Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Egyharmadról közel ötven százalékra nőtt Lengyelországban az ukránokat foglalkoztató cégek aránya egy év alatt, derül ki a Notes from Poland által hivatkozott felmérés eredményeiből. A háború elől menekülők ráadásul egyre gyakrabban töltenek be magasabb szintű pozíciókat, és tavaly először érte el az egymillió főt az országban dolgozó külföldiek száma.

Közülük a legtöbben – közel 740 ezren ukránok, miközben Ukrajnából elsősorban Lengyelországba menekülnek a háború elől, a két nemzet tehát erősen egymásra utalttá vált. A munkavállaláshoz szükséges engedélyeket azonban már több, mint 900 ezer alkalommal igényelték az ukrán menekültek az elmúlt egy évben, sokuk tehát a háború ellenére visszatért az országába.

A visszavándorlás főleg az építőiparban, a gyárakban és a szállítmányozás területén dolgozó férfiak körében jellemző, akik többnyire katonai szolgálatra jelentkeznek Ukrajna védelméért. A hadiállapot miatt a férfiak zöme ráadásul nem is hagyhatja el az ország területét, így a menekülők között főleg nők és gyerekek vannak, jócskán átalakult tehát a Lengyelországban tartózkodó ukránok demográfiai összetétele.

Jelentős változás továbbá, hogy a háború előtt zömmel mezőgazdasági és építőipari idénymunkákra érkeztek ukrán vendégmunkások Lengyelországba, míg a menekültek között sokan magasan képzettek. E tendenciáknak is köszönhető, hogy változnak az ukránok által betöltött munkakörök, a lap által közölt friss statisztikák szerint közel egyharmaduk középvezetőként dolgozik, ami 13 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az ukránok számára ajánlott fizetések gyakran elmaradnak az átlagtól, sőt, akár a minimálbértől is. Ugyanakkor a munkáltatók közel fele pozitívan vélekedik az Ukrajnából érkező munkaerőről, megelégedésükre többnyire a jó alkalmazkodókészség, munkamorál és nyelvismeret ad okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország orosz-ukrán háború ukrán menekültek ukrán munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.