Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Egyharmadról közel ötven százalékra nőtt Lengyelországban az ukránokat foglalkoztató cégek aránya egy év alatt, derül ki a Notes from Poland által hivatkozott felmérés eredményeiből. A háború elől menekülők ráadásul egyre gyakrabban töltenek be magasabb szintű pozíciókat, és tavaly először érte el az egymillió főt az országban dolgozó külföldiek száma.

Közülük a legtöbben – közel 740 ezren ukránok, miközben Ukrajnából elsősorban Lengyelországba menekülnek a háború elől, a két nemzet tehát erősen egymásra utalttá vált. A munkavállaláshoz szükséges engedélyeket azonban már több, mint 900 ezer alkalommal igényelték az ukrán menekültek az elmúlt egy évben, sokuk tehát a háború ellenére visszatért az országába.

A visszavándorlás főleg az építőiparban, a gyárakban és a szállítmányozás területén dolgozó férfiak körében jellemző, akik többnyire katonai szolgálatra jelentkeznek Ukrajna védelméért. A hadiállapot miatt a férfiak zöme ráadásul nem is hagyhatja el az ország területét, így a menekülők között főleg nők és gyerekek vannak, jócskán átalakult tehát a Lengyelországban tartózkodó ukránok demográfiai összetétele.

Jelentős változás továbbá, hogy a háború előtt zömmel mezőgazdasági és építőipari idénymunkákra érkeztek ukrán vendégmunkások Lengyelországba, míg a menekültek között sokan magasan képzettek. E tendenciáknak is köszönhető, hogy változnak az ukránok által betöltött munkakörök, a lap által közölt friss statisztikák szerint közel egyharmaduk középvezetőként dolgozik, ami 13 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi adathoz képest.

A felmérésből kiderül az is, hogy az ukránok számára ajánlott fizetések gyakran elmaradnak az átlagtól, sőt, akár a minimálbértől is. Ugyanakkor a munkáltatók közel fele pozitívan vélekedik az Ukrajnából érkező munkaerőről, megelégedésükre többnyire a jó alkalmazkodókészség, munkamorál és nyelvismeret ad okot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDőlnek a fegyverszállítási tabuk, de mire megy ezzel Ukrajna?Egymást követik a bejelentések a pénteki csúcstalálkozó előtt, de a németek még mindig hezitálnak a tankokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk150 tankot készít fel ukrajnai bevetésre a magyar kormány stratégiai partnereNehezen született meg a politikai döntés, de a Rheinmetall most már gőzerővel dolgozik a raktárakból előszedett harckocsik használható állapotba hozásán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Lengyelország orosz-ukrán háború ukrán menekültek ukrán munkavállalók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.