Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 4. 07:47 Vállalat

A Mol kilépett az eddigi legnagyobb piacára, ahol egyből több kútja lett, mint Magyarországon

Pénteken megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása a Krakkót és Varsót összekötő gyorsforgalmi út mellett. A magyar vállalat tavaly decemberben történelme egyik legnagyobb tranzakciójával több száz benzinkutat vett Lengyelországban.

Háttér: A Mol 417 kutat vásárolt meg a PKN Orlen lengyel állami energiavállalattól. Ezek a Lotos egykori kútjai voltak, amelyeknek a megvásárlását az EU azzal a feltétellel engedélyezte az Orlennek, ha értékesíti a hálózat egy részét.

  • A megállapodás részeként a Mol 185 magyarországi és szlovákiai töltőállomást adott el az Orlennek. Magyarországon ezek főleg a Lukoil korábbi kútjai, a fennmaradó rész átvétele jövő áprilisig zajlik.
  • A Mol 610 millió dollárt (mai árfolyamon 215 milliárd forintot) fizetett az Orlennek, amely pedig 229 millió dollárt (82 milliárd forintot) a Molnak.
  • A szlovák leányvállalata révén eddig is volt mintegy 80 kútja a Mol-csoportnak Lengyelországban, így lett összesen közel 500 töltőállomása.

Miért fontos ez? A Molnak ezzel mintegy 20 százalékkal több kútja lett. A 38 milliós Lengyelország a legnagyobb piac, ahol jelen van a Mol, és hirtelen a harmadik legnagyobb szereplővé vált (az Orlennek közel 2000 kútja van, a BP-nek 573).

  • A felvásárlás azt is jelenti, hogy Magyarország helyett immár Lengyelországban van a legtöbb kútja a Molnak. Egy éve azt tervezték, hogy 1-1,5 év alatt nevezik át a kutakat, bár a Lotos nevét öt évig használhatják.

Igen, de: a korábbi horvátországi térnyeréshez hasonlóan ezúttal is felmerült politikai szál. Egy lengyel oknyomozó anyag szerint egy kormányközeli lengyel cég zavaros közvetítésével állapodtak meg a Mol a felvásárlásról.

Tágabb kontextus: a régió legnagyobb cégei közé tartozó Mol és PKN Orlen eddig csak Csehországban versenyeztek egymással közvetlenül, a fenti tranzakciók révén azonban valamennyi visegrádi országban mindketten jelen vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVillámgyorsan vált a magyar üzemanyagpiac a régió legolcsóbbjából a legdrágábbáKét fő ok azonosítható, ami miatt elképesztő sebességgel drágult az üzemanyag, és ami miatt évekig lesznek anomáliák a magyar üzemanyagpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2015-be lökték vissza a magyar pénztárcák vásárlóerejét a környék legmagasabb üzemanyagárai2022-ben az ársapka miatt újra több liternyi benzin és gázolaj jött ki egy magyar átlagfizetésből, az ársapka eltörlése óta tapasztalt drágulás viszont brutálisan lecsökkentette a megvehető literek számát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat keres az állam az üzemanyagárstop eltörlésévelA kormány készülhetett arra, hogy közvetlenül a szankciók életbelépése után engedje el a hatósági árat, amely mögül így arcvesztés nélkül hátrálhatott ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Lengyelország Mol olajipar üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. december 4. 12:25 Élet, Vállalat

Egyre több szabályt hajlítanak meg a gödi akkumulátorgyár kedvéért

Nagyon meglepő lett volna az elmúlt évek folyamatai alapján, ha tényleg nem termelhetne éjszakánként a Samsung szinte folyamatosan bővített üzeme.

Mészáros R. Tamás
2023. december 4. 04:34 Vállalat, Világ

Korea is kipróbálta Matolcsy csodafegyverét, de több kárt hozott, mint hasznot

Dél-Korea 2017 után jelentősen növelte a kkv-k állami hitelezését, de az olcsó hitelek hatására romlott a vállalkozások teljesítménye.

Hajdu Miklós
2023. december 3. 15:38 Vállalat

A Volkswagent már megfogták az európai autóipar új kihívói

Az élesedő piaci versenyben a Volkswagen már az elektromos autók gyártására átállított üzemeit érintő megszorításokat kénytelen meglépni.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.