Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Egyharmadról közel ötven százalékra nőtt Lengyelországban az ukránokat foglalkoztató cégek aránya egy év alatt, derül ki a Notes from Poland által hivatkozott felmérés eredményeiből. A háború elől menekülők ráadásul egyre gyakrabban töltenek be magasabb szintű pozíciókat, és tavaly először érte el az egymillió főt az országban dolgozó külföldiek száma.

Közülük a legtöbben – közel 740 ezren ukránok, miközben Ukrajnából elsősorban Lengyelországba menekülnek a háború elől, a két nemzet tehát erősen egymásra utalttá vált. A munkavállaláshoz szükséges engedélyeket azonban már több, mint 900 ezer alkalommal igényelték az ukrán menekültek az elmúlt egy évben, sokuk tehát a háború ellenére visszatért az országába.

A visszavándorlás főleg az építőiparban, a gyárakban és a szállítmányozás területén dolgozó férfiak körében jellemző, akik többnyire katonai szolgálatra jelentkeznek Ukrajna védelméért. A hadiállapot miatt a férfiak zöme ráadásul nem is hagyhatja el az ország területét, így a menekülők között főleg nők és gyerekek vannak, jócskán átalakult tehát a Lengyelországban tartózkodó ukránok demográfiai összetétele.

Jelentős változás továbbá, hogy a háború előtt zömmel mezőgazdasági és építőipari idénymunkákra érkeztek ukrán vendégmunkások Lengyelországba, míg a menekültek között sokan magasan képzettek. E tendenciáknak is köszönhető, hogy változnak az ukránok által betöltött munkakörök, a lap által közölt friss statisztikák szerint közel egyharmaduk középvezetőként dolgozik, ami 13 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az ukránok számára ajánlott fizetések gyakran elmaradnak az átlagtól, sőt, akár a minimálbértől is. Ugyanakkor a munkáltatók közel fele pozitívan vélekedik az Ukrajnából érkező munkaerőről, megelégedésükre többnyire a jó alkalmazkodókészség, munkamorál és nyelvismeret ad okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország orosz-ukrán háború ukrán menekültek ukrán munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?