Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Egyharmadról közel ötven százalékra nőtt Lengyelországban az ukránokat foglalkoztató cégek aránya egy év alatt, derül ki a Notes from Poland által hivatkozott felmérés eredményeiből. A háború elől menekülők ráadásul egyre gyakrabban töltenek be magasabb szintű pozíciókat, és tavaly először érte el az egymillió főt az országban dolgozó külföldiek száma.

Közülük a legtöbben – közel 740 ezren ukránok, miközben Ukrajnából elsősorban Lengyelországba menekülnek a háború elől, a két nemzet tehát erősen egymásra utalttá vált. A munkavállaláshoz szükséges engedélyeket azonban már több, mint 900 ezer alkalommal igényelték az ukrán menekültek az elmúlt egy évben, sokuk tehát a háború ellenére visszatért az országába.

A visszavándorlás főleg az építőiparban, a gyárakban és a szállítmányozás területén dolgozó férfiak körében jellemző, akik többnyire katonai szolgálatra jelentkeznek Ukrajna védelméért. A hadiállapot miatt a férfiak zöme ráadásul nem is hagyhatja el az ország területét, így a menekülők között főleg nők és gyerekek vannak, jócskán átalakult tehát a Lengyelországban tartózkodó ukránok demográfiai összetétele.

Jelentős változás továbbá, hogy a háború előtt zömmel mezőgazdasági és építőipari idénymunkákra érkeztek ukrán vendégmunkások Lengyelországba, míg a menekültek között sokan magasan képzettek. E tendenciáknak is köszönhető, hogy változnak az ukránok által betöltött munkakörök, a lap által közölt friss statisztikák szerint közel egyharmaduk középvezetőként dolgozik, ami 13 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az ukránok számára ajánlott fizetések gyakran elmaradnak az átlagtól, sőt, akár a minimálbértől is. Ugyanakkor a munkáltatók közel fele pozitívan vélekedik az Ukrajnából érkező munkaerőről, megelégedésükre többnyire a jó alkalmazkodókészség, munkamorál és nyelvismeret ad okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország orosz-ukrán háború ukrán menekültek ukrán munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.