali párt, a Szabadság és Függetlenség Konföderáció.

  • A legerősebb kihívó a Polgári Platform és négy kisebb párt szövetsége, a Polgári Koalíció.
  • Két kisebb támogatottságú kihívó a két jobboldali pártból álló Harmadik Út koalíció, valamint a különféle civil szervezeteket, baloldali és zöld pártokat tömörítő Baloldal.

Számokban: a Politico közvélemény-kutatási adatokat aggregáló oldala alapján szeptember elején a PiS támogatottsága 38 százalékos volt, a Polgári Platformé 31, a Harmadik Úté 9, a Baloldalé 8, a Konföderációé pedig 11.

Alulnézet: a lengyel választások nemcsak tematikában vagy abban hasonlítanak a magyar választásokra, hogy a kormánypárt népszavazással kötötte össze a parlamenti választásokat, az ígéretek között is vannak nagyon hasonlóak.

  • A PO például azt ígéri, hogy kivizsgálja, ki profitált abból a kormányban, hogy „250 ezer ázsiai és afrikai migránst” hívott be az országba.
  • Ahogy azt is, hogy „a választások másnapján” megszerzi az EU-s pénzeket, amiket a kormánypárt miatt blokkol az Európai Bizottság.
  • A női jelölteket előre toló Baloldal a négynapos (35 órás) munkahét ígéretével kampányol.
  • A kormánypárt pedig azt az itthoni ellenzék által propagált ígéretet („igazi rezsicsökkentés”) vette elő, hogy állami támogatást fog adni a panelházak felújítására.
  • De a PiS az itthon a választások előtt a kormány által gyorsan lezavart iskolai laptoposztó programot is megígérte, ha megnyeri a választásokat.

Igen, de: nagy különbség, hogy a háború egyáltalán nem osztja meg a lengyel pártokat, ugyanis mindenki határozattan oroszellenes álláspontot képvisel.

Mi várható? Jelenleg a három ellenzéki blokk támogatottsága együtt meghaladja a PiS-ét.

  • De könnyen előfordulhat, hogy a győztes blokk csak a Konföderációval tudna kormányt alakítani, ahogy azt például a Politico vagy a Válasz Online részletesebb cikkei is levezetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazottMiközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mol kilépett az eddigi legnagyobb piacára, ahol egyből több kútja lett, mint MagyarországonKözel 500 benzinkútja lett a Molnak egy tavalyi felvásárlás után, így rögtön a harmadik legnagyobb a piacon. A PKN Orlennel pedig több fronton is versenybe került.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország választások Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.