Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 4. 07:47 Vállalat

A Mol kilépett az eddigi legnagyobb piacára, ahol egyből több kútja lett, mint Magyarországon

Pénteken megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása a Krakkót és Varsót összekötő gyorsforgalmi út mellett. A magyar vállalat tavaly decemberben történelme egyik legnagyobb tranzakciójával több száz benzinkutat vett Lengyelországban.

Háttér: A Mol 417 kutat vásárolt meg a PKN Orlen lengyel állami energiavállalattól. Ezek a Lotos egykori kútjai voltak, amelyeknek a megvásárlását az EU azzal a feltétellel engedélyezte az Orlennek, ha értékesíti a hálózat egy részét.

  • A megállapodás részeként a Mol 185 magyarországi és szlovákiai töltőállomást adott el az Orlennek. Magyarországon ezek főleg a Lukoil korábbi kútjai, a fennmaradó rész átvétele jövő áprilisig zajlik.
  • A Mol 610 millió dollárt (mai árfolyamon 215 milliárd forintot) fizetett az Orlennek, amely pedig 229 millió dollárt (82 milliárd forintot) a Molnak.
  • A szlovák leányvállalata révén eddig is volt mintegy 80 kútja a Mol-csoportnak Lengyelországban, így lett összesen közel 500 töltőállomása.

Miért fontos ez? A Molnak ezzel mintegy 20 százalékkal több kútja lett. A 38 milliós Lengyelország a legnagyobb piac, ahol jelen van a Mol, és hirtelen a harmadik legnagyobb szereplővé vált (az Orlennek közel 2000 kútja van, a BP-nek 573).

  • A felvásárlás azt is jelenti, hogy Magyarország helyett immár Lengyelországban van a legtöbb kútja a Molnak. Egy éve azt tervezték, hogy 1-1,5 év alatt nevezik át a kutakat, bár a Lotos nevét öt évig használhatják.

Igen, de: a korábbi horvátországi térnyeréshez hasonlóan ezúttal is felmerült politikai szál. Egy lengyel oknyomozó anyag szerint egy kormányközeli lengyel cég zavaros közvetítésével állapodtak meg a Mol a felvásárlásról.

Tágabb kontextus: a régió legnagyobb cégei közé tartozó Mol és PKN Orlen eddig csak Csehországban versenyeztek egymással közvetlenül, a fenti tranzakciók révén azonban valamennyi visegrádi országban mindketten jelen vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVillámgyorsan vált a magyar üzemanyagpiac a régió legolcsóbbjából a legdrágábbáKét fő ok azonosítható, ami miatt elképesztő sebességgel drágult az üzemanyag, és ami miatt évekig lesznek anomáliák a magyar üzemanyagpiacon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2015-be lökték vissza a magyar pénztárcák vásárlóerejét a környék legmagasabb üzemanyagárai2022-ben az ársapka miatt újra több liternyi benzin és gázolaj jött ki egy magyar átlagfizetésből, az ársapka eltörlése óta tapasztalt drágulás viszont brutálisan lecsökkentette a megvehető literek számát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat keres az állam az üzemanyagárstop eltörlésévelA kormány készülhetett arra, hogy közvetlenül a szankciók életbelépése után engedje el a hatósági árat, amely mögül így arcvesztés nélkül hátrálhatott ki.

Vállalat Lengyelország Mol olajipar üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.

Fabók Bálint
2023. március 21. 08:38 Vállalat

Példátlan, ahogy az eddigi egyik legnagyobb tranzakcióval kimentették a svájci bankot

Precedensértékű, hogy a svájci állam a részvényesek megkerülésével bírt rá egy magánintézményt a tulajdonosváltásra.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Fontos

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?